Pereiti į pagrindinį turinį

Apie užsienį galvojantiems abiturientams – kliūtys

2009-09-29 08:02
Naujovės: būsimojoje abitūros egzaminų sesijoje moksleivių laukia nemažai pasikeitimų.
Naujovės: būsimojoje abitūros egzaminų sesijoje moksleivių laukia nemažai pasikeitimų. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Planai pavėlinti brandos egzaminų laiką abiturientams sukėlė šoką. Taip jiems būtų užkirstas kelias į užsienio universitetus.

Projektas išgąsdino

Švietimo ir mokslo ministerija svarsto galimybę pavėlinti brandos egzaminų sesijos pradžią.

Jei projektui būtų pritarta, pirmasis egzaminas vyktų birželio 7 dieną. Pagrindinė brandos egzaminų sesija baigtųsi birželio 30-ąją. Pakartotinė sesija prasidėtų liepos 1-ąją ir baigtųsi liepos 14 dieną.

Pernykščiams abiturientams žinių patikrinimas prasidėjo gegužės 18 dieną.

Planuojantys užsienyje studijuoti baigiamųjų klasių moksleiviai ir jų tėvai būgštauja nespėsiantys laiku pateikti dokumentų.

Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojos Virginijos Kazakauskienės teigimu, pavėlinus egzaminų pradžią, mažiau trukdytųsi kitų klasių pamokos.

"Stojamieji užsienio universitetuose prasideda itin anksti, net nelaukiama abitūros egzaminų rezultatų. Vaikai jau iki to laiko būna įstoję, tad nereikia bijoti", – ramino pavaduotoja.

Dirbtinis barjeras

Hermano Zudermano gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rasa Mašurinienė patvirtino, kad ministerijos planai dėl egzaminų tvarkaraščio sukėlė pasipiktinimų audrą ne tik tarp ketvirtokų ir jų tėvų, bet ir abiturientus ruošiančių mokytojų.

Apie 70 proc. H.Zudermano gimnazistų renkasi studijas užsienyje. Daugelis jų stoja į Vokietijos, Danijos, Anglijos universitetus.

"Egzaminų datų pakeitimas nėra parankus, nes iki liepos 1 dienos gimnazistai turi išsiųsti pradinius dokumentus į užsienį, ypač tai svarbu Vokietijos universitetuose, o iki liepos 15 dienos turi suskubti pateikti visus dokumentus", – paaiškino pavaduotoja.

Pasak R.Mašurinienės, sužinoję apie ministerijos planus, tėvai visą vasarą mokyklos administracijos teiravosi, kaip galėtų pareikšti savo nuomonę dėl netenkinančio egzaminų tvarkaraščio.

Daugelis svarstė, kad ministerija, sukurdama dirbtinius barjerus, stengiasi Lietuvoje taip sulaikyti vis dažniau studijas užsienyje pasirenkančius moksleivius.

Skubina, bet nevėluoja

Studijas užsienyje renkasi gana daug ir "Žaliakalnio" gimnazijos auklėtinių. Tačiau gimnazijos vadovas Vitalijus Jakobčiukas pritarė ministerijos planams – iki tol brandos egzaminų sesija buvo nepagrįstai ištempta. Dabar ji bus kompaktiškesnė.

V.Jakobčiuko manymu, problemų kelia ne galintis pasikeisti egzaminų tvarkaraštis, o abiturientų tėvai.

"Visi nori kuo anksčiau išvažiuoti. Iki kokių cirkų prieiname! Visi skuba, bet nė vienas nevėluoja. Čia tik išsigalvojimas. Viena pirmūnė, įstojusi į Vokietijos universitetą, atestatą pasiėmė tik liepos 20 dieną", – pasakojo direktorius.

Gimnazijos vadovas kitais metais planuoja užkirsti kelią tėvų ir abiturientų šokdinimams – reikalaus parodyti užsienio universitetų atfaksuotus raštus, iki kada reikia pristatyti dokumentus.

Ministerijos sprendimas dėl naujo egzaminų tvarkaraščio turėtų paaiškėti iki Naujųjų metų. Švietimo skyriaus vadovė spėjo, kad naujoji tvarka bus patvirtinta, nes didelių prieštaravimų nesulaukta.

Laukia daugiau naujovių

Per brandos egzaminų sesiją abiturientų laukia ir daugiau naujovių. Norint gauti atestatą, reikės išlaikyti tik porą egzaminų.

Pasak V.Kazakauskienės, tai bus palengvinimas tiems, kurie kryptingai siekia tikslo ir žino, kur stos, arba neketina toliau mokytis. Tačiau gerai besimokantiems ir abejojantiems – sudėtinga apsispręsti.

Tikimasi, kad privalomi tik du egzaminai sumažins neišlaikiusiųjų skaičių, nes moksleiviai juos rinksis kryptingai bei gerai apgalvoję.

Bus galima laikyti šešis egzaminus. Tačiau nesėkmės atveju nebeliks galimybės jį perlaikyti. Nuo kitų metų pakartotinė egzaminų sesija bus skirta tik tiems, kurie į žinių patikrinimą neatvyko dėl svarbių priežasčių.

Tais pačiais metais gauti atestatą bei dar kartą pasitikrinti žinias galės tik neišlaikiusieji privalomojo gimtosios lietuvių kalbos egzamino.

Kita naujovė – nebeliks kai kurių dalykų mokyklinių arba valstybinių egzaminų. Abiturientai galės laikyti tik mokyklinius dailės, muzikos, muzikologijos, geografijos, kitataučiai – gimtųjų kalbų egzaminus.

Ir valstybinis, ir mokyklinis tebus laikomas vienintelis – gimtosios lietuvių kalbos žinių patikrinimas. Moksleiviai taip pat galės laikyti ir naujai atsiradusį mokyklinį technologijų egzaminą. Iki vasario 15 dienos abiturientai turės apsispręsti, kokius egzaminus laikys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų