Pereiti į pagrindinį turinį

Kiemai vėl liko be kiemsargių

2009-04-01 09:00
Kiemai vėl liko be kiemsargių
Kiemai vėl liko be kiemsargių / Vytauto Liaudanskio nuotr. Sunkumai: vos kelis šimtus litų uždirbdavę kiemsargiai, netekę darbo, prarado ir šį pragyvenimo šaltinį.

Balandį, tvarkos mėnesį, nebus kas tvarko daugiabučių namų kiemus, – keliasdešimt kiemsargių neteko darbo, nes namų valdos ir savivaldybė nesusitaria, kiek pinigų bus skirta teritorijoms tvarkyti.

Plotų nevalys

Sutartis tarp savivaldybės ir namų valdų dėl kiemų valymo baigėsi vakar. Prieš dešimt dienų buvo paskelbtas konkursas iš naujo pirkti paslaugą – tvarkyti daugiabučių namų teritorijas. Tačiau prasidėjusios derybos nežinia kada baigsis.

"Praėjusį kartą dėl mūsų teikiamos paslaugos kainų su savivaldybe derėjomės daugiau nei mėnesį. Kol vyks derybos, kiemai nebus valomi, nes neturime pinigų kiemsargiams mokėti algas", – neslėpė bendrovių "Vitės valdos" ir "Debreceno valda" direktorius Remigijus Valentinavičius.

Jo teigimu, kol kas abiejose namų valdose darbo neteko keliolika žmonių. Jie buvo įdarbinti pagal terminuotas darbo sutartis. "Žinojome, kad mūsų sutartis su savivaldybe baigsis iki balandžio 1 d., todėl iki šios datos ir priėmėme dirbti žmones. Jei su miesto valdžia pavyks susitarti dėl valymo kainos, kiemsargius priimsime atgal", – teigė R.Valentinavičius.

Be darbo – 40 žmonių

Kiemsargius atleido ir bendrovei "City Service" priklausančios šešios uostamiesčio namų valdos. Iš viso vakar darbo neteko apie 40 žmonių. Trisdešimčiai iš jų baigėsi terminuota darbo sutartis. Kiti, anot bendrovės "City Service" atstovo spaudai Viliaus Mackonio, išėjo savo noru, nes nebepakėlė nežinomybės dėl tolesnių darbo perspektyvų.

"Žmonės nebeišlaikė įtampos, kylančios dėl nuolatinės nežinomybės, ar savivaldybė su namų valdomis pasirašys naujas sutartis dėl kiemų valymo ir kiek kartų per savaitę pagal juos reikės tvarkyti", – tvirtino V.Mackonis.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Karmanovas taip pat negalėjo pasakyti, kiek laiko truks derybos dėl naujų kiemų valymo įkainių nustatymo. Todėl neaišku ir tai, kada kiemsargiai galės grįžti į ankstesnį darbą, nežinoma, ar prireiks visų jų paslaugų.

Išgelbėti gali bedarbiai

Iki šiol kiemai už savivaldybės skirtus pinigus buvo valomi keturis kartus per savaitę. Tačiau šiųmečiame biudžete numatyta teritorijoms tvarkyti skirti ne reikiamus 7 mln., o tik 2 mln. litų.

Skaičiuojama, jog už tokią sumą kiemai gali būti valomi tik vieną kartą per savaitę, todėl reikės kur kas mažiau kiemsargių.

"Dabar mes jau kalbame ne apie tai, kiek kartų per savaitę kiemai bus valomi, o kaip juose užtikrinti bent minimalią tvarką. Situacija šiemet tikrai bus kur kas prastesnė nei pernai", – optimizmu netryško V.Karmanovas.

Vienintelė išeitis kiemuose išvengti šiukšlynų – Darbo biržos siunčiami žmonės. Numatyta, kad jie kiemus galėtų valyti pagal viešųjų darbų programą. Tuomet atlyginimą bent trumpam įdarbintiems bedarbiams mokėtų Darbo birža. Tokiu atveju savivaldybei pavyktų iškart neišleisti visų kiemų tvarkymui skirtų pinigų, o teritorijos prie daugiabučių namų būtų nors apyšvarės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų