Pereiti į pagrindinį turinį

Išlaikytinių sąrašas uostamiestyje traukiasi

2012-08-24 05:00
Išlaikytinių sąrašas uostamiestyje traukiasi
Išlaikytinių sąrašas uostamiestyje traukiasi / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Socialinių pašalpų gavėjų skaičius Klaipėdoje pamažu tirpsta, tačiau išmokoms uostamiesčio savivaldybė Vyriausybės šiems metams papildomai paprašė dar 4 mln. litų.

Kompensacijų suma didėja

2012 m. klaipėdiečių socialinėms pašalpoms ir kompensacijoms už šildymą buvo skirta 25 mln. litų, papildomai paprašyta dar 4 mln. Pernai sunkiai gyvenantiems uostamiesčio žmonėms paremti reikėjo 28 mln. litų.

„Šiemet suma išaugo, nes dėl padidėjusių šilumos kainų išaugo ir kompensacijų dydis. Vien vasarį kompensacijoms reikėjo milijonu litų daugiau nei 2011 m. vasarį“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Socialinių išmokų poskyrio vedėja Gina Vilimaitienė.

Šios sumos liūto dalį sudarė būtent kompensacijos už šildymą.

Socialinių pašalpų Klaipėdoje per pirmą šių metų pusmetį išmokėta 10,3 mln. litų, tai yra 18 proc. mažiau, nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Socialinė parama skiriama tuo atveju, jei pajamos vienam šeimos nariui neviršija 350 litų per mėnesį.

Prašytojų sumažėjo

Šiuo metu Klaipėdos mieste yra 6 113 asmenų, kurie gauna socialinę pašalpą. Pašalpos gavėjų skaičius mažėja. Jis ėmė tirpti nuo gegužės. Palyginti su šių metų liepos mėnesiu, rugpjūtį pašalpų gavėjų sumažėjo net 800 asmenų.

„Lyginant pernykščius ir užpernykščius metus, vasarą visada buvo pastebimas socialinės pašalpos gavėjų mažėjimas, tai tikriausiai susiję su sezoniniais darbais“, – mano G.Vilimaitienė.

Socialinių išmokų poskyrio vedėjos teigimu, dabar masiškai gaunami pranešimai apie paramos atsisakymą, nes žmonės praneša apie įsidarbinimą.

Pašalpų prašo ir direktoriai

Tačiau yra ir nesąžiningų paramos gavėjų. Klaipėdos savivaldybės Socialinių išmokų poskyryje buvo suformuota darbo grupė, kuri turėjo tirti piktnaudžiavimo pašalpomis atvejus.

„Kai kyla pagrįsti įtarimai, sudaromas tokių pašalpų gavėjų sąrašas, kuris perduodamas Valstybinei mokesčių inspekcijai, kad patikrintų ir įvertintų realią situaciją. Tai daroma nuolatos“, – tvirtino G.Vilimaitienė.

Kol kas į Mokesčių inspekciją kreiptasi dėl 6 pašalpas gaunančių klaipėdiečių. Kilus įtarimams, paprašoma deklaruoti turtą ir pajamas.

„Socialinės paramos prašo gyventojai, kurie dirba bendrovių direktoriais ir ne vienoje įmonėje, tačiau pažymose apie pajamas nurodomos darbo užmokesčio sumos – 4, 9, 22 litai per mėnesį“, – teigė Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė.

Esą pagalbiniais darbininkais statybose ar ūkiuose kai kurie dirba už 100 litų atlygį per mėnesį arba niekur nedirbdami įsigyja keliasdešimt tūkstančių litų kainuojantį automobilį.

Klaipėdos mokesčių inspekcijai turto deklaracijas šiemet pateikė 19 klaipėdiečių, pageidaujančių gauti piniginę socialinę paramą.

„Socialinės paramos teikimas labai sugriežtintas. Mes informuojame žmogų, kas jo laukia pagal įstatymą, jei paaiškės nesąžiningi žaidimai“, – teigė G.Vilimaitienė.

Jei yra neteisėtai gauta parama, asmenys pusę metų netenka teisės gauti tą išmoką, o išmokėtą dalį privalo sugrąžinti į valstybės biudžetą.

„Manyčiau, kad asmenis, piktnaudžiaujančius socialinėmis pašalpomis, reikėtų viešinti. Nežinau, ar tai kirstųsi su Asmens duomenų apsaugos įstatymu, bet vogti iš valstybės yra nusikaltimas. Juk tai yra mūsų visų pinigai“, – teigė socialinių reikalų ir darbo viceministras Dalius Bitaitis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų