Pereiti į pagrindinį turinį

Dviem jūrininkams – laisvė

2010-07-07 05:00
Atomazga: kapitonas D.Baškirovas grįžta į namus.
Atomazga: kapitonas D.Baškirovas grįžta į namus. / DMN nuotr.

Laivo "Argo" kapitonas Dmitrijus Baškirovas po 48 parų, praleistų Nigerijos piratų nelaisvėje, pagaliau grįžo į namus.

Sužeidė įgulos narį

Dvi paros, praleistos piratų nelaisvėje, laimingai bagėsi ir kitam Vokietijos laive "BBC Polonia" plaukusiam Lietuvos piliečiui. Dvylika jūrininkų, tarp kurių buvo ir Aleksejus Sysojus, sekmadienį išlaisvinti per karinę Nigerijos teisėsaugos operaciją.

Šis Lietuvos pilietis buvo pagrobtas penktadienį. Atlanto vandenyne ties Nigerio delta Bonio upės farvateryje buvusiame laive piratai pagrobė dar 11 jūrininkų iš Rusijos, Vokietijos, Latvijos ir Ukrainos. Per užpuolimą nesunkiai sužeistas vienas įgulos narys.

Sumokėjo išpirką?

Nors oficialiai neigiama, tačiau sklinda žinios, kad už šiuos jūrininkus galėjo būti sumokėta išpirka.

Rusijos žiniasklaida skelbia, kad gegužės 16-ąją Nigerijos piratų užpultų lietuvių laivo "Argo" kapitono bei Graikijos kompanijai priklausančio laivo "North Spirit" kapitono ir vyriausiojo mechaniko gyvybės išgelbėtos tik sumokėjus išpirką.

Neoficialiai minima, kad už trijų jūrininkų gyvybes piratai reikalavo 1,5 mln. dolerių. Tačiau esą įkaitai mėgino aiškinti, kad už juos tokia suma nebus mokama. Ar buvo suderėta išpirkos suma, neskelbia nei Graikijos laivo savininkai, nei "Limarko" laivininkystės kompanija, kuriai priklauso laivas "Argo".

Kompanijos atstovas Mindaugas Petrauskas dienraščiui patvirtino tik kapitono išlaisvinimo faktą ir patikino, kad kai tik klaipėdietis buvo patikrintas medikų, jo laukė kelionės dokumentų formalumai. Antradienį jis jau buvo Lietuvoje ir bendravo su savo šeima. Kompanija nekomentavo, kokia kapitono sveikatos būklė, kaip ir išlaisvinimo detalių.

Tuo metu Rusijos žiniasklaida skelbia, kad antrą kartą gyvenime įkaito dramą išgyvenęs "North Spirit" laivo mechanikas nelaisvėje džiunglėse sunkiai susirgo dėl prasto geriamojo vandens.

Piratai buvo negailestingi

Taip pat pranešama, kad keliolikos minučių intervalu du laivus užgrobę piratai buvo agresyvūs. Esą graikų laive likę įgulos nariai po pagrobimo aptiko kulkomis suvarpytą kapitono kajutę.

Vienai Rusijos televizijai laivo "Argo" kapitono padėjėjas Arvydas Martinkus pasakojo, kad užpuolikai laivą sugebėjo užimti per keletą minučių.

Įgulos nariai pastebėjo, kad Vakarų Europos šalių laivai į šiuos kraštus plaukia vilkstinėmis ir lydimi apsaugos. Esą jau kuriasi kompanijos, kurios gali pasiūlyti tokią paslaugą.

"Argo" buvo užpultas prie Kamerūno krantų, Dualos uosto išoriniame reide.

Apie antrojo prie Nigerijos pietinės dalies krantų išlaisvinto klaipėdiečio A.Sysojaus būklę kol kas nepranešama. Užsienio žiniasklaida prabilo apie tai, kad pirmadienį visa iš piratų nelaisvės išvaduota įgula buvo laive "BBC Polonia".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų