Quantcast

Istorikams dovana – iš už Atlanto

Klaipėdos sukilimo vado Jono Polovinsko-Budrio asmenybės ir veiklos tyrimai jo palaikų perlaidojimu Klaipėdoje nesibaigė. Priešingai, šis faktas atvėrė naują istorikų tyrimų kryptį, o medžiagos jiems tik daugėja.

Giminaitės perdavė nuotraukų

Lietuvos šaulių sąjungos išeivijoje (Čikagoje) valdybos narys Ernestas Lukoševičius uostamiestyje susitiko su Klaipėdos universiteto istorikais Vaciu Vaivada ir Dainiumi Elertu, dizaineriu, istorinės heraldikos žinovu Kęstučiu Mickevičiumi.

Istorijos mokslus Vilniaus universitete baigęs E. Lukoševičius ir gyvendamas JAV aistringai domisi praeitimi. Jis yra žmogus, tiesiantis tiltą tarp J. Budrio palikuonių ir Lietuvos istorikų.

Šį kartą atvykdamas į tėvynę jis atvežė vertingą dovaną – J. Budrio šeimos narių – Viktorijos Matrangos Kašubaitės ir Rimos Binder Kašubaitės – perduotą laikmeną su suskaitmenintomis šios istorinės asmenybės nuotraukomis.

Ernestas Lukoševičius / D. Janauskaitės nuotr.

Padovanojo naują knygą

Šeimos archyve – nuotraukos iš įvairių J. Budrio gyvenimo etapų, nuo mokymosi Kauno gimnazijoje dar carinės Rusijos laikais iki jo gyvenimo Niujorke, kur dirbo Lietuvos generaliniu konsulu.

„Tai yra dovana ne tik Klaipėdos istorikams, bet ir visai Lietuvai. Įvykdžiau J. Budrio šeimos prašymą ir labai džiaugsiuosi, jei šios nuotraukos pasitarnaus užpildyti istorijos spragas, o gal net taps pagrindu naujiems veikalams. Mano bendravimas su J. Budrio šeima tęsiasi nemažai metų. Man pačiam be galo įdomu eiti tokiais nepramintais istorijos takais“, – atviravo E. Lukoševičius.

Atsilygindamas už dovaną V. Vaivada jam padovanojo neseniai išleistą Klaipėdos universiteto istoriko Vasilijaus Safronovo veikalą „Klaipėdos prijungimas prie Lietuvos: Jono Budrio atsiminimai ir jų kritinė analizė“.

Man pačiam be galo įdomu eiti tokiais nepramintais istorijos takais.

Atsivėrė nauji aspektai

V. Vaivada patikino, kad bet kuri žinia, atsiminimas, nuotrauka gali papildyti praeities vaizdą, ypač apie tokias tik pastaraisiais metais labiau matomas asmenybes kaip J. Budrys ir jo žmona Regina Kašubaitė.

Net antrieji planai nuotraukose kartais suteikia vertingų žinių.

D. Elertas įsitikinęs, kad kol kas nepakankamai atskleistas ir R. Kašubaitės vaidmuo 1923 metų įvykiuose. Be to, jos gyvenimo istorija papildys visą plejadą veikalų, kuriuose atskleidžiami nematomi istorijos asmenybių žmonų ir bendražygių nuopelnai.

„Tai yra dar viena figūra, kuri verta ištraukti iš atminties rūko. Apie R. Kašubaitę žinome toli gražu ne viską, vis dar yra daugybė mįslių, o tai reiškia – darbo istorikams“, – kalbėjo D. Elertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A-ū-ū Cesiuli?

A-ū-ū Cesiuli? portretas
O kaip jaučiasi politikas, miesto "kultūros ekspertas" ponas Cesiulis, kuris taip priešinosi Polovinsko-Budrio atminimui? Ar jam ausytės neraudomuoja? O gal dėl tų raudonų ausyčių ir perbėgo pas socialdemokratus?

kudašius

kudašius portretas
dar vienas dingęs per upelį

As

As portretas
Dovanos is uz atlanto su salyga , kad istorija tyrines pagal seimininku uz atlanto norus...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių