Pereiti į pagrindinį turinį

Internete paplitęs vaizdo klipas - smūgis miesto valdžiai

2013-07-09 05:00
Internete paplitęs vaizdo klipas - smūgis miesto valdžiai
Internete paplitęs vaizdo klipas - smūgis miesto valdžiai / Vytauto Petriko nuotr.

„Liberastams – NE! Klaipėdieti, nebebalsuok už liberalias aferas!“ Vaizdo klipas su tokiais šūkiais, nukreiptais prieš Klaipėdos valdžią, per pastarąsias kelias dienas paplito internete. Filmuko autoriai, kurie viešai neprisistato, taip esą siekia atkreipti dėmesį į tai, jog visų miestiečių Poilsio parkas buvo „padovanotas“ vienam miesto politikų.

Penkių žingsnių istorija

Filmo įžanga skelbia, kad jis bus apie tai, kaip „Klaipėdos liberastai iš visuomenės atėmė parką ir perdavė savo gaujos nariui lobti“.

Kūrėjai išsamiai paaiškina penkis žingsnius, kaip uostamiesčio valdančiosios liberalų partijos esą pasirūpino apleisto Poilsio parko sutvarkymu, o vėliau 2,5 hektaro perdavė valdyti miesto tarybos nariui Mindaugui Žiliui, kuris įrengė ne tik laipynių parką, o prieš kelias dienas atidarė ir kavinę, kurios legalumu abejojama.

Citatos iš filmo: „Pirmas žingsnis. Iš pradžių už 3,5 mln. litų miestiečių ir ES lėšų buvo sutvarkyta vieta, kur vėliau bus įrengtas M.Žilio laipynių parkas“.

„Antras žingsnis. Liberalų balsais miesto taryba nutaria sunaikinti įmonę, prižiūrinčią Poilsio parką“.

„Trečias žingsnis. Liberalų balsais miesto taryba nutaria parke įrengti laipynių atrakcionus. Tvirtinant rinkliavos dydį, balsuoja pats M.Žilys. Mokestis už visą parką 2 tūkst. litų per mėnesį“.

„Ketvirtas žingsnis. Paskelbiamas “viešasis„ konkursas parinkti laipynių parko operatorių. Skelbimas apie konkursą išspausdinamas birželio 1 dieną, per Pilies džiazo festivalį, kai visi miestiečiai alutį geria“.

„Penktas žingsnis. Įmonė, kurios akcininkas yra M.Žilys, “laimi„ konkursą. Laimi vienu tašku todėl, kad pateikia projektą, jog investuos dvigubai daugiau į beveik dvigubai trumpesnes trasas nei kitas konkurso dalyvis“.

Dėl pinigų – abejonės

Filmuko kūrėjai stebisi, kaip M.Žilio įmonė galėjo įsipareigoti, o miesto valdžia patikėti, kad politikas į parką investuos 1,2 mln. litų, kai 2011 metais bendrovės nuostoliai siekė 39 tūkst. litų.

Nepaisant šių skaičių, savivaldybė su M.Žilio bendrove pernai rugpjūtį pasirašė 10 metų galiosiančią sutartį, pagal kurią politiko įmonei leista eksploatuoti 2,5 hektaro parko, šioje teritorijoje įrengiant laipynių parką.

Naujesni skaičiai visuomenininkus šokiravo dar labiau. M.Žilys savivaldybei pateikė ataskaitą, jog iki šių metų pradžios jau investavo 782 tūkst. litų. Registrų centrui pateiktoje balanso ataskaitoje nurodoma, kad politiko įmonė pernai turėjo tik 364 tūkst. litų vertės turto.

„Liberaliai savivaldybei nekilo poreikis detalizuoti investicijų ir patikrinti jų realumą“, – dar vienas paslėptas kaltinimas šmėsteli vaizdo klipe.

Pats M.Žilys aiškino, jog viskas yra skaidru, tik save visuomenininkais vadinantiems asmenims trūksta kompetencijos.

„Mūsų draugai, kurie įrengė šitą laipynių parką, tai padarė avansu. Šiemet, kovo 28 dieną, gavome valstybės garantiją, vieno banko paskolą, kuri skirta tiesiogiai rangovui, o ne mūsų įmonei. Į parką jau investuota 850 tūkst. litų ir dar apie 100 tūkst. litų – į administracines patalpas ir kavinę. Visi šie skaičiai atsispindės šių metų finansinėse ataskaitose“, – tvirtino M.Žilys.

Galima tas, kas nedraudžiama

Visuomenininkams užkliuvo tai, kad pačioje parko širdyje, prie vaikų žaidimo aikštelės, pradėjo veikti M.Žilio valdomos bendrovės picerija.

„Nežinau, ar ji legali, nes pastatas, kuriame ji veikia, yra administracinės paskirties. Maisto ir veterinarijos tarnyba leidimą veiklai išdavė, o iš savivaldybės dar negavau atsakymo. Man keista, kad M.Žilio bendrovei atiduota pati geriausia parko vieta – sutvarkyta erdvė, skirta miestiečių poilsiui. Juk jis tą laipynių parką galėjo įrengti dar netvarkytoje Poilsio parko dalyje“, – įsitikinusi visuomeninio judėjimo „Klaipėdieti! Atgaivink savo miesto parką“ vadovė Jolanta Norkienė.

Jai tarsi antrina vaizdo klipe, skambant dramatiškai muzikai, pasirodantys žodžiai: „Tai vienas grubiausių pavyzdžių Klaipėdos miesto istorijoje, kaip suįžūlėję liberalai plėšia viešąjį turtą. Antrasis prichvatizacijos etapas!“

J.Norkienė tokiems neva įžeidinėjimams nepritarė, tačiau pareiškė, kad, jos nuomone, yra akivaizdu, jog uostamiesčio valdančiosios daugumos atstovui priklausantis laipynių parkas įrengtas privilegijuotai ir apeinant įstatymus.

„Mūsų pasiūlyme, pateiktame konkursui dėl laipynių parko įrengimo, buvo numatyta galimybė įrengti ir kavinę, ir vietas jaunimo nakvynei. Tai, ko nedraudžia įstatymai, ir galima daryti“, – tvirtino M.Žilys.

Siūlys tikrintis sveikatą

Jis stebėjosi, jog internete platinamas vaizdo klipas apie laipynių parką ir kavinę.

„Tie visuomenininkai prieš kelias dienas pas mane kavinėje buvo ir džiaugėsi, kad tokia atsirado. Jie pagyrė, jog kavinėje nebus prekiaujama alkoholiu. Praėjo kelios dienos, ir vėl purvas“, – stebėjosi M.Žilys.

Jis įtarė, kad kenčia dėl to, jog anoniminiams visuomenininkams neįtinka ne jis, o visa uostamiesčio valdančioji dauguma.

„Per mane jai ir bando įgnybti, menkinti liberalų partijas. Sudėtinga kalbėti su tais žmonėmis. Pradedu galvoti, kad kitą kartą jiems reikės pasiūlyti pasitikrinti sveikatą, nes jų psichosomatinė būklė nėra adekvati. Gal reikės pradėti teisiniais būdais kovoti, nes nebematau kito kelio“, – svarstė į verslą Poilsio parke pasinėręs miesto tarybos narys.

Žinybos žiaukčioja

Filmo kūrėjai jame reikalauja, kad Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sudarytų komisiją, kuri ištirtų šią „aferą“, paviešintų dokumentus.

„Žinau, kad toks filmukas klaidžioja internete, bet jo nemačiau, o tai, matyt, ir erzina jo kūrėjus. Išties sudėtinga bendrauti su anonimais, kurie dar kažko ir reikalauja. Kalbant apie Poilsio parką, tai apie kiekvieną jo medelį, akmenėlį, suolelį ar staliuką tiek prirašyta, tiek prireikalauta, kad, ko gero, visos žinybos žiaukščioja, atsiprašau už tokį išsireiškimą, vien tik išgirdusios šį pavadinimą ir asmenis, kurie kreipiasi. Jei ką ir reikėtų tirti, tai tik tai, kam atstovauja tie anoniminiai visuomenininkai ir ar jų poelgiai yra adekvatūs“, – teigė uostamiesčio meras.

Jis tvirtino visada pasisakantis tik už minčių laisvę, galimybę reikšti nuomonę, tačiau terminologija, kurią vadinamieji visuomenininkai vartoja pastaruoju metu, anot mero, peržengia visas ribas.

„Šiandien dar nesiimu vertinti, ar jau laikas kreiptis į atitinkamas žinybas dėl tam tikrų įvertinimų, bet manau, kad jau prie to artėjama. Žmonės, kurie nuolat piktinasi, rašinėja, leidžia įvairius leidinėlius, kelia tam tikras mintis. Iš kur ta veikla finansuojama? Tačiau tai aiškintis – ne mano daržas. Yra specialiosios tarnybos, jos ir turi dirbti savo darbą“, – pabrėžė V.Grubliauskas.

Pakeitė partiją

M.Žilys į miesto tarybą 2011 metų vasarį buvo išrinktas Darbo partijos sąraše. Tačiau kai formavosi valdančioji koalicija, ši partija į ją nepateko.

2011 metų pabaigoje M.Žilys Darbo partiją paliko, o pernai kovą tapo Liberalų ir centro sąjungos nariu ir papildė šios partijos frakciją miesto taryboje. Taip išplėtė ir valdančiosios koalicijos miesto taryboje gretas.

Konkurso išrinkti bendrovę, kuriai būtų suteikta galimybė Klaipėdos poilsio parke įrengti laipynių parką, komisija buvo sudaryta pernai kovo 26 dieną.

Gegužės 30-ąją buvo paskelbti konkurso nuostatai, o liepos 4-ąją išrinkta nugalėtoja – bendrovė, kurios 50 proc. akcijų priklausė M.Žiliui.

M.Žilys, kai buvo įtrauktas į Darbo partijos Klaipėdos skyriaus kandidatų patekti į miesto tarybos sąrašą, pasirašė pasižadėjimą. Vienas jo punktų – išėjus iš Darbo partijos ar pašalinus iš jos, atsisakyti iš Klaipėdos miesto tarybos nario mandato.

„Man tas dokumentas absoliučiai nieko nereiškia, nes ne Darbo partija man suteikė mandatą, o žmonės mane išrinko“, – tvirtino politikas ir nesilaikė pasižadėjimo.

Komentaras

Rimantas Taraškevičius

Klaipėdos miesto tarybos narys, buvęs uostamiesčio meras

Iš rašymo, kalbėjimo stiliaus iškart matyti, kokio mąstymo ir mentaliteto yra tie vadinamieji visuomenininkai. Jiems nereikia jokių motyvų, argumentų, kad sukeltų šurmulį ir Klaipėda skambėtų neigiamame kontekste. Net neabejoju, kad už jų kažkas stovi. Dažnai tuos visuomenininkus stebiu per tarybos posėdžius, kaip jie filmuoja, paskui vaizdo medžiagą platina internete, sėdi kiekviename komiteto posėdyje, o už tai legalus atlyginimas juk nėra mokamas. Akivaizdu, kad juodosios technologijos skverbiasi į Klaipėdą. Kalbant apie Poilsio parką, jį tvarkyti pradėjome prieš daugybę metų ir buvo tokių minčių, kad jame galėtų dirbti privatus verslas – vieni pastatytų laipynes, kiti – sūpynes, treti galbūt teniso kortus įrengtų. Savivaldybė iš savo biudžeto nepajėgi planuoti tokias investicijas. Taip yra visame pasaulyje, taip yra ir Klaipėdoje. Tikrai nemalonu būti pavadintam liberastu, bet protingas žmogus nusispjaus ir nueis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų