Pereiti į pagrindinį turinį

Kiemams tvarkyti pinigų yra

2009-06-09 08:03
Abejingumas: valdininkai tik tada pareiškė, kad kiemų nešienaus, kai žolė ėmė siekti suaugusiojo juosmenį, todėl nupjauti tokius stagarus dabar kainuos dar brangiau.
Abejingumas: valdininkai tik tada pareiškė, kad kiemų nešienaus, kai žolė ėmė siekti suaugusiojo juosmenį, todėl nupjauti tokius stagarus dabar kainuos dar brangiau. / N.Jankausko nuotr.

Krize besidangstantys merijos klerkai klaipėdiečiams įžūliai meluoja. Pastarasis "pokštas" - kad dėl lėšų stygiaus nebebus valomi kiemai. Tačiau švarai užtikrinti dar yra pusė milijono.

Tegu kuopiasi patys

Neseniai uostamiesčio savivaldybė regioninei ir nacionalinei žiniasklaidai išplatino pranešimą, jog dėl ypač sunkios ekonominės situacijos ji nebegali laikinai užtikrinti, kad miesto daugiabučių namų kiemai būtų šienaujami. Maža to, pranešime konstatuota, jog nuo liepos visai nebebus valomi ir kiemai, nes pasibaigs sutartys su namų valdomis, o naujos nebus sudaromos, nes tam neskirta pinigų.

„Šiuo sunkmečiu prašome gyventojus laikinai prižiūrėti savo kiemus“, - klaipėdiečius ragino savivaldybė.

„Neįsivaizduoju, kaip tai įmanoma. Talkos parodė, kad žmones galima sukviesti tvarkytis vieną kartą, tačiau ne kasdien. Galbūt savivaldybė puoselėja norą, kad miestiečiai valytų ir šaligatvius, prižiūrėtų miesto fontanus. Savavališkai pateikti sąskaitų už kiemų valymą gyventojams negalime. O jie patys tikrai nesutiks mokėti, nes tai byloja pernai atlikta apklausa“, - teigė šešias uostamiesčio namų valdas valdančios bendrovės „City Service“ Klaipėdos padalinio vadovas Mindaugas Genys.

Nesuskaičiuoja pinigų

Tačiau sudėjus kelis skaičius, buvo nesunku išsiaiškinti, jog pinigų kiemų valymui dar tikrai yra.

Valdininkai skundėsi, kad šiemet kiemų priežiūrai vietoj numatytų 9 mln. 320 tūkst. skirta tik 3 mln. 684 tūkst. litų. Iš jų esą 1 mln. 304 tūkst. litų buvo skirti kreditoriniams įsiskolinimams padengti.

Tačiau net ir padengus skolas, šiemet kiemams valyti dar liko 2 mln. 557 tūkst. litų, o per pusmetį išleista 1 mln. 978 tūkst. litų. Vadinasi, savivaldybė dar turi „užspaudusi“ daugiau nei 500 tūkst. litų, skirtų kiemų priežiūrai.

„Man buvo pasakyta, kad šie pinigai bus nubraukti, nes miesto biudžete šiemet dar reikia sutaupyti 15 mln. litų. Todėl ir informavome, kad sutartys su namų valdomis nuo liepos gali būti nebepratęstos“, - tikino Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Užmoka Darbo birža

Tik sunku suvokti, kaip už švarą ir tvarką mieste atsakinga valdininkė nežinojo, jog dar balandį savivaldybė ir namų valdos rado būdą, kaip kiemus valyti pigiau. Tuomet skirtų pinigų turi užtekti iki metų pabaigos.

Kai balandį vyko derybos su namų valdomis dėl kiemų valymo įkainių, buvo sutarta, kad dalis pinigų bus skirta iš Viešųjų darbų programos. Paprasčiau tariant, nuspręsta kiemsargiais įdarbinti žmones, siunčiamus iš Darbo biržos. Jiems pusę atlyginimo moka savivaldybė, kitą pusę - Darbo birža. Kiemus valo apie 50 proc. per Viešųjų darbų programą įdarbintų kiemsargių, kurie keičiasi kas du mėnesius.

„Todėl ir nustebau žiniasklaidoje perskaitęs pranešimus, jog kiemai nuo liepos nebebus valomi, nors turime žmonių, kurie tai darytų. Kai kurie kiemsargiai bus priimti ir iki rugpjūčio. Tad jei savivaldybė nuspręstų nebevalyti kiemų, ji ne tik nesutaupytų, bet dar ir prarastų tuos pinigus, kuriais padengia dalį valytojų atlyginimų“, - priminė M.Genys.

Savivaldybė pinigus viešųjų darbų programai gauna iš valstybės biudžeto, todėl galima sakyti, jog uostamiesčio daugiabučių kiemų valymą iš dalies finansuoja valstybė.

Iki metų pabaigos Klaipėdos namų valdoms iš savivaldybės ir Darbo biržos bus skirta bemaž 430 tūkst. litų. Jie beveik pusei uostamiesčio daugiabučių namų kiemus valantiems kiemsargiams bus išmokėti atlyginimų pavidalu.

Radus sprendimą, kad namų valdos įdarbina kiemsargius, tačiau jiems nemoka atlyginimo, labai sumažėjo ir jų teikiamų kiemų valymo paslaugų įkainiai. Pavyzdžiui, už pirmuosius tris šių metų mėnesius visoms namų valdoms už kiemų priežiūrą buvo sumokėta apie 1,4 mln. litų, o balandžio-birželio mėnesiais - vos 574 tūkst. litų.

Valdininkai nesusikalba

„Manau, kad savivaldybės dešinė nelabai žino, ką daro kairė, todėl ir atsirado toks pranešimas apie ketinimus nebevalyti kiemų“, - svarstė M.Genys.

Tai pripažino ir I.Šakalienė. Ji teigė nežinojusi, kad kiemsargiai įdarbinami ir per Viešųjų darbų programą.

„Tos informacijos melaginga nenorėčiau pavadinti. Tačiau pranešimas buvo skubotas ir neapgalvotas. Nežinau, kieno iniciatyva jis buvo išplatintas, tačiau tikrai nepradėsiu jokio tarnybinio patikrinimo“, - tvirtino Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius.

Jis patikino, kad kiemų valymo procesas tikrai nenutrūks. Nors pinigų esą ir nėra daug - kiemams valyti dar liko apie pusė milijono litų ir jie nebus atimami.

M.Genio teigimu, kiemams valyti reikalingi pinigai - "kapeikos". „Kai įdarbinome žmones iš Darbo biržos, realiai iš savivaldybės reikia pinigų tik įrankiams ir administravimui. Tai nėra didelės sumos. Pasakysiu iš lubų - vienai namų valdai mėnesiui visiems atlyginimams ir išlaidoms, susijusioms su kiemų valymu, reikia apie 10 tūkst. litų“, - atskleidė namų valdų atstovas.

Imsis net ir šienauti

Panašu, jog savivaldybei, kad ir kaip ji norėtų, savo nedarbo nepavyks pridengti krize ir esą nuolatiniu pinigų stygiumi. Todėl jau beveik rasta išeitis ir kaip nušienauti erkių veisyklomis tapusius kiemus.

Nuolat kartoję, jog šiems darbams nėra pinigų, valdininkai jau baigia susitarti su namų valdomis, kad jos nupjaus ir juosmenį siekiančias pievas.

„Pusė pas mus dirbančių kiemsargių mums nekainuoja. Todėl manome, kad jie ir galėtų nušienauti tuos žolynus. Dabar svarbiausia gauti šiek tiek pinigų įrankiams, kuriuos, beje, galėtume ir išsinuomoti, kad būtų pigiau“, - patvirtino M.Genys.

Jo teigimu, reikėtų įsigyti elektrinių dalgių, žoliapjovę ir grėblių.

„Žinoma, galbūt šienavimas šiek tiek užtruks, tačiau kiemai po kurio laiko tikrai nebebus panašūs į džiungles“, - tvirtino pašnekovas.

Tačiau valdininkų tarsi malda kartojami žodžiai „nėra pinigų“ pareikalaus ir papildomų išlaidų šienaujant kiemus. Daugiau išlaidų turės ir tie gyventojai, kurie nenori laukti, kada bus teikiamasi nušienauti kiemus, ir patys samdysis privačias bendroves.

„Dabar tas kiemų šienavimas - technikos laužymas, nes buvo uždelsta ir užaugo labai didelė žolė. Todėl turime įvertinti mūsų mašinų amortizaciją ir pakelti įkainius“, - neslėpė dvejus metus už savivaldybės pinigus kiemus šienavusios bendrovės „Klaipėdos želdiniai“ direktorius Gediminas Valašinas.

Ši bendrovė dabar priima užsakymus nušienauti kiemus už gyventojų pinigus. Tokią paslaugą jau užsisakė dvi bendrijos. Nušienauti kiemą, atsižvelgiant į jo plotą, kainuoja nuo 140 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų