Pereiti į pagrindinį turinį

Kainos akina tapti vegetarais

2009-04-04 09:00
Kainos akina tapti vegetarais
Kainos akina tapti vegetarais / Nerijaus Jankausko nuotr. Nepaklausu: turgaus prekeiviai tvirtina, kad dėl išaugusių mėsos kainų klaipėdiečiai jos nuperka vis mažiau.

Lengva ranka panaikintas lengvatinis PVM mėsai ir jos gaminiams jau smogė prekybininkams. Tiek turgaus prekeiviai, tiek ir prekybos tinklai pripažįsta, kad mėsos žmonės valgo vis mažiau.

Parduotuvės užgožė turgus

Pastaruoju metu įspūdinga prekyba negali pasigirti nei turgaus prekeiviai, nei prekybos tinklai – gyventojai susidūrę su rimtais finansiniais sunkumais maisto gaminiams išleidžia vis mažiau pinigų. Nors prasidėjus sunkmečiui turgaus pardavėjai trynė rankomis vildamiesi, kad gyventojai vis dažniau pirkti užsuks į turgavietes, jų lūkesčiai neišsipildė – klientų vis mažiau. Prekeivių padėtį dar labiau komplikuoja šalies prekybos tinklai, kurie nuolat konkuruodami tarpusavyje ėmė skelbti įvairias akcijas ir mažinti maisto kainas. Pastebima, kad šiuo metu parduotuvėse kai kurie gaminiai kainuoja pigiau nei turguje.

Dėl kritusios apyvartos, pasak prekeivių, kalta šalies valdžia – panaikinus Pridėtinės vertės mokesčio lengvatą mėsos gaminiams, pirkimas gerokai sumenko. Iki šiol mėsa buvo apmokestinta 5 proc. tarifu, o nuo sausio 1-osios jis šoktelėjo iki 19 proc.

Turguje šviežia skerdiena prekiaujanti Rima Valatkaitienė patikino, kad pastaruoju metu mėsos perkama vis mažiau – apyvarta smuko apie 20–25 proc.

"Tai tapo tarsi prabangos prekė, nes vis mažiau žmonių ją perka. Žmonės dabar atidžiai seka, kas kur kainuoja pigiau. Pati pastebėjau, kad mėsa parduotuvėse kartais kainuoja pigiau nei pas mus", – pasakojo R.Valatkaitienė.

Turgūs gali išnykti

R.Valatkaitienė įsitikinusi, kad prekybininkai gali mažinti kainą, nes, vieną produktą pardavę brangiau, kitą parduos už savikainą ar net mažesnę kainą, o suskaičiavę visą apyvartą, nuostolių vis tiek nepatirs.

"Be to, stambūs prekybos tinklai iš tiekėjų produktus perka dideliais kiekiais, todėl juos įsigyja žemesne kaina nei turgaus prekeiviai. Tad ką mums daryti? Kaip išgyventi? Gali būti, kad turgūs apskritai greitai išnyks", – neslėpė apmaudo pardavėja.

Anot R.Valatkaitienės, patys galvijų augintojai nėra suinteresuoti mažinti skerdienos kainų – jiems kur kas pelningiau ją eksportuoti.

"Išvežę skerdieną svetur ūkininkai gauna daug didesnius pelnus. Pastebimai daugiau mėsos svetur jie ėmė išvežti po to, kai buvo padidintas PVM, kuris visiems gerokai apsunkino ir taip nelengvą padėtį", – tvirtino R.Valatkaitienė.

Dominuoja lenkiška mėsa

Turgaus prekybininkė Laima, parduodanti ir paukštienos, ir jautienos gaminius, nė neslėpė, kad jos gaminiai atvežti iš Lenkijos. Pasak jos, šiuo metu, kai turguje apsilanko ir taip mažai pirkėjų, prekiauti lietuviška mėsa būtų tikra prabanga.

"Darbo dienomis turgus tuščias – pirkėjų beveik nėra, prekyba šiek tiek suaktyvėja nebent savaitgaliais. Tačiau žmonės vis dažniau dairosi pigesnės mėsos, o lenkiška apie 30 proc. pigesnė nei lietuviška. Be to, lenkų zlotas yra nuvertėjęs, tad bet kokiu atveju mums parsivežti mėsą iš Lenkijos ir čia pardavinėti apsimoka", – įtikinėjo Laima.

Prekeivė tvirtino, kad ir patys pirkėjai nebėra tokie išrankūs, kokie buvo anksčiau. Dabar daugelis jų ieško to, kas kainuoja pigiau.

"Jei anksčiau pirkėjai akcentuodavo, kad jie nori tik lietuviškos mėsos, nes neva ji kokybiškesnė, dabar jie mielai perka ir lenkišką. Žmonės nebeturi pinigų", – pastebėjo Laima.

Ji pabrėžė, kad turguje nuo šių metų beveik visi prekybininkai prekiauja lenkiška mėsa, net ir tie, kurie skelbia, kad ji lietuviška.

Valdžia smogė staiga

Prekybos tinklų atstovai taip pat pripažįsta, kad padidėjęs PVM mėsai gerokai pakeitė vartotojų įpročius. Pasak prekybos tinklo "Iki" atstovo spaudai Tomo Vaišvilos, šiemet mėsos pirkimas tinklo prekybos vietose smuko apie 12 proc.

"Nors PVM padidėjo 14 proc., stengėmės mėsos tiek daug nebranginti, vidutiniškai ji mūsų parduotuvėse pabrango 9–10 proc., tačiau vėliau pastebėjome, kad mėsos pardavimai apskritai stoja, todėl ją teko atpiginti", – tvirtino T.Vaišvila.

Pasak jo, keisčiausia tai, kad PVM lengvata mėsos gaminiams buvo panaikinta visai netikėtai, todėl nei prekybininkai, nei tiekėjai tam pasiruošti nesuspėjo.

"Iki paskutinės minutės nebuvo aišku, ar kas nors keisis, ar ne. Galų gale sprendimas buvo priimtas per kelias dienas, todėl net nesuspėjome sureaguoti. Turėjome iškart suskubti peržiūrėti kainas, o ne ieškoti pigesnės produkcijos", – pabrėžė T.Vaišvila.

Jis patvirtino, kad šiuo metu prekybos tinklo parduotuvėse bandoma pasiūlyti ne tik lietuviškos, bet ir atvežtos iš kitų šalių mėsos.

"Anksčiau atvežtinė mėsa pas mus buvo retenybė, o dabar šiek tiek siūlome ir tokios, nes nebėra kitos išeities. Žinoma, lietuviškos ir užsienietiškos mėsos kaina labai ženkliai nesiskiria. Kas iš to, kad ją parašysi didesnę, tačiau niekas nepirks", – svarstė T.Vaišvila.

Laimėjo sumažinę pakuotes

"Maxima LT" atstovė Renata Saulytė tvirtino, kad šio tinklo parduotuvėse padidėjusią PVM naštą velka patys prekybininkai. "Mėsa tikrai nepabrango tiek, kiek turėjo. Ją pardavinėjame pigiau pelno sąskaita. Paukštienos apskritai nebranginome, o kiauliena ir jautiena pabrango apie 10 proc., bet kai tik pastebėjome, kad niekas nebeperka, kainas vėl sumažinome 5–7 proc.", – paaiškino R.Saulytė.

Pasak jos, kol kas mažinti gaminių asortimento neplanuojama – dabar pirkėjams siūloma tiek lietuviškos, tiek ir argentinietiškos, vokiškos, lenkiškos mėsos.

"Norime, jog būtų kuo didesnis pasirinkimas, tačiau skatiname, kad pirktų lietuvišką produkciją. Galbūt sumažinsime pusfabrikačių asortimentą, nes pastebėjome, kad žmonės grįžta prie tradicijų ir maistą ėmė gamintis namuose. Jei anksčiau jie pirkdavo jau paruoštą suktinuką, tai dabar perkamas mėsos gabalas", – konstatavo R.Saulytė.

Abiejų prekybos tinklų atstovai patvirtino, kad dedamos pastangos, jog tiekėjai bent šiek tiek mėsą ir jos gaminius atpigintų, tačiau retas kuris rodo iniciatyvą tai daryti. Daugelis jų paprasčiausiai sumažino pakuotes ir taip išvengė kainų mažinimo. "Prekybininkai pamažino kiekius, žinoma, apie tai ant pakuotės įspėjami ir pirkėjai. Gamintojams atrodo, kad tegul žmogus nusiperka mažiau, tačiau pigiau", – teigė "Iki" atstovas T.Vaišvila.

Duona brangsta, pienas pinga

Nenoriai kainas mažina ir kitų maisto produktų tiekėjai, o duonos bei jos gaminių gamintojai neseniai savo produkciją dar ir pabrangino. Pasak T.Vaišvilos, juoda duona pabrango 13 proc., balta – 7 proc.

"Mes nesuprantame tokio duonininkų poelgio ir negalime argumentuoti, kodėl šie gaminiai brangsta. Miltai gerokai atpigo, sumažėjo ir gabenimo išlaidos", – komentavo T.Vaišvila.

Gerokai atpigo ir vis dar pinga kol kas tik pieno gaminiai. T.Vaišvilos duomenimis, varškė atpigo 20 proc., grietinė – 18 proc., o pienas – 21 proc.

"Maximos" atstovė R.Saulytė taip pat pabrėžė, kad pienininkai, priešingai, patys parodė iniciatyvą ir savo gaminių kainas sumažino.

"Galbūt išauš ta diena, kai, sumažėjus pardavimams, ir duonininkai, ir mėsininkai šiek tiek atpigins gaminius. Manau, greitai jie netgi bus priversti tai daryti, nes perkamoji galia vis menksta. Mes ir patys siūlome daug nuolaidų savo pelno sąskaita, nes dabar svarbiausia yra ne pelnas, o vartojimo skatinimas", – paaiškino R.Saulytė.


Vidutinė mėsos kaina (Lt/kg) parduotuvėse ir turguje

"Maxima" "Iki" Klaipėdos turguose
Kiaulienos kumpis 15,99 16,49 16
Jautienos kumpis 24,49 24,99 25
Vištų krūtinėlių filė 19,89 18,55 18
Viščiukas 8,99 8,99 7,5

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų