Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl palaikų – ultimatumas

2008-12-18 09:00
Dėl palaikų – ultimatumas
Dėl palaikų – ultimatumas / Darijos Vasiliauskienės nuotr.

Jau kitą pirmadienį visame Klaipėdos regione mirusių žmonių palaikai gali gulti ant šaligatvio. Iki šiol kūnus nemokamai glaudusi firma grasina to nebedaryti, kol jai nebus sumokėta.

Priglaudė "Aterna"

Ritualinių paslaugų firma "Aterna", šiuo metu priimanti ir sauganti Klaipėdos regiono mirusiųjų palaikus, paskelbė ultimatumą: arba savivaldybės pasirašys su bendrove normalias sutartis ir mokės už lavonų saugojimą, arba jau Kalėdoms visam regionui bus pateikta "dovanėlė" – lavonai nebebus priimami.

Tokia situacija susiklostė todėl, kad Mykolo Romerio Teismo medicinos instituto (TMI) Klaipėdos skyrius šiuo metu remontuoja savo patalpas ir laikinai glaudžiasi "Aternos" patalpose.

Laikinai priglaudusi instituto ekspertus "Aterna" paveldėjo ir kitą prievolę – mirusiųjų saugojimą.

Jau daugiau nei tris mėnesius už čia atvežtų tirti mirusiųjų laikymą firmai niekas nemoka.

Klaipėdos meras ramus

Vakar griežtas ultimatumas savivaldybėms sudaryti sutartis dėl palaikų laikymo buvo pristatytas ir Klaipėdos regiono plėtros tarybai.

Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius tikino, jog miestas su šia problema susitvarkys – savivaldybė derisi su šia ritualinių paslaugų firma.

"Klausimas kilo prieš kelis mėnesius, kai TMI kategoriškai atsisakė tam tikrų savo funkcijų. Klaipėdos savivaldybė privalo mokėti už palaikų saugojimą tų žmonių, kurie neturi artimųjų, nuolatinės gyvenamosios vietos. Kitais atvejais turėtų išlikti seniau galiojusi tvarka", – svarstė R.Taraškevičius.

Kitų savivaldybių atstovai teigė dar nepakankamai gerai susipažinę su problema, tačiau vylėsi, jog derybomis bus galima išspręsti klausimą, kuris jau ilgokai nagrinėjamas ir valstybės mastu.

Nėra nustatyta tvarka

Firma "Aterna" teigia besideranti su Klaipėdos miesto savivaldybe, tačiau kaip bus su kitomis Klaipėdos regiono savivaldybėmis, firmos direktorė Vitalija Rumbaitienė teigė nežinanti.

Direktorė aiškino, jog savivaldybėms nepradėjus tartis dėl palaikų saugojimo firma nuo gruodžio 22 dienos tikrai nebesaugosianti lavonų savo įmonės šaldytuvuose.

"Niekas nenori su mumis kalbėti ir mokėti už šias paslaugas. Savivaldybių pasamdytos firmos atveža iš įvykio vietos ir palieka mirusiųjų kūnus. Reikalinga sutartis, kuria remiantis mes priimtume palaikus iš viso regiono. Tokios dabar nėra", – sakė V.Rumbaitienė.

Direktorė net neabejojo, jog už palaikų saugojimą turi susimokėti pačios savivaldybės.

Situacija dėl palaikų saugojimo aktuali visoje šalyje. Nėra jokio teisės akto, reglamentuojančio statusą teritorinės lavoninės, kuri saugotų mirusiųjų palaikus prieš, po tyrimų, dėl tam tikrų priežasių – ir ilgiau. Tačiau mirusiųjų pervežimas, saugojimas ir mirties priežasties nustatymas nėra reglamentuotas ir kaip savivaldybės funkcija.


2007 metų statistika:

Klaipėdos mieste mirė 2216 žmonių, iš jų 398 mirties priežastis buvo neaiški;

Klaipėdos rajone mirė 500 žmonių, 160 mirties priežastis neaiški;

Kretingos rajone mirė 608 žmonės, 128 mirties priežastis neaiški;

Šilutės rajone mirė 700 žmonių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų