Pereiti į pagrindinį turinį

Į konteinerius – šimtai tonų tekstilės

2024-08-15 02:00

515 tonų – tiek tekstilės gaminių pernai klaipėdiečiai įdėjo į specialius tekstilei skirtus konteinerius. Tokiose talpyklose renkami ne tik drabužiai, bet ir rūbų aksesuarai, patalynė, užuolaidos, avalynė. Pasitaiko, kai į tekstilės konteinerius metamos buitinės ar statybinės atliekos. Jos sugadina konteineryje esančius daiktus ir šie tampa nebetinkami perdirbti.

Pasistengė: klaipėdiečiai kasmet išmeta šimtus tonų tekstilės.
Pasistengė: klaipėdiečiai kasmet išmeta šimtus tonų tekstilės. / Vestos Jašinskaitės nuotr.

Klaipėdoje šiuo metu pastatyti 94 tekstilės konteineriai. 50 konteinerių mieste įrengta anksčiau – žalios spalvos, neseniai įrengti ir nauji – pilki. Daugiausia jų įrengta komunalinių atliekų konteinerių aikštelėse prie daugiabučių namų.

2021 m. klaipėdiečiai atidavė beveik 140 tonų drabužių ir kitų tekstilės gaminių.

Praėjusiais metais, pasak bendrovės „Ecoservice“ tekstilės rūšiavimo verslo direktoriaus Konstantino Gurino, miestiečiai surinko 515 tonų tekstilės.

Į šiuos konteinerius dedama dar naudojimui tinkama tekstilė, ji perdirbama, kad toliau būtų dėvima. Surenkami rūbai, diržai, rankinės ir kuprinės. Taip pat priimama patalynė, užuolaidos, batai.

Kaip teigė vadovas, kartais žmonės į tekstilės konteinerius įmeta ir buitinių atliekų, kurios sugadina viduje esančią tekstilę ir ši tampa nebetinkama perdirbti.

„Pastebime, jog gyventojų sąmoningumas auga, tačiau vis dar pasitaiko atvejų, kai į specialius tekstilės konteinerius metamos mišrios atliekos. Jos turi keliauti į šioms atliekoms skirtus konteinerius arba į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles“, – aiškino K. Gurinas.

Gyventojų sąmoningumas auga, tačiau vis dar pasitaiko atvejų, kai į specialius tekstilės konteinerius metamos mišrios atliekos.

Visą tekstilę svarbu sudėti į maišelius ir juos užrišti. Tekstilės negalima palikti šalia konteinerio, nes drabužiai gali sušlapti, pradėti pelyti, taps nebetinkami.

Jei drabužiai sutepti tepalais, dažais ar kita chemine medžiaga, jų į tekstilės konteinerį dėti, pasak K. Gurino, taip pat nereikėtų, kadangi tekstilės surinkimo tikslas – perdirbti ir pratęsti jos naudojimo laikotarpį.

Lietuvoje iš tekstilės konteinerių surinkta tekstilė vežama į rūšiavimo centrą Vilniuje. Kaip teigė vadovas, tinkama naudoti tekstilė atskiriama, ji suskirstoma į skirtingas kategorijas ir paruošiama naudoti dar kartą.

„Tinkama naudoti tekstilė parduodama tarptautinėje didmeninėje rinkoje. Dalis tekstilės perdirbama į industrines šluostes, negrįžtamai sugadinta tekstilė naudojama šilumos ir elektros energijai gaminti“, – teigė K. Gurinas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų