Pereiti į pagrindinį turinį

"Biblioteka – visų mūsų namai"

2018-02-26 10:00

Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotojai Laimai Pačebutienei darbas yra ne tik pragyvenimo šaltinis. Moteris savo meilę miestui, gyvenimo prasmę sieja su biblioteka, jos veiklos įvairove ir patrauklumu. Noras šią vietą padaryti mielą vertė moterį kurti, siekti karjeros ir nenuleisti rankų jos pasiekus.

Pokyčiai: per L.Pačebutienės darbo metus biblioteka išaugo visomis prasmėmis.
Pokyčiai: per L.Pačebutienės darbo metus biblioteka išaugo visomis prasmėmis. / Vytauto Petriko nuotr.

Apie darbą

Biblioteka yra antri moters namai, ji čia dirba jau 28 metus. Šis faktas byloja apie ypatingą klaipėdietės meilę šiai įstaigai ir jos darbuotojams. Pirmą kartą ji atvyko į I.Simonaitytės biblioteką dar būdama studente. Tada ji čia atliko praktiką ir iškart suaugo su įstaigos aplinka, žmonėmis. Pradėjusi nuo paprasčiausių pareigų, dirbusi ir atstove ryšiams su visuomene, L.Pačebutienė jau dešimt metų yra bibliotekos direktoriaus pavaduotoja. Padedama bendraminčių kolegų, ji įgyvendino per 40 įvairiausių kultūrinių projektų. Pasak pašnekovės, nuveikti tiek daug reikšmingų darbų įmanoma tik todėl, kad čia dirba labai kūrybingi žmonės.

"Tie projektai atskleidė bibliotekos puoselėjamas vertybes, tradicijas, švietėjišką veiklą. Per juos biblioteka tapo žinomesnė, patrauklesnė žmonėms. Labai džiaugiuosi, kad auga nauja, jauna karta, kuri nori, jog biblioteka spindėtų ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje, – kalbėjo L.Pačebutienė. – Vienas reikšmingiausių darbų yra jau penkis kartus surengta Klaipėdos knygų mugė. Pernai ji jau truko tris dienas ir tapo žinoma visoje Lietuvoje. Dalyvių ir lankytojų susirenka tiek, kad sunkiai telpame, jau turėjome svečių iš užsienio. Renginys turi savo veidą – stengiamės pristatyti Klaipėdos krašto rašytojus ir leidėjus. Renginio metu vyksta daug edukacijų, kuriomis stengiamės į biblioteką patraukti jaunimą."

Bibliotekoje dirbančių žmonių vidutinis amžius siekia 45 metus. Vardydama daugybę kultūrinių renginių, į kuriuos klaipėdiečius pakvietė biblioteka, L.Pačebutienė tikino tebesanti paveikta ypatingos šimtmečio dūzgių šventės. Keli šimtai klaipėdiečių kartu su darbuotojais linksminosi švęsdami Lietuvos valstybės 100-metį.

"Turime be galo gražias ir erdvias patalpas, širdis neleidžia jų laikyti tuščių, todėl per metus bibliotekoje surengiame apie 500 renginių. Juos aplankantys žmonės nebūtinai yra mūsų nuolatiniai skaitytojai. Būna žmonių, kurie atėję į renginį nustemba, kokia turtinga yra mūsų biblioteka, ir tampa nuolatiniais lankytojais bei skaitytojais. Kiekvieną dieną aptarnaujame apie 1 200 vartotojų", – didžiavosi L.Pačebutienė.

Direktoriaus pavaduotoja daug dėmesio skiria kolegų profesiniam tobulėjimui ir stengiasi, kad jie turėtų progą apsilankyti kitų šalių bibliotekose, taip kartu skleidžia žinią apie savąją. Bibliotekininkai yra pabuvoję 25 šalyse.

"Kol biblioteka pilna skaitytojų, o jos renginių salėse sunkiai telpa norintieji dalyvauti, jaučiamės esantys reikalingi ir dirbantys gerai. Biblioteka jau senokai yra tapusi savotiškais bendruomenės namais, nes renginiai čia nemokami, susirenka įvairiausi visuomenės sluoksniai", – džiaugėsi L.Pačebutienė.

Apie šeimą

Moteris yra ištekėjusi, turi dvi dukras.

"Dabar galiu darbui skirti daugiau laiko, nes abi dukros jau suaugusios. Vyresnėlė Eglė gyvena savarankiškai, yra baigusi Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutą, Olandijoje dirba tarptautinėje kompanijoje. Jaunėlė Aistė kremta biochemijos mokslus." Moters sutuoktinis Virginijus dirba Lietuvos teismo ekspertizės centro Klaipėdos skyriuje.

Apie pomėgius

Rengdama projektus aplankyti kitų šalių bibliotekas, L.Pačebutienė realizuoja ir savo organizacinius gebėjimus kurti kelionių maršrutus. Moteris mėgsta patikrinti, ar namuose sukurtas planas buvo patogus ir įdomus, patirti daug įvairiausių kelionių įspūdžių.

Mokykloje lankiusi dailės būrelį moteris iki šiol meninius gebėjimus išnaudoja kurdama jaukius savo namus, ruošdama pačios rankomis sukurtas dovanas artimiesiems. Moteris mezga riešines, siuva įvairius mielus siuvinius.

Apie Klaipėdą

L.Pačebutienė gimė, užaugo, gyvena ir tikisi toliau gyventi Klaipėdoje. Jos tėvų namai buvo šiaurinėje miesto dalyje, už ligoninių miestelio. Moteris prisimena laikus, kai tai buvo priemiestis, labiau primenantis kaimą. Iš Klaipėdos ji buvo išvykusi tik studijoms Vilniaus universitete.

"Didžiuojuosi būdama klaipėdiete. Man labai rūpi, kas vyksta mūsų mieste, noriu, kad mūsų bibliotekos veikla prisidėtų prie miesto klestėjimo. Ir mūsų "Keliaujanti biblioteka" praturtina gražiausius Klaipėdos renginius. Vežame knygas dviračiais prie jūros, buvo metas, kai biblioteką buvome įrengę kelte", – vėl apie darbą prabilo moteris.

Gyvenimo kredo

"Reikia daryti gerus darbus, negalvojant apie įvertinimą ir atlygį. Jis ateina nejučiomis, savaime, kai to mažiausiai tikimės. Jei darysi tik tai, kas atneš naudą, labai daug galimybių praeis pro šalį, tada beliks jas prisiminti ir gailėtis", – teigė L.Pačebutienė.

Apie Metų klaipėdietę

"Kai mano gimtajame mieste vyksta tokie konkursai, visada pasidomiu, kas dalyvauja ir laimi. Bet niekada iki šiol man neatėjo į galvą, kad ir mano pavardė gali būti tarp pretendenčių. Apie tai sužinojau konkursui įsibėgėjus, man tai buvo staigmena. Neslėpsiu, apsidžiaugiau, nes tai yra ne tik įvertinimas, bet ir atpildo metas, paskatinimas, įpareigojimas tobulėti", – atviravo moteris.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų