Pereiti į pagrindinį turinį

Gripo gydymas sukėlė įtarimų

2009-12-04 05:00
Situacija: nuo pandeminio gripo pacientė ligoninėje, anot jos, gydyta tik simboliškai.
Situacija: nuo pandeminio gripo pacientė ligoninėje, anot jos, gydyta tik simboliškai. / Tomo Černyševo nuotr.

Vienintelė "Tamiflu" tabletė – tik tokio gydymo per tris dienas sulaukė, kaip įtariama, nuo pandeminio gripo ligoninėje gydyta pacientė.

Atsidūrė ligoninėje

Nors jau žinoma, kad pirmadienį ligoninėje užgesęs Klaipėdos rajono gyventojas mirė ne nuo pandeminio, o nuo sezoninio gripo komplikacijų, įtampos tarp pacientų nemažėja. Net ir pasveikę jie kartais abejoja, ar teisingai buvo gydyti.

Praėjusią savaitę į Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Infekcinių ligų priėmimo skyrių karščiuojanti 26 metų mergina atvyko pati.

Vemianti, viduriuojanti ir kūno skausmais besiskundusi pacientė buvo paguldyta į ligoninę. Pasak jos artimųjų, Priėmimo skyriuje merginai paminėta galimybė paimti mėginį dėl pandeminio gripo, tačiau tyrimas neva kainuotų 400 litų.

Mergina sutiko tirtis, tačiau Infekciniame skyriuje jai to niekas nebepasiūlė.

Socialine darbuotoja dirbančios merginos motina įsitikinusi teigė, kad merginai per tris dienas ligoninėje buvo duota vienintelė "Tamiflu" tabletė, suleista vaistų nuo pykinimo ir statomos lašinės. Neva temperatūrai nukritus medikai aiškino, kad tęsti gydymo antivirusiniais vaistais nebereikėtų.

Trečią dieną ji buvo išleista namo. Tačiau vaistų, kuriais mergina turėtų gydytis namuose, jai neišrašyta. Dukros sveikata susirūpinusi Birutė stebėjosi, nejau vienintelė tabletė gali padaryti stebuklus.

Vaistų netaupo

Pasak KUL vyriausiojo gydytojo Vinso Janušonio, tyrimas dėl pandeminio gripo atliekamas tik paciento pageidavimu. Tačiau šito daryti medikai esą neagituoja, nes toks tyrimas nėra tikslingas.

"Gydymas skiriamas priklausomai nuo indikacijų. "Tamiflu" duodama tik būtiniausiu atveju. Negaliu pasakyti, ar pacientui buvo duota tik viena tabletė – priklauso nuo indikacijų. Žmogui kartais atrodo kitaip, nei yra iš tikrųjų", – kalbėjo vadovas.

V.Janušonis patikino, kad ligoninė antivirusinių vaistų turi pakankamai, tad jų atsargų nebandoma taupyti sumažinus dozes pacientams.

Viena tabletė nepadės

UAB "Mano šeimos gydytojas" šeimos gydytoja Rūta Radzevičienė suabejojo, ar viena "Tamiflu" gali padėti.

"Paskyrus gydymą, reikėtų gerti po vieną tabletę du kartus per dieną, ir taip penkias dienas. Profilaktiškai, jei bendraujama su sergančiuoju, pakanka vienos tabletės kartą per dieną. Bet tada reikėtų gerti ilgiau – 7–10 dienų", – aiškino gydytoja.

Pasak R.Radzevičienės, nesvarbu, kokiu gripu sergama – sezoniniu ar pandeminiu, gydymas antivirusiniais vaistais "Tamiflu" abiem atvejams tinka. Tad nebūtina imti mėginį.

Tyrimas – nemokamas

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro laboratorijos vedėjas Algirdas Griškevičius aiškino, kad valstybė kol kas skiria pinigų mėginiams pandeminiam gripui nustatyti. Vieno tyrimo kaina – 100 litų. Mokėti nereikia tiriant ligoninių infekcinių skyrių pacientus, mirusius ir nėščiąsias.

Šeimos gydytojų pacientai už mėginio tyrimą turės mokėti, bet su išlyga – virusologinei klinikai priklausančio gydytojo pacientui, jei įtariamas pandeminis gripas, tyrimas nekainuoja.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro laboratorija, vienintelė šalyje atliekanti tokio pobūdžio tyrimus, per dieną sulaukia apie 200 mėginių dėl įtariamo pandeminio gripo.

Iškeliavo 42 mėginiai

Klaipėdos visuomenės sveikatos centras (VSC) skaičiuoja, kiek mieste mėginių dėl pandeminio gripo išsiunčiama į Vilnių.

"Kuo toliau, tuo daugiau jų išsiunčiame. Daugiausiai sulaukiame iš visų miesto ligoninių", – sakė VSC Užkrečiamųjų ligų ir profilaktikos skyriaus vedėja Ona Sokolova.

Nuo liepos mėnesio iš uostamiesčio į sostinę iškeliavo 42 mėginiai. Trys iš jų buvo teigiami. Kai kurių atsakymai dar nėra žinomi.


Sergamumas Klaipėdoje

Nuo pirmadienio iki trečiadienio nustatyti 457 gripo atvejai, iš jų – 255 vaikams iki 17 metų.

Ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis sirgo 1050 gyventojų, iš jų – 664 vaikai.

Į miesto ligoninių priėmimo skyrius kreipėsi 148 ligoniai. 100 iš jų paguldyta, tarp jų – 69 vaikai. Septyni pacientai gydyti reanimacijos skyriuje.

Vakar Klaipėdos universitetinės ligoninės Reanimacijos skyriuje gulėjo keturi pacientai. Vieno iš jų (vyro) būklė buvo labai sunki.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų