Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl pietų mokyklose – į Seimą

2009-03-13 09:00
Dėl pietų mokyklose – į Seimą
Dėl pietų mokyklose – į Seimą / Nerijaus Jankausko nuotr. Kaina: papietauti mokyklose galima ir už kelis litus, todėl jos tarp miestiečių gana populiarios.

Seimo Audito komitetas aiškinsis, ar klaipėdiečiai gali maitintis mokyklų valgyklose – taip nusprendė vakar posėdžiavęs Kontrolės komitetas.

Politikai, savivaldybės administracijos specialistai ir Vytauto Didžiojo gimnazijos vadovai jau kelis mėnesius skirtingai interpretuoja įstatymus ir niekaip negali sutarti, ar mokyklų sprendimas už pinigus valgydinti ir ne moksleivius nėra pažeidimas.

Labiausiai tokia tvarka piktinasi Kontrolės komiteto pirmininkė, savo kavinių verslą turinti verslininkė Eugenija Odebrecht.

„Savo patiekalų kainomis Vytauto Didžiojo gimnazija mieste iškreipia rinką, nes mokykla nemoka tokių mokesčių kaip verslininkai, pavyzdžiui, nekilnojamojo turto“, – pykčio neslėpė E.Odebrecht.

Jos nemalonės mokykla sulaukė po atlikto vidaus audito, kurio išvadose konstatuota, jog ugdymo įstaigoje organizuojamas ir ne moksleivių maitinimas sukelia riziką, kad neefektyviai naudojamos biudžeto lėšos. E.Odebrecht tokią išvadą įvertino kaip patį didžiausią audito metu nustatytą pažeidimą.

Tačiau Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė tvirtino, kad įstatymai nedraudžia mokyklų valgyklose patiekalus parduoti ir ne moksleiviams.

Esą neseniai net buvo pakeistos kasos apskaitos taisyklės ir jose teigiama, kad ugdymo įstaigų valgyklos nėra uždaro tipo.

„Mokyklų valgyklos iš miesto biudžeto nėra dotuojamos. Iš pajamų, gautų pardavus patiekalus, darbuotojams mokami atlyginimai, padengiamos komunalinės išlaidos, ryšio paslaugos“, – tvirtino L.Prižgintienė.

Tačiau komiteto nariai teigė, kad iš dalies už miestiečių valgymą mokyklose sumoka savivaldybė, mat valgykloms nereikia atsiskaityti už šildymą. Šias išlaidas iš biudžeto gautais pinigais sumoka pati mokykla.

E.Odebrecht piktinosi ne tik mažomis patiekalų kainomis mokyklų valgyklose, bet ir tuo, kad pašaliniai žmonės kelia pavojų.

„Ar mažai atvejų, kai mokyklose iššaudoma po penkiolika vaikų? Galbūt papietauti atėjęs pašalietis vaikams įbruks kokių tablečių. Be to, visi tik ir kalba apie vis plintančią tuberkuliozę, kitas užkrečiamas ligas“, – grėsmes įvardijo komiteto pirmininkė.

Posėdžiavę politikai sutarė vienu klausimu – kreiptis į Seimo Audito komitetą, kad šis išaiškintų, ar mokyklų valgyklose galima maitinti ir pašalinius žmones.

Jei bus nuspręsta neigiamai, tuomet, pavyzdžiui, Vytauto Didžiojo gimnazijoje teks atleisti dvi virėjas, o patiekalų kainos pakils.

Pernai mokyklos valgyklos apyvarta siekė 314 tūkst. litų. Panašiai pajamų gaunama ir kitose tokio pat dydžio mokyklose, nors jose pietaujančių pašalinių kur kas mažiau.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų