Pereiti į pagrindinį turinį

Kiaušiniai - iš bagažinės

2009-07-14 11:09
Maisto produktus prekeiviai siūlo tiesiog automobilių stovėjimo aikštelėje.
Maisto produktus prekeiviai siūlo tiesiog automobilių stovėjimo aikštelėje. / K.Kontrimavičiūtės nuotr.

Pietinėje Klaipėdos dalyje daugiabučių namų kiemuose klesti prekyba tieisiog iš automobilių. Pogrindžio prekeiviai siūlo įsigyti maisto produktų mažesnėmis kainomis.

Siūlo kiaušinių ir konservų

Sunkmečiu daugelį klaipėdiečių vilioja bent keletu litų pigesni produktai, todėl jie noriai naudojasi galimybe sutaupyti.

Apsipirkti juos gundo ne tik laiptinėje kabantis skelbimas, bet ir prie automobilio besibūriuojantys kaimynai.

Prekeivio Vitalijaus teigimu, kiekvieną dieną maždaug nuo 16 iki 19 valandos jis su savo kolega apsilanko trijuose daugiabučių kiemuose, esančiuose skirtingose gatvėse.

"Siūlau žmonėms didelių "L" kategorijos vištų kiaušinių iš Vilkyčių gyvenvietės. Tuziną parduodu vos už 3 litus 40 centų", – pasakojo prekeivis. Vyrukas taip pat prekiauja sutirštintu kondensuotu pienu, kuris tinka įvairiems kepiniams, o ypač mėgstamas mažųjų smaližių.

Prekeivis tvirtino, jog kondensuotas pienas pirktas tiesiai iš bendrovės "Marijampolės pieno konservai" sandėlio. Esą prekė itin šviežia ir iš pirmų rankų jos kilogramas tekainuoja 7 litus.

Tikina turįs dokumentus

Paklaustas, ar ketina plėsti prekių asortimentą, Vitalijus teigė perpardavinėsiantis "Veiverių" aliejų ir tirpią kavą. Jis prisipažino ir anksčiau užsiiminėjęs tokia veikla kituose rajonuose, tuomet iš savo mobilios prekyvietės galėdavęs pasiūlyti apie 30 skirtingų prekių.

Prekeivis tikino turintis visus dokumentus: verslo liudijimą maisto išvežiojamajai, išnešiojamajai prekybai, patentą, prekių sąskaitas, produktų šviežumą patvirtinančius dokumentus.

"Sukaupta prekybinė patirtis byloja, kad žmonėms pirkti pigiau visuomet patinka, užtenka kainą, lyginant su parduotuvėse siūloma, pateikti 1–2 litais mažesnę, tuomet pirkėjai lieka labai patenkinti ir grįžta pirkti dar ne kartą", – teigė Vitalijus.

Siūlo turgavietes

Visiškai kitaip į tokią pirkimo pigiau galimybę žiūri Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Virginijus Gailius.

Jo teigimu, nėra jokio reikalo eiti patvoriais ir pakiemiais.

"Prekyba viešose vietose – viešosios tvarkos pažeidimas. Išsiėmus verslo liudijimą mieste galima prekiauti tik vaisiais ir daržovėmis, visa kita turi būti parduodama turguje arba ūkininkų turgeliuose, tokiuose kaip prie prekybos centro "Akropolis" ar "Tilžės" turgus", – aiškino specialistas.

Tačiau ten galima prekiauti tik savos gamybos produkcija – tai galimybė užsidirbti smulkiesiems ūkininkams. Visi kiti, norintys pelnytis, gali prekiauti miesto turguose.

Pasidomėjus, gal vis dėlto nėra taip blogai pirkti produktus iš prekeivių, kurie atvažiuoja tiesiai į kiemą, o prekes parduoda pigiau, V.Gailius tvirtino, kad tai nėra teisinga legalių turgaviečių prekeivių atžvilgiu, o pigiau galima įsigyti nebent ligą.

Pričiupo žuvininką

V.Gailiaus teigimu, savivaldybės nustatytose prekyvietėse yra paskirti asmenys, kurie rūpinasi, jog produktais būtų prekiaujama higieniškomis sąlygomis, o ne kur pakliūva. Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas pateikė nelegalios ir sveiku protu sunkiai suvokiamos prekybos pavyzdį: mieste klesti žuvininkas, kuriam žuvų prigaudo asocialūs asmenys.O jis tas žuvis, laikomas automobilio bagažinėje, pardavinėja.

"Įsivaizduokite, kokios liūdnos pasekmės gali būti suvalgius žuvų, karštą vasaros dieną pirktų iš bagažinės, kurioje tuo pat metu laikomi ir tepaluoti skudurai. Visa medžiaga apie šio asmens nelegalius veiksmus jau surinkta ir bus perduota policijai", – tikino V.Gailius.

Policijai užfiksavus tokį viešosios tvarkos pažeidimą, taikoma administracinė bauda, kuri gali siekti nuo 20 iki 100 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų