Quantcast

Kada ir kaip atgims Atgimimo aikštė?

Jau šį rudenį Atgimimo aikštėje turėtų prasidėti pirmojo rekonstrukcijos etapo darbai – archeologiniai kasinėjimai. Jeigu jų metu neatsiras kokių nors trukdžių, pamažu startuos ir šios aikštės, ir požeminės automobilių stovėjimo aikštelės po ja įrengimo etapai. Juos visus planuojama užbaigti greičiau nei per pustrečių metų.

Sutartis – pasirašyta

Aikštės rekonstrukcijos darbus atliks uždaroji akcinė bendrovė „Infes“, laimėjusi Klaipėdos savivaldybės skelbtą viešųjų pirkimų konkursą.

Pirmiausia bus vykdomi detalūs archeologiniai tyrinėjimai, įrengiama spraustasienė, pamatų poliai, montuojamos požeminės konstrukcijos, po to įrengiama požeminė aikštelė ir galiausiai tvarkoma antžeminė dalis.

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus teigė, kad šiuo metu vyksta tam tikri pasiruošimo šiems darbams procesai.

„Visų pirma, jau yra pasirašyta sutartis su rangovu. Išvardinti darbus būtų nepaprasta, nes jų yra daug. Šiuo metu vyksta nuolatinis atsakingo vicemero bendravimas su rangovu, ruošiami parengiamieji projektai, vykdoma atranka dėl techninės priežiūros, kalbama dėl sąlygų. Vasarą turime daugybę švenčių, ši aikštė dažnai joms naudojama. Prieš pasirašant sutartį su rangovu, aiškiai pasakiau, kad tvarkymo darbams negali būti jokių trukdžių, kurie paveiktų projekto įgyvendinimą“, – akcentavo A. Vaitkus.

Dėl to imta svarstyti darbus pradėti šį rudenį, uostamiestyje sumažėjus renginių skaičiui ir žmonių srautams.

„Galbūt labiausiai jaudina archeologiniai tyrimai, kad jie neužtruktų ilgai. Priešingu atveju projektas užsitęstų, ir miestiečiai neturėtų šios erdvės. Kasinėjimai veikiausiai įvyks rudens periodu“, – teigė Klaipėdos vadovas.

Keisis: aikštėje neliks suskilusių plokščių, vietoj jų atsiras modernūs elementai. / Projekto vizualizacija

Sutartyje – 21 mln. eurų

Pasak A. Vaitkaus, bus siekiama visus darbus užbaigti ne per numatytą 30 mėnesių laikotarpį, bet anksčiau – per 17 arba 19 mėnesių, kadangi Atgimimo aikštė – reprezentacinė Klaipėdos vieta.

„Kaip ji atrodo šiandien, mes visi matome, yra labai nesimpatiškas vaizdas. Ji taip atrodo 34 metus. Mūsų tikslas – aikštę padaryti gražią, patrauklią, traukos centru“, – tikino Klaipėdos meras.

Sudarytos sutarties su „Infes“ vertė siekia 21 milijoną eurų. Projektą finansuos Klaipėdos savivaldybė.

Tačiau ar kaina nesikeis darbams įsibėgėjus?

„Rangos kaina viršija 20 milijonų eurų. Bet prasidėjus archeologiniams kasinėjimams galime atrasti dar vieną Lietuvos puntuką ar kitą įspūdingą radinį, o tai gali keisti ir pačią kainą. Tačiau pirmame susitikime su rangovu aiškiai pasakiau – kaina yra status quo, kadangi savivaldybė nepasiruošusi eiti į kokias nors derybas dėl vieno arba kito konstrukcinio elemento. Rangovas paminėjo, kad neturi intencijos ieškoti „kabliukų“, kad ši kaina keistųsi. Tad šitas klausimas yra labai griežtai aptartas tarpusavyje“, – tikino A. Vaitkus.

Arvydas Vaitkus / Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Bus įvairių zonų

Klaipėdos savivaldybė jau paskelbė, kaip atrodys Atgimimo aikštė po rekonstrukcijos.

Centre bus sukurtas multifunkciškai panaudojamas akcentas, kurio plokštumoje bus atvaizduotas Klaipėdos istorinio žemėlapio projektas. Šalia numatoma įrengti amfiteatrą.

Aikštės erdvės galės būti skaidomos į skirtingiems poreikiams skirtas zonas – čia galėtų veikti lauko kavinės, vykti įvairūs renginiai, susibūrimai.

Atgimimo aikštėje numatoma tamsesnės spalvos danga ir foninis grindinio apšvietimas.

O želdinių zonos suprojektuotos atkartojant buvusio užstatymo vietas, jose įrengiant apželdintus kalnelius.

„Galiu pasakyti, kas man užkliuvo ir ką pavyko sutvarkyti. Girdėjau prieštaravimų, bet mano tikslas yra, kad aikštė netaptų uždara. Tad teko vienoje vietoje pylimą panaikinti, kad, aikštėje pastatant sceną, kadangi čia vyks labai daug švenčių, kampas iš Danės ir Herkaus Manto gatvių pusės būtų atviresnis“, – pasakojo meras.

Mūsų tikslas – aikštę padaryti gražią, patrauklią, traukos centru.

Išsaugos patrioto atminimą

Nebus pamirštas ir Vytauto Vičiulio, susideginusio dėl Lietuvos nepriklausomybės tuometėje Lenino aikštėje 1989 m. naktį iš kovo 2-osios į 3-iąją, atminimas. Dėl jo atminties akcento išsaugojimo taip pat bus svarstymų.

„Turime žmogų, kuris paaukojo savo gyvybę, šioje aikštėje susideginęs už Lietuvos ir Klaipėdos laisvę. Šio atminties ženklo išsaugojimas privalo būti išlaikytas. Siūliau pagalvoti ir apie vietą, į kurią atėję jauni žmonės galėtų nusifotografuoti ir panašiai. Yra visokių minčių, kalbant apie šį projektą“, – tikino A. Vaitkus.

Dėl vykdomų darbų veikiausiai keisis eismo sąlygos vairuotojams ir pėstiesiems Danės gatvėje.

Esant galimybėms, darbai galbūt vyks ir tamsiuoju paros metu, jei tai netrukdys klaipėdiečių ir miesto svečių poilsio.

„Labai miela ir džiugu, kad „Amberton“ viešbučio vadovas taip pat nori atnaujinti viešbučio vaizdą, padaryti jį gražesnį, patrauklesnį. Tas mane taip pat pradžiugino“, – užsiminė Klaipėdos meras.

Įvaizdis: naujai įrengtoje Atgimimo aikštėje bus aibė naujovių. / Projekto vizualizacija

Ieškinius teismas atmetė

Požeminė automobilių stovėjimo aikštelė bus dviejų aukštų.

„Vietų, pagal projektą, turėtų būti 231, bet vykdant darbus gali atsirasti papildoma vieta arba viena vieta gali dingti dėl konstrukcijų, ventiliacinių šachtų arba dar ko nors. Dalis vietų bus skirta Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui. Turime nemažai interesantų ir iš šalies – ne tik gyventojų, bet ir įmonių, net kelios yra išreiškusios poreikį vietų rezervacijai“, – kalbėjo A. Vaitkus.

Konkursas dėl išskirtinio projekto – Atgimimo aikštės rekonstrukcijos rangos darbų buvo skelbtas tris kartus.

Pirmieji du konkursai buvo nutraukti potencialių rangovų iniciatyva.

Trečiasis konkursas dviejų dalyvių buvo apskųstas teismui, reikalauta pripažinti neteisėtomis konkurso sąlygas ir nutraukti konkursą.

Tačiau ieškiniai teisme buvo atmesti, tai leido sėkmingai baigti pirkimo procedūrą.

Iš viso trečiajame konkurse buvo gauti penkių dalyvių pasiūlymai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pirmoj nuotraukoj motina sūnui rodo į pederastą komjaunuolio

pirmoj nuotraukoj motina sūnui rodo į pederastą komjaunuolio portretas
pozoj ir sako, jei skaitysi lianzbirbių knygutes ir dainuosi ažuoliukų hore tai tokiu ir tapsi

Aciu valdziai

Aciu valdziai portretas
Dar viena vieta nuostabiai tinkanti vazinetis reidlentemis bei paspirtukais. Kadangi Danes skvero mums tikrai neuzteko, tai si vieta bus nuostabi gremzti bortelius. Aciu

nersike valstieciu

nersike valstieciu portretas
kai darbai bus padaryti tada ir galesi girtis,, o dabar tik populizmas
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių