Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl vogto kūno – peštynės

2009-06-12 08:06
Amoralu: laidojimo paslaugų versle, kur ypač reikia supratimo ir atjautos, verda aršios kovos dėl velionių.
Amoralu: laidojimo paslaugų versle, kur ypač reikia supratimo ir atjautos, verda aršios kovos dėl velionių. / Redakcijos archyvo nuotr.

Šią savaitę kruiziniame laive mirusio ispano kūnas sukėlė tikras peštynes, po kurių policijoje atsirado pareiškimas dėl reketo. Pareigūnams gali tekti tirti ir lavono vagystę.

„Pakvietė Mindaugas“

Šešiasdešimtmetis ispanas Vincente Munoz Criado su metais vyresne žmona kruiziniu laivu „Zenith“ keliavo po Baltijos jūrą. Pirmadienį laivas prisišvartavo Klaipėdos uoste. Tačiau ispanas uostamiestyje pasižvalgyti nespėjo, nes jam laive pasidarė bloga. Iškviesti greitosios pagalbos medikai dar bandė reanimuoti užsienietį, tačiau netrukus buvo konstatuota jo mirtis.

Jūrų uosto policija iškvietė V.Čeponio individualios įmonės, nes ji yra laimėjusi konkursą Klaipėdoje pervežti palaikus, katafalką, kad šis velionį nugabentų į Teismo medicinos ekspertizės Klaipėdos skyrių, šiuo metu esantį Joniškės gatvėje, ritualinių paslaugų bendrovės „Aterna“ patalpose.

Antradienio rytą, kai velioniui jau buvo atliktas skrodimas ir palaikai gulėjo „Aternos“ šaldytuve, pas teismo medicinos ekspertus atvyko visa svita: velionio žmona su drauge, Jūrų uosto policijos tyrėjas, kruizinio laivo agentas Lietuvoje ir vertėja. Tarp atvykusiųjų buvo ir uostamiestyje vienas garsiausių laidojimo paslaugų verslininkų Liudas Statkus.

„Mane pakvietė laivo agentas Mindaugas“, – teigė laidojimo paslaugų individualią įmonę turintis klaipėdietis.

Teismo medicinos ekspertų vadovas Vidmantas Armonas teigė, kad velionio žmona patikino, jog nesupranta lietuviškai, todėl nurodė, kad medicininį mirties liudijimą galima atiduoti L.Statkui, nes jis esą ir tvarkys palaikų pargabenimą į Ispaniją. Šis ir pasirašė, kad dokumentą pasiėmė. Jį vėliau pateikė Civilinės metrikacijos skyriui, kur gavo mirties liudijimą.

Reketavo našlę?

Tačiau tikra košė užvirė užvakar, kai pasiimti palaikų atvažiavo Vilniaus laidojimo rūmų bendrovės atstovai. Ši bendrovė, anot jos direktoriaus Vitalijaus Gasperovičiaus, turi sutartį su tarptautine draudimo kompanija, kuri atstovauja ir bendrovei, apdraudusiai Klaipėdoje mirusį ispaną.

„Ji įgaliojo mus paruošti palaikus ir juos pargabenti į Ispaniją“, – teigė vilnietis.

Tačiau į Klaipėdą atvykęs pasiimti palaikų Vilniaus laidojimo rūmų darbuotojas susidūrė su netikėtumais. Liudininkų teigimu, piestu už mirusiojo kūną stojo L.Statkus, kuris esą pareiškė, kad velionį atiduos tik tada, kai jam bus sumokėti 500 eurų.

V.Gasperovičiaus teigimu, niekas neprieštaravo sumokėti, tik paprašė pateikti sąskaitą-faktūrą ir atliktų darbų, kurie įvertinti 500 eurų, aprašą.

„Tai, kas įvyko Klaipėdoje, yra grasinimai ir reketas. Kitų žodžių L.Statkaus elgesiui apibūdinti nerandu. Kas jis toks? Kodėl jis savavališkai tvarkė, jei tvarkė, velionio kūną? Kiek teko girdėti, jo žmona ar sugyventinė dirba morge, todėl gal ir pranešė draugui apie užsieniečio kūną bei velionio artimuosius. Mano žiniomis, buvo reketuojama ir našlė, sakė – duokite tiek pinigų, kiek turite, nes apskritai miręs vyras nebus išvežtas iš Lietuvos“, – tvirtino V.Gasperovičius.

Bandydamas apginti savo darbuotojus ir į Vilnių vežamą velionio kūną, Vilniaus laidojimo rūmų direktorius kreipėsi į vieną apsaugos tarnybą bei uostamiesčio policijos pareigūnus, kad šie katafalką palydėtų iki sostinės.

„Iš L.Statkaus išgirdome, kad jis visur turi labai daug pažįstamų, todėl ir ėmėmės visų apsaugos priemonių. Kaip atrodytų, jei katafalkas su užsieniečio palaikais patektų į avariją?“ – retoriškai klausė V.Gasperovičius.

Pavogė lavoną

Pats L.Statkus pateikė visai kitokią įvykių versiją. Jo teigimu, apie mirusį užsienietį jis sužinojo ne iš morgo, nes jokia žmona ar gyvenimo draugė jame nedirba.

Esą apie Klaipėdoje mirusį ispaną pranešė Ispanijos draudimo bendrovės atstovybės Maskvoje darbuotojai. „Su jais teko dirbti prieš ketverius metus, kai taip pat pervežėme palaikus. Todėl dabar vėl kreipėsi į mane. Tačiau jie tris dienas neatsiuntė reikiamų dokumentų, todėl kreipiausi į tos pačios Ispanijos draudimo kompanijos atstovybę Londone“, – tvirtino L.Statkus.

Jis teigė, kad su velionio našle sutarė, jog mirusį vyrą pargabens į Ispaniją. Todėl moteris esą davė savo paso kopiją ir jau turėjo pasirašyti įgaliojimą palaikams vežti. Tačiau netikėtai suskambo telefonas – kalbėjo Vilniaus laidojimo rūmų atstovas, kuris pranešė atvažiavęs pasiimti palaikų.

„Trenkė kaip žaibas iš giedro dangaus. Jie neturėjo jokių įgaliojimų palaikams pasiimti. Be to, nors man ir žadėjo, tačiau nesumokėjo už visus atliktus darbus. Taip, išleidau apie 500 eurų, nes reikėjo ir kūną balzamuoti, ir dokumentų vertimus daryti, ir vertėjus samdyti, o dar telefoniniai pokalbiai su Maskva ir Londonu“, – vardijo vienas uostamiesčio laidojimo verslo magnatų.

Jis pripažino, kad vilniečiai sutiko sumokėti prašomą sumą, tačiau pareikalavo sąskaitos-faktūros. L.Statkus esą išvažiavo jos atvežti, o kai grįžo į „Aterną“, nei vilniečių, nei palaikų neberado.

„Vidury baltos dienos pavogė lavoną. Taip dar nėra buvę, todėl svarstau, ar rašyti pareiškimą policijai dėl palaikų vagystės“, – baisėjosi L.Statkus.

Tačiau liudininkai teigė, jog vilniečiai į „Aterną“ atvyko apie 14 valandą, iškart buvo paskambinta L.Statkui. Šis esą atvažiavo tik tam, kad pasiimtų pinigus, o išgirdęs, jog reikia sąskaitos-faktūros, pasiūlė važiuoti pas jį į namus.

„Suprantama, kad vairuotojas atsisakė, aš irgi nevažiuočiau, nes nežinia, kas gali nutikti“, – teigė pokalbio liudininkai.

Vairuotojui atsisakius, L.Statkus turėjo laiko sąskaitai atvežti, mat vilniečiai iš Klaipėdos pajudėjo tik po 17 valandos.

Keršijo rusai?

L.Statkus įsitikinęs, kad tokia situacija susiklostė todėl, jog draudimo brokeriai rusai, su kuriais verslininkas atsisakė dirbti, norėjo jam atkeršyti. Todėl esą ir pasisamdė Vilniaus laidojimo rūmus, nes „yra juos nusipirkę“, kad šie pervežtų ispano palaikus.

„Sutikome mokėti, tačiau ir dabar nežinau, už kokius darbus turėjome atsiskaityti. Dokumentai nebuvo sutvarkyti, kūnas taip pat nebuvo balzamuotas. Aš tokius žmones, kurie pinigus nori pasiimti nieko nepadarę, vadinu chuliganais“, – tvirtino V.Gasperovičius.

Jis įtarė, kad L.Statkus ėmėsi savavališkai organizuoti kūno pervežimą, mat tokia paslauga nepigiai kainuoja. Pavyzdžiui, nugabenti palaikus į Ispaniją lėktuvu kainuoja apie 12 tūkst. litų, automobiliu – apie 15 tūkst.

L.Statkus tikino, kad jau buvo nusipirkęs kelto bilietus ir ispano palaikus dar vakar turėjo išlydėti.

„Baisiausia buvo ispano našlės reakcija. Neatsigavusi po šoko, ji vis kartojo, kad čia Rusija, mafija ir kad reikia kuo greičiau bėgti į Ispaniją. Suprantama, juk žmonės buvo reketuojami. Kol tokie chuliganai neatsidurs „cypejė“, tol užsieniečiai iš mūsų ir bėgs“, – samprotavo vilnietis.

Už velionį – 600 litų

V.Gasperovičius prisiminė, jog praėjusiais metais teko turėti reikalų su L.Statkumi. Tuomet Klaipėdoje taip pat mirė ispanas. Jo draudimo kompanija L.Statkų įpareigojo kūną balzamuoti ir paruošti pervežimui, o gabenimą organizuoti nusamdė Vilniaus laidojimo rūmus.

„Kai kūnas pasiekė Ispaniją, artimieji nutarė dar kartą atlikti skrodimą. Jo metu paaiškėjo, kad dingo dalis vidaus organų. Tačiau kaip ir kur – L.Statkus nesugebėjo paaiškinti“, – prisiminė vilnietis verslininkas.

L.Statkus pernai taip pat buvo įsipainiojęs į nemalonią istoriją dėl vokiečio, nuskendusio Juodkrantėje, palaikų pervežimo.

Jo individuali įmonė turėjo palaikus iš Juodkrantės pargabenti į Klaipėdą, nes buvo sudarę sutartį su savivaldybe dėl velionių pervežimo. Tačiau vokiečių ekskursiją organizavusios bendrovės atstovai primygtinai prašė, kad palaikai būtų nuvežti į „Aterną“, kur yra padorūs šaldytuvai, o ne Teismo ekspertizės skyrių, kur palaikų laikymo sąlygos tuo metu buvo kraupios. Juo labiau kad vokiečiui jau buvo konstatuota mirties priežastis ir skrodimo nereikėjo.

Tokio prašymo tikslas – neapsijuokti Europoje, nes vokiečių ekskursiją buvo užsakęs vienas didžiausių Vokietijos dienraščių.

Tačiau L.Statkus nuvežė kūną teismo ekspertams ir dar iš kelionę organizavusios firmos paprašė 340 litų.

Bendrovės atstovė nenurimo ir prašė „Aternos“, kad ši kuo greičiau paimtų palaikus, juos tinkamai paruoštų ir pervežtų į Vokietiją.

„L.Statkus labai nenorėjo mums atiduoti velionio kūno. Jį atgavome tik tada, kai sumokėjome 600 litų. Už ką? Neva už atliktas paslaugas – ekspertinį tyrimą, kurio nereikėjo, o be to, jis nemokamas, ir balzamavimą, kurį atlikome patys. Manau, kad L.Statkus taip "limpa" prie užsieniečių kūnų, nes iš jų pervežimo tikisi nemažai uždirbti“, – teigė ritualinių paslaugų bendrovės „Aterna“ direktorė Vitalija Rumbaitienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų