Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl rinkliavos senamiesčio kiemai praras ramybę?

2012-11-05 11:26
Dėl rinkliavos senamiesčio kiemai praras ramybę?
Dėl rinkliavos senamiesčio kiemai praras ramybę? / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Centrinėje miesto dalyje esančių daugiabučių gyventojai baiminasi, kad nuo sausio kiemuose pradėjus rinkti mokestį už automobilių stovėjimą svetimų transporto priemonių juose ne sumažės, o padaugės.

Pagrasino iškviesti policiją

Miesto centre gyvenantis garbaus amžiaus klaipėdietis mano, kad rinkliava nepadės išspręsti problemų, kurios kyla daugiabučių namų kiemuose, o tik dar labiau apkartins gyvenimą. Uostamiesčio valdžios aiškinimai, kad, pradėjus rinkti mokestį, kiemuose sumažės svetimų transporto priemonių, jo neįtikino.

„Dabar dar galima drausminti vairuotojus, kurie nori pasistatyti mašinas mūsų kieme. Kai pradės galioti rinkliava, to padaryti nepavyks“, – guodėsi vyras.

Gyventojas pasakojo, kad neseniai bandė sudrausminti vieną vairuotoją, kuris mėgino pasistatyti mašiną jo kieme. Automobiliu atvažiavęs vyras nebuvo namo gyventojas.

„Pasakiau, kad jis negali čia palikti mašinos. Vairuotojas atkirto, jog tai ne mano reikalas. Išvažiavo tik tada, kai pasakiau, kad iškviesiu policiją. Vairuotojas dar pareiškė, jog, kai bus apmokestinti kiemai, jis savo mašiną pastatys po mano langu ir aš nieko negalėsiu padaryti“, – prisiminė gyventojas.

Remontuos esamas aikšteles

Klaipėdietis tvirtino, kad jam nesuprantama, kaip savivaldybė galėjo įvesti tokią tvarką.

„Turime mokėti, kad galėtume pastatyti mašiną savo kieme. Iš kur pensininkui paimti pinigų, kad ir 5 litus? Kodėl valdžia nestato aikštelių, o mašinomis nori užgriozdinti kiemus? Kur nukeliauja rinkliavos pinigai? Aikštelių neįrenginėja, šaligatvių nesutvarko, gatvėse pilna dulkių, lapų“, – piktinosi gyventojas.

Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus tvirtino, kad kol kas lėšų naujoms aikštelėms įrengti nėra. Planuojama suremontuoti esamas.

Remonto reikėtų aikštelėms prie įmonės „Klaipėdos laivų remontas“, buvusio Vydūno mokyklos pastato, turgaus.

„Reikia žiūrėti realiai. Naujų aikštelių įrengimui reikia daug lėšų. Tiek jų nėra“, – tvirtino R.Mockus.

Daugiausia lėšų – ilgalaikei nuomai

Pernai iš rinkliavų už automobilių stovėjimą buvo surinkta per 1,7 mln. litų. Didžioji jų dalis – per 1,4 mln. litų – panaudota šios sistemos mieste sukūrimui ir išlaikymui. Sumokėta ilgalaikė nuoma už stovos skaitiklius, taip pat už ženklų įrengimą, suniokotų įrenginių atstatymą, aikštelių ženklinimą.

Beveik 116 tūkst. litų skirta nuostolingų miesto autobusų maršrutų subsidijavimui, 3 tūkst. 500 Lt – maršrutinių taksi integravimui į viešojo transporto sistemą. Nepanaudotų lėšų liko 130 tūkst. 400 litų.

Šiemet per devynis mėnesius surinkta per 1,7 mln. litų. Šios lėšos bus naudojamos tiems patiems tikslams.

R.Mockus pabrėžė, kad automobilius turintys daugiabučių namų gyventojai galės išsiimti lengvatinius leidimus statyti mašinas savo namo kieme. Pirmam automobiliui jis atsieis 5 litus per metus, antram – 250. Mašiną gyventojas galės statyti 200 metrų atstumu nuo namo.

„Dabar yra visokių nuogąstavimų. Reikia palaukti, kol tvarka įsigalios, ir pažiūrėti, kaip bus. Manau, kad sudrausminti vairuotojus, kurie stato mašinas svetimuose daugiabučių namų kiemuose, bus paprasčiau. Jie turės susimokėti rinkliavą, o to nepadarę bus nubausti“, – teigė R.Mockus.

Gali ir nemokėti rinkliavos

Centrinės miesto dalies gyventojai turi galimybę nemokėti už automobilių stovėjimą kiemuose. Tokiu atveju prie namo turi būti priskirtas ir įregistruotas žemės sklypas. Klaipėdos savivaldybės Žemėtvarkos skyriaus vedėja Raimonda Gružienė tvirtino, kad šia procedūra domėjosi vienas kitas klaipėdietis.

Prisiskirti sklypą prie daugiabučio namo dabar yra paprasčiau, nes jie suformuoti ne mažoje miesto dalyje, o centre – žemė priskirta maždaug prie 80 proc. namų. Jie yra padaryti ir dar trims kvartalams.

Detalieji planai padaryti trims kvartalams, septyniems rengiami, o dar keturių kvartalų detaliuosius planus planuojama pradėti rengti kitąmet. Numatoma, kad pastarieji bus užbaigti per dvejus metus.

Prie namo įregistravus sklypus, gyventojai juose gali daryti, ką nori. Įrengti stovėjimo vietas, žaidimų aikšteles, užkardus, bet tai reikia suderinti su savivaldybe.

Tačiau tokiu atveju gyventojai patys turės rūpintis kiemų valymu, gali padidėti ir žemės mokestis. Dabar namų, prie kurių nepriskirtas sklypas, gyventojai moka tik už žemę po namu. Įregistravus sklypą, prisidėtų ir kiemas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų