Pereiti į pagrindinį turinį

Įsiūtį vyras gesino liepsnose

2009-03-27 09:00
Įsiūtį vyras gesino liepsnose
Įsiūtį vyras gesino liepsnose / Vytauto Liaudanskio nuotr. Emocijos: V.Petrikauskienė vakar raudojo velionio, bet neneigė ilgai kentusi vyro smurtą.

Dauparų gyventojai atsikvėpė – girtas su ginklu rankoje ne vienerius metus šlaistęsis ir aplinkiniams grasinęs vyriškis žuvo gaisre.

Pakluso tik policijai

Paskutinės penkiasdešimtmečio Alfonso Petrikausko gyvenimo dienos nuotykiai galėtų tapti komedijos siužetu, jei ne tragiška pabaiga.

Dauparuose gyvenęs vyras dar pirmoje dienos pusėje vaikštinėjo po kaimą girtas. Kaimynams jau buvo įprasta, kad neblaivus A.Petrikauskas mojuodavo pistoletu arba peiliu. Trečiadienis iš kitų dienų tuo požiūriu neišsiskyrė.

Popiet vyras susiruošė į Smilgynus. Šiame kaime prabėgo jo vaikystė, čia A.Petrikauskas turėjo daug draugų.

Maždaug antrą popiet Klaipėdos rajono policijos budėtojai sulaukė pranešimo apie tai, kad prie parduotuvės girtas vyras švaistosi ginklu ir ketina vairuoti automobilį.

Netrukus į Smilgynus atskubėjo apylinkės inspektorius Saulius Bružas. Prie parduotuvės A.Petrikausko nebebuvo, tačiau atidžiau pasižvalgęs pareigūnas pastebėjo jo šviesų „Renault“, išsukantį iš vienos sodybos kiemo.

Inspektorius pasakojo, kad A.Petrikauskas nesipriešino. Į alkoholio matuoklį jis įpūtė 2,19 promilės ir nepurkštavo vežamas į Gargždų policiją.

Pareigūnai atėmė iš A.Petrikausko šratinį ginklą, o automobilį nuvairavo į Kvietinių kaimo aikštelę. Už girto vairavimą bei švaistymąsi ginklu vyrui grėsė nemenkos baudos.

Maždaug po valandos iš Gargždų pakraštyje esančio policijos komisariato jis buvo išleistas.

Į virtuvę – per langą

Tik parėjęs iki namų A.Petrikauskas apsigraibė neturįs laukujų durų raktų. Pamanė, kad jie liko automobilyje. Ilgai nesvarstęs, kaip patekti į namą, šeimininkas išdaužė virtuvės langą ir įsiropštė vidun.

Kaimynai pasakojo, kad A.Petrikauskas namie laikė visą arsenalą: ne vieną dujinį ir šratinį pistoletą, visą krūvą grėsmingų peilių. Sunkiai įsigavęs į savo namus vyras nenustygo – vėl pasiėmė ginklą ir išėjo į kaimą ieškoti nuotykių.

Kaimynystėje gyvenančių žmonių teigimu, tądien neįvyko nieko neįprasto. Kaip ir dažną dieną, būdamas girtas, A.Petrikauskas be jokio preteksto į visas puses drabstėsi grasinimais, mojavo ginklu, kovojo su nematomais priešais.

„Buvome pratę prie kaimyno keliamų fejerverkų, todėl net nekreipėme dėmesio girdėdami nuo jo namo sklidusį poškėjimą“, – kalbėjo gretimai gyvenanti Renata Valaitienė.

Išdavė apsvilę ūsai

Tačiau tamsoje poškėjo ne šūviai. Prieš vienuoliktą vakaro liepsnų laižomi šaudė stogo šiferio lakštai.

Kaip Petrikauskų namuose kilo gaisras, kol kas tiria ugniagesių ekspertai. Žinoma tik, kad ugnis plykstelėjo virtuvėje ir per išdaužtą langą persimetė ant pastogės vėjalenčių.

Išdegė visa virtuvė. Neseniai name buvo atliktas remontas, virtuvės sienos iškaltos medinėmis lentelėmis, todėl ugnis čia greitai sunaikino viską. Kitos namo patalpos prirūko dūmų ir pasidengė suodžiais.

Nudegė didesnė dalis stogo. Nuo visiško suniokojimo namą išgelbėjo Gargždų ugniagesiai.

Žinią apie degantį namą jie gavo iš trečių lūpų. Pamatę liepsnojantį stogą, kaimynai paskambino vietos policijai.

Kaip priklauso pagal instrukciją, pareigūnai surinko pagalbos telefono numerį 112. Juo atsiliepė Klaipėdoje dirbantys pagalbos centro budėtojai. Jie žinią perdavė ugniagesiams atgal į Gargždus.

Įvykio perpasakojimas užtruko ne vieną minutę. Ar jos buvo lemiamos namo šeimininko gyvybei, nežinia. A.Petrikauskas rastas nesudegusioje namo pusėje. Spėjama, kad jis mirė apsinuodijęs smalkėmis.

Klaipėdos rajono policijos viršininko pavaduotojas Raimondas Vaitkevičius pripažino, kad tokioje žinios perdavimo grandinėje logikos maža, tačiau pažeisti instrukciją nevalia.

Pareigūnai kol kas nekalba apie galimas nelaimės priežastis, tačiau giminaičiai apie jas jau susidarė savo nuomonę. A.Petrikauskas dažnai rūkydavo namuose. Nors jo kūnas nebuvo paliestas liepsnos, bet apsvilę velionio ūsai bylojo apie tai, kad prieš mirtį jis rūkė. Kambaryje, kur rastas velionis, nuorūkos neaptikta. Galbūt neužgesusi cigaretė, numesta virtuvėje, padegė užuolaidas ar kokį kitą lengvai užsiliepsnojantį daiktą.

Ginklą atsinešė į teismą

Vakar priešpiet prie apdegusio namo kieme sukinėjęsis A.Petrikausko žmonos brolis prisiminė, kad trečiadienį popiet giminaitis jam skambino, pasakojo įkliuvęs policijai ir netekęs automobilio, guodėsi, kad negalės nuvažiuoti į Gargždus parsivežti sugyventinės.

A.Petrikauskas dažnai girtaudavo, o būdamas neblaivus žiauriai elgėsi su žmona Violeta. Kaimynės tikinimu, sutuoktinė pernelyg ilgai kentė smurtą. Moteris guodėsi draugei išgyvenusi siaubo akimirkas, kai vyras ją gąsdindavo prie smilkinio pridėjęs pistoletą.

Pernai rudenį V.Petrikauskienė nebeištvėrė ir pabėgo iš namų. Pusmetį ji glaudėsi pas seserį Palangoje, o pastaruoju metu išsinuomojo būstą Klaipėdoje.

„Ilgai kentėjau. Bet pagaliau nutariau skirtis. Dukra jau studentė, nebemačiau prasmės kankintis“, – ašarodama atviravo V.Petrikauskienė.

Po mėnesio poros laukė ištuokos bylos pabaiga. Kaimynų tikinimu, A.Petrikauskas net į teismą buvo atsinešęs ginklų, kuriais po posėdžio grasino sutuoktinei.

Per pusmetį vyras bandė ne vieną moterį parsivesti ilgesniam gyvenimui.

Sudegė ir pinigai?

A.Petrikauskas jau daug metų neturėjo oficialaus darbo. Blaivus buvo darbštus ir nagingas, turėjo suvirinimo aparatą, tad uždarbio netrūko.

Maždaug prieš pusantrų metų šeima pardavė žemės sklypą ir uždirbo nemažai pinigų. Tada V.Petrikauskienė neįtarė, kokią klaidą padarė, pasirašydama įgaliojimą, kuriuo vyrui suteikė teisę parduoti sklypą bei disponuoti už žemę gautais pinigais. Vyras su žmona pinigais nesidalijo, nors pats juos skolino.

Kaimynų teigimu, praturtėjęs A.Petrikauskas visai pasileido, vis dažniau girtaudavo ir siautėdavo.

Vakar kaimo žmonės smalsavo, koks likimas ištiko šeimos turtus. Abejota, ar pinigai nepražuvo gaisre.

Gretimai gyvenanti R.Valaitienė džiaugėsi, kad girtas išvakarėse siautėdamas A.Petrikauskas nesužalojo artimųjų ar kaimynų.

Daupariškiai tikino ne kartą pranešę vietos apylinkės inspektoriui apie ginklu besišvaisčiusį kaimyną, tačiau paleistas iš policijos jis parsinešdavęs ir pistoletus. Klaipėdos policijos pareigūnų duomenimis, A.Petrikauskas anksčiau už eismo taisyklių pažeidimą baustas nebuvo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų