Pereiti į pagrindinį turinį

AE statyba buria į kovą priešininkus

2013-01-16 08:36
AE statyba buria į kovą priešininkus
AE statyba buria į kovą priešininkus / Vytauto Petriko nuotr.

Į „juoduosius sąrašus“ įtraukta Baltarusijos žurnalistė ir prieš atominę energetiką kovojanti Tatjana Novikova su klaipėdiečiais pasidalijo mintimis, kuo gresia aplink Lietuvą kylantis atominių jėgainių žiedas.

Išsigando aktyvistų

Tai pirmas T.Novikovos vizitas Lietuvoje, po to, kai mūsų valdžia ją paskelbė „persona non grata“. Pernai rugsėjį Baltarusijos piliečiams, kampanijų prieš atominę energetiką organizatoriams Mikalajui Ulasevičiui ir Tatjanai Novikovai neleista įvažiuoti į Lietuvą. Taip pat jiems suteiktas dar ir nepageidaujamų asmenų statusas (persona non grata).

Esą šie žaliųjų judėjimo aktyvistai gali kelti pavojų viešajai tvarkai, nacionaliniam Lietuvos ar kitų ES valstybių narių saugumui.

O jų atominių elektrinių statybų kritika Baltarusijoje, Lietuvoje ir Rusijos Kaliningrado srityje kelia grėsmę mūsų valstybei.

M.Ulasevičius ir T.Novikova Lietuvoje turėjo dalyvauti Seime surengtoje konferencijoje „Lietuva – Baltarusija: atominės energetikos kaimynystė“. Jie buvo oficialiai pakviesti pasidalyti savo požiūriu į AE problemas ir visuomenės dalyvavimą priimant sprendimus dėl atominės energetikos Baltarusijoje ir Lietuvoje.

Pavojinga – tris mėnesius

T.Novikova pasakojo, kad pernai rugsėjį ją į Lietuvą pakvietė jaunieji mūsų šalies konservatoriai. Vyko konferencija, jaunimas norėjo išgirsti visas nuomones apie atominę energetiką. Esą juos domino, kokia situacija statomoje Baltarusijos atominėje jėgainėje.

Baltarusių aktyvistai sutiko atvažiuoti, turėjo Šengeno vizas. Prie Baltarusijos ir Lietuvos sienos mūsų šalies pareigūnai juos sustabdė ir įteikė dokumentą, kuriame buvo parašyta, kad jie kelia pavojų tarptautiniams santykiams ir grėsmę Lietuvos viešajai tvarkai.

Nori atkurti teisingumą

Žurnalistė iš Baltarusijos stebėjosi, kad, nepaisant to, jog Lietuvoje praėjo rinkimai į Seimą, buvo referendumas, pasikeitė valdžia, ministerijos valdininkai nenori pripažinti savo klaidos dėl draudimo jai įvažiuoti į Lietuvą.

„Atvažiuodama dabar į Lietuvą supratau, kad mano keliamo pavojaus laikas baigėsi, tačiau juk mane bet kada gali vėl įtraukti į “juoduosius sąrašus", – mano T.Novikova.

Šį ministerijos sprendimą baltarusių aktyvistai apskundė teismui Lietuvoje. Skundas priimtas, bet teismo data dar nepaskirta, nors draudimo laikas įvažiuoti į Lietuvą jau baigėsi.

„Teisingumas turi būti atkurtas. Jeigu tylėsiu, tarsi patvirtinsiu, kad kažką esu ne taip padariusi, nusikaltusi Lietuvai, todėl čia ir neįleido“, – įsitikinusi T.Novikova.

Klaipėdiečiams – apie atominę ateitį

T.Novikova Klaipėdoje susitiko su miestiečiais, kuriuos domina netylantis atominių jėgainių statybų klausimas.

Žurnalistė pateikė informaciją, su kokiomis problemomis susiduria baltarusių aktyvistai, kovojantys, kad jų šalyje kylančios jėgainės statyba būtų sustabdyta.

Jos teigimu, svarbus strateginis objektas Baltarusijoje pradėtas statyti be privalomos projektinės dokumentacijos.

Klaipėdiečius domino ne tik pačios jėgainės klausimai, bet ir tai, kaip Baltarusijos valdžia toleruoja prieštaraujančiuosius valdžios sprendimams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų