Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip atsikratyti narkomanų?

2024-08-04 02:00

Sintetinius narkotikus besileidžiantys narkomanai yra milžiniška bėda ne tik jiems patiems ar jų artimiesiems, bet ir aplinkiniams. Ten, kur parduodami tokie kvaišalai, netrukus priklausomi nuo jų asmenys randa priebėgas, kur susileidžia dozę, o kvaišalams pinigų nuolat stokojantys narkomanai kelia grėsmę bendruomenei.

Vieta: prie uosto tvoros sužėlę krūmai tapo narkomanų priebėga.
Vieta: prie uosto tvoros sužėlę krūmai tapo narkomanų priebėga. / Vestos Jašinskaitės nuotr.

Nufilmavo besikvaišinančius

Apie tokią bėdą neseniai prabilo Vitės kvartalo gyventojai. Ten, kur Malūnininkų gatvė atsiremia į uosto tvorą, krūmuose narkomanai nuolat kvaišinasi.

Netoliese gyvenantys žmonės pro savo namų langus mato, kaip dažniausiai tarp 17 ir 18 valandos į krūmų tankmę sliūkina narkomanai. Apie tokius vizitus iškalbingai liudija ir šioje vietoje besimėtantys panaudoti švirkštai.

Apkvaitę narkomanai aplink šias vietas šlitinėja, nesiorientuodami aplinkoje.

Tiek viešosios, tiek kriminalinės policijos pareigūnai turima informacija dalijasi, rengia ir vykdo bendrus planus.

Kaimynai, pradėję diskusiją apie šią bėdą, dalijosi žiniomis, esą narkomanai jau apvogė vaistinę. Esą iš pranešimų policijai negali būti daug naudos, nes kai pareigūnai atvažiuoja, narkomanų nurodytose vietose tada jau nėra.

Kita to paties kvartalo vieta, kur renkasi priklausomi asmenys, yra apleistas namas, pažymėtas Malūnininkų gatvės 5-uoju numeriu.

Žmonės slapta nufilmavo, kaip keli asmenys leidžiasi narkotikus šiame name. Kaimynai patys užkalė plokštėmis įėjimus į šį statinį, bet narkomanai vis tiek rado būdų patekti į vidų.

Norėtų iškirsti krūmus

Svarstydami, kaip šį miesto pakraštį paversti saugesniu, gyventojai jau svarsto galimybę iškirsti krūmus. Gal tada narkomanai, vengiantys viešumos, pasitrauks iš šios vietos.

Tikra yra ir tai, kad narkomanai paprastai neina toli nuo tos vietos, kur nusiperka kvaišalų.

Kaimynams žinoma apie moterį, kuri gyvendama nuomojamame bute pardavinėja kvaišalus. Kilo įtarimų, kad ji tai daro su būsto savininko žinia ar net yra jo talkininkė.

Dalinamasi žinia, kad apie problemas jie jau pranešė asociacijos „Vitės bendruomenė“ pirmininkui Tomui Meškiniui, o šis pranešė aktualią informaciją miesto policijos komisariato pareigūnams ir savivaldybės valdininkams.

Patruliams jau duotas nurodymas dažniau pasižvalgyti Malūnininkų gatvėje.

R. Bėkežienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Apie problemą žino

Miesto policijos komisariato viršininkė Rasa Bekėžienė patikino, kad apie problemą Vitės kvartale jai žinoma.

„Vien tik informuojant pagalbos telefonu apie tokią nusikalstamą veiką, siekiamo rezultato gali tekti ilgai laukti. Tačiau aktyviems gyventojams kartu su policijos pareigūnais aptarus situaciją ir suderinus veiksmų planą, galima pasiekti užsibrėžtų tikslų. Informacija apie šią problemą perduota bendruomenės pareigūnams. Jie susisieks su Vitės bendruomenės gyventojais ir pakonsultuos, kaip konkrečiai būtų galima spręsti esamą situaciją“, – teigė pareigūnė.

Pasak R. Bekėžienės, kai pareigūnai dažniau užsuka į narkomanų lankomas vietas, jos praranda patrauklumą, ir priklausomybių turintys asmenys yra priversti rinktis kitose vietose.

Pareigūnės žodžiais tariant, policininkai stengiasi ieškoti veiksmingesnių prevencinių priemonių ir kompleksiškai dirbti su esama problemine situacija.

„Vieni veiksmai ir priemonės yra orientuotos į viešumą, tai ir atlieka viešosios policijos padaliniai, bendruomenės ir veiklos pareigūnai. Kiti veiksmai ir informacija yra prieinama tik kriminalinės policijos padalinių pareigūnams. Paminėtina, kad tiek viešosios, tiek kriminalinės policijos pareigūnai turima informacija dalijasi, rengia ir vykdo bendrus planus, taip užkardydami bei išaiškindami narkotikų platinimą bei vartojimą“, – paaiškino R. Bekėžienė.

Ji pritarė, kad vienas būdų atsikratyti narkomanų, būtų iškirsti krūmus. Panašių vietų Klaipėdoje yra ne viena.

Pareigūnė paragino gyventojus fiksuoti vykdomus teisės pažeidimus fotografuojant ar filmuojant ir pateikti šiuos kadrus per e-policija arba skambinti +370 700 60 777 ir pranešti apie žinomus narkotikų platinimo atvejus.

Ši telefono linija veikia darbo dienomis nuo 7 val. iki 20 val. Būtent šiuo metu vykdoma prevencinė priemonė „Narkotikams NE“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų