Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl laikinai sustabdyta Dangės skvero rekonstrukcija?

2020-06-19 02:00

Dangės skvero rekonstrukcijai – pauzė, darbuojamasi tik ties upės krantinėmis. Skvere, atlikus žvalgomuosius archeologinius tyrinėjimus, laukiama, kada speciali paveldosaugos taryba iš Vilniaus įvertins radinius ir leis tęsti suplanuotus darbus.

Laukimas: Dangės skvero rekonstrukcija kol kas sustojo. Po žvalgomųjų archeologinių tyrimų aptiktus radinius turi įvertinti speciali paveldosaugos taryba.
Laukimas: Dangės skvero rekonstrukcija kol kas sustojo. Po žvalgomųjų archeologinių tyrimų aptiktus radinius turi įvertinti speciali paveldosaugos taryba. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjo Vitalijaus Juškos teigimu, archeologiniai tyrimai yra atlikti, vertinimo medžiaga parengta, praėjusią savaitę ji perduota Kultūros paveldo departamentui, kad ją svarstytų Vertinimo taryba.

"Ši taryba ir spręs, ar radinius įtraukti į Kultūros paveldo registrą. Tačiau skveras nebus užstatomas. Ir šiuo atveju tos istorinės struktūros – statinių pamatai – jei ir nukentėtų, tai labai nežymiai", – tikino V.Juška.

Tačiau šioje vietoje nebus nei požeminio garažo, nei kokio naujo pastato, taigi senieji pamatai nenukentės.

Vertinimo taryba savo verdiktą turėtų pareikšti prieš Jonines, kitą savaitę.

Tikimasi, kad radinius vertins ir architektai, nes didžioji dalis skvere atkastų pamatų yra XIX a. antrosios pusės–XX a. pirmosios pusės statinių liekanos.

Matyti, kad kažkada tankesnis užstatymas šioje vietoje buvo arčiau Biržos tilto, toliau buvo gamybinė teritorija, kur vyko ūkinė veikla.

Kasinėjant buvo rasti ne tik pastatų pamatai, bet ir gatvės grindinys, vienas senesnių radinių – beveik 2 metrų gilyje, spėjama, ravelino sutvirtinimo akmenys.

"Vertinimo taryba norėtų gauti ir architektūros ekspertų išvadas, kurie iš šių atrastųjų pamatų fragmentų yra vertingi. Tačiau šioje vietoje nebus nei požeminio garažo, nei kokio naujo pastato, taigi senieji pamatai nenukentės. Planuojami tiesti vamzdynai paveiktų tik nedidelę dalį vertybių. Bet vis dėlto, jeigu būtų pripažinta, kad tie radiniai vertingi, reikėtų perprojektuoti tuos tinklus, ieškant kitų sprendimo būdų", – kalbėjo V.Juška.

Šioje skvero vietoje, kur buvo vykdomi archeologiniai tyrimai, bus klojami lietaus nuotekų ir vandentiekio vamzdynai, taip pat elektros kabeliai.

"Pagal planą čia jau turėjo būti pakloti vamzdynai, bet dėl minėtų priežasčių darbai kol kas sustabdyti. Radinių vertinimas nusitęsė ir dėl karantino", – teigė V.Juška.

Planuota, kad skvero rekonstrukcijos darbai turėtų būti baigti iki kitų metų liepos.

Iš viso šis projektas atsieis beveik 11 mln. eurų, nuo sumanymo pradžios jis pabrango kone dvigubai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų