Pereiti į pagrindinį turinį

Ant klaipėdiečių stalo – įtartini vaisiai

2009-06-09 23:59
Kontrolė: šviežių vaisių ir daržovių prekeiviai birželį bus tikrinami dažniau.
Kontrolė: šviežių vaisių ir daržovių prekeiviai birželį bus tikrinami dažniau. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Gatvių ir turgaus prekeiviams uždrausta prekiauti daugiau nei puse patikrintų importuotų šviežių vaisių ir daržovių.

Reikalavimų paiso vienetai

Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai patikrino 14 pardavėjų – 9, kurie prekiavo gatvėse, 5 – Senajame turguje.

Iš jų be pažeidimų prekiavo 3 gatvės prekiautojos. Šių pardavėjų prekės atitiko visus reikalavimus – buvo įsigytos iš didmeninės prekybos sandėlių, tinkamai suženklintos, kokybiškos.

Kiti pardavėjai patikrinimo metu prekiavo neturėdami reikiamų dokumentų, nesuženklinę prekių, pažeisdami higienos reikalavimus. Septyni prekeiviai nebuvo užregistruoti Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyboje, šeši prekeiviai įsigijimo dokumentų neturėjo visoms prekėms, kiti – daliai.

Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jūratė Mačiulienė atkreipė dėmesį, kad įsigijimo dokumentai nebuvo pateikti visoms parduodamoms braškėms.

„Lietuvos ūkininkai niekaip negali parduoti auginamų braškių, nes jų kainos yra didesnės, o čia prekiaujama įvežtomis nelegaliai. Taip neturi būti“, – tvirtino J.Mačiulienė.

Tikrins dažniau

Patikrinimo metu daug importuotų vaisių ir daržovių nebuvo suženklintos, nenurodyta jų kilmės šalis.

„Geresnė situacija dėl vaisių ir daržovių laikymo sąlygų. Grubių pažeidimų nenustatyta. Prekės pakeltos nuo grindinio, laikomos švariose dėžėse. Prekybos arti gatvės taip pat nenustatyta. Neaptikta ir vaisių, daržovių kokybės pažeidimų“, – pasakojo J.Mačiulienė.

Higienos specialistai patikrino daugiau nei 1,5 tonos vaisių ir daržovių. Uždrausta realizuoti 940 kilogramų produkcijos, iš jų 809 kilogramų dėl nepateiktų įsigijimo dokumentų. Vienuolikai prekeivių skirtos 900 litų siekiančios baudos.

„Galime tik uždrausti realizuoti prekes be dokumentų. Sunaikinti jų neturime teisės“, – sakė J.Mačiulienė.

Pasak specialistės, patikrinimas parodė, kad prekyba iš kitų šalių įvežtais vaisiais ir daržovėmis yra nepatenkinama. Todėl jos priežiūra bus dar griežtesnė – birželį patikrinimai vyks kasdien.

Į pagalbą Maisto ir veterinarijos tarnyba ketina kviestis ir Valstybinės augalų apsaugos tarnybos, kuri kontroliuoja vaisių ir daržovių įvežimą, didmeninę prekybą.

„Siekiame apginti vartotojus nuo neaiškios kilmės produktų“, – sakė J.Mačiulienė.

Prekeivių – dvigubai daugiau

Šiemet asmenų, prekiaujančių vaisiais ir daržovėmis turgavietėse ir gatvėse, skaičius ženkliai išaugo.

Leidimų užsiimti šia veikla Klaipėdos miesto valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba yra išdavusi 119. Palyginti su praėjusiais metais, prekeivių vaisiais ir daržovėmis skaičius išaugo pusšimčiu.

Daugiausia šia veikla verčiasi fiziniai asmenys, prekiaujantys pagal verslo liudijimus. J.Mačiulienė spėjo, jog prekeivių skaičius išaugo dėl didelio nedarbo.

„Ateina ir jauni, ir seni. Žmonės, netekę darbo, smulkiojo verslo griebiasi kaip šiaudo. Užtenka pravažiuoti miestą ir matosi, jog prekeivių yra daugiau“, – pasakojo J.Mačiulienė.

Skyriaus vedėja patarė nusipirktus šviežius vaisius ir daržoves būtinai plauti.

„Nereikėtų ragauti neplautų uogų turguje ar gatvėje. Taip žmonės rizikuoja savo sveikata. Plauti uogas ir vaisius patartina po tekančiu šaltu vandeniu. Nustatyta, kad jei plaunama karštesniu vandeniu, paviršinė tarša gali patekti į uogos vidų. Braškes galima nuplikyti ir karštesniu vandeniu“, – tvirtino J.Mačiulienė.


Skundų dėl parduodamų vaisių ir daržovių gauta:

2008 m. – 21:

Dėl prekybos gatvėje – 4

Dėl prekybos centrų – 17

Pasitvirtinę skundai – 8

2009 m. – 6:

Dėl prekybos gatvėje – 0

Dėl prekybos centrų – 6

Pasitvirtinę skundai – 1

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų