Pereiti į pagrindinį turinį

Gamyklas nuo namų skirs miškas

2013-04-10 16:45
Gamyklas    nuo namų skirs miškas
Gamyklas nuo namų skirs miškas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pietinės miesto dalies gyventojai, žvelgdami į Klaipėdos laisvąją ekonominę zoną, galės grožėtis mišku, o ne gamyklų kaminais.

Tarp Klaipėdos LEZ teritorijos ir daugiabučių namų kvartalų ketinama pasodinti įvairių želdinių – suformuoti žaliąją zoną.

Toks tikslas turėtų būti įrašytas Klaipėdos strateginiame plėtros plane iki 2020 metų.

„LEZ‘as yra pramonės zona ir, manau, kad tikrai būtų neblogai ties ja užauginti mišką – pasodinti medžių, krūmų. Toks parkas bent šiek tiek amortizuotų teršalų emisiją. Be to, jis turėtų gerai psichologiškai veikti ir toje teritorijoje dirbančius žmones, ir pietinėje miesto dalyje gyvenančius klaipėdiečius. Kai žinai, kad tarp tavęs ir gamyklos yra miškelis, iškart smagiau gyventi“, – įsitikinęs Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas.

Jis teigė, jog suplanuoti teritoriją, kurioje būtų galima pasodinti mišką ar parką, neturėtų būti sudėtinga, nes vietos užtenka – želdinius galima sodinti ir LEZ‘o sanitarinėje zonoje. Svarbiausia, kad numatytoje teritorijoje po žeme nebūtų komunikacijų.

Pinigų, reikalingų parkui ar miškui pasodinti, taip pat esą būtų nesudėtinga rasti. Vienas finansavimo šaltinių galėtų būti miesto biudžetas, o kitas – pramonės įmonės.

„Kai pastarosios plečia savo veiklą, jos privalo 10–12 proc. savo teritorijos apsodinti želdiniais. Pramonininkai dėl to visada verkia, nes jiems gaila savo teritorijos, todėl prašo mieste nurodyti vietų, kur būtų galima pasodinti medžių ir krūmų. Pavyzdžiui, „Klaipėdos Smeltė“ dabar prašo leisti kur nors mieste pasodinti medžių, kad jų nereikėtų sodinti uosto krantinėse, kur žemė labai brangi. Pramonininkai tikrai džiaugtųsi, jei būtų konkreti teritorija, kurioje jie galėtų įvykdyti reikalavimą pasodinti želdinių“, – aiškino A.Šulcas.

Jis pabrėžė, jog žaliosios zonos tarp LEZ ir gyvenamųjų kvartalų idėja išties nesunkiai įgyvendinama ir tokį parką ar mišką tikrai galima turėti iki 2020 metų.

„Jei po trejų metų medžius pradėsime sodinti, tai po penkerių jie jau bus dviejų metrų aukščio. Žmonėms nuo to bus tik geriau, juk tarp medžių visada smagiau gyventi nei tarp mūrų“, – nuomonę reiškė vicemeras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų