Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėda – Europos Sąjungos užkampis?

2013-07-02 05:00
Klaipėda –            Europos Sąjungos užkampis?
Klaipėda – Europos Sąjungos užkampis? / Vyganto Skaraičio (BFL) nuotr.

Klaipėdiečiai neturės progų pajusti istorinio įvykio – Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai (ES) svarbos. Uostamiestyje vyks tik vienas uždaras užsienio delegacijų priėmimas, o viešų renginių nesuplanuota. Manoma, jog Klaipėda Europos užribyje liko dėl itin prasto susisiekimo bei gerų viešbučių stygiaus.

Plukdys laivu

Lietuva pirmininkauti ES pradėjo vakar, vairą perėmusi iš Airijos ir bendrijai diriguos pusmetį – iki metų pabaigos.

„Ne tik Klaipėda užkampis, bet ir kiti miestai, nes visi Lietuvos pirmininkavimo ES renginiai sukoncentruoti Vilniuje“, – pabrėžė Klaipėdos savivaldybės Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus vedėja Dalia Pleskovienė.

Tačiau pajūris gali džiaugtis bent tuo, kad jame vyks vienas svarbiausių pirmininkavimo ES renginių – ES šalių nacionalinių atstovų pažintinis vizitas. Jis suplanuotas liepos 12–14 dienomis.

„Per šį pažintinį vizitą tradiciškai pristatoma pirmininkaujančios šalies kultūra, išskirtinumas. Kadangi Lietuva neįsivaizduojama be pajūrio – Klaipėdos krašto, Kuršių nerijos, Palangos, šis renginys patikėtas mums“, – paaiškino pašnekovė.

Numatoma, kad į pajūrį atvyks 120 svečių. 95 jų bus ES šalių nacionaliniai atstovai ir juos lydintys asmenys, o likusieji – Užsienio reikalų ministerijos darbuotojai, kurie turi užtikrinti, kad svečiai iš užsienio jaustųsi jaukiai.

Pirmosios vizito dienos vakarą numatyta užsienio svečių verslo vakarienė su Klaipėdos jūrų uosto įmonių ir asociacijų vadovais, Laisvosios ekonominės zonos atstovais. Kitą dieną jiems laivu bus surengta ekskursija po uosto akvatoriją.

Po jos ambasadoriai išvyks į Kuršių neriją, o vakare grįš į Klaipėdą, kur Koncertų salėje jie stebės parengtą kultūrinę programą, bus surengtas ir uostamiesčio mero priėmimas.

Valgiams – 12 tūkst. litų

Koncertinėje-pažintinėje programoje svečiams bus pristatyta Klaipėdos praeitis, dabartis ir ateitis. Praeitimi rūpinsis uostamiesčio Etnokultūros centras – užsieniečiams bus rodomos senosios Klaipėdos nuotraukos, o sykiu pristatomi ir šio krašto tautiniai kostiumai.

Klaipėdos dabartį simbolizuos šokių ansamblio „Žuvėdra“ pasirodymas, nes šokėjai yra neatsiejama dabartinio uostamiesčio dalis.

„Žvelgdami į ateitį, akcentuosime, kad didžiausia vertybė yra šeima, kad Europa yra viena šeima, todėl scenoje pasirodys Koncertų salės kamerinio orkestro vadovas Mindaugas Bačkus su savo vaikais“, – pasakojo D.Pleskovienė.

Po koncertų svečių lauks furšetas, kurio valgiams ir gėrimams ketinama išleisti apie 12 tūkst. litų.

Iš viso ES valstybių nacionalinių atstovų priėmimas Klaipėdoje ir supažindinimas su ja kainuos apie 20 tūkst. litų.

Už dalį šios sumos pagaminti ir suvenyrai, kurie bus padovanoti svečiams – iš vario iškaldinti Klaipėdos senieji antspaudai, kurie bus lyg sėkmės monetos, o jų antroje pusėje įrašyti Lietuvos pirmininkavimo ES metai ir žodis „Klaipėda“.

Parašė vienetą

Po nakvynės Klaipėdoje kitą dieną užsienio svečių delegacija išvyks į Palangą ir po pažinties su ja specialiu reisu išskris į Briuselį.

Anot D.Pleskovienės, kol kas dar žinoma, jog šį mėnesį Klaipėdoje trumpai svečiuosis ir Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas. Jis į uostamiestį užsuks, kai vyks į Nidą, kur rengiamas tarptautinis Thomo Manno festivalis.

„Daugiau informacijos apie kitų delegacijų vizitus kol kas ir neturime, o gal jų ir nebus. Visą Lietuvos pirmininkavimą ES koordinuoja Užsienio reikalų ministerija ir ji daugiau mūsų pagalbos neprašė. Be abejo, gaila, kad pas mus vyks tik vienas renginys ir jis bus uždaras. Tačiau tai, matyt, lėmė daugybė niuansų“, – apgailestavo Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus vedėja.

Jos nuomone, pagrindinė problema, kuri galbūt ir lėmė, jog Klaipėda liko ES užribyje, yra susisiekimas su uostamiesčiu tiek oru, tiek geležinkeliais.

Be to, Klaipėdoje, anot D.Pleskovienės, trūksta ir didesnių konferencijų salių, geresnių viešbučių.

„Neseniai uostamiestyje lankėsi atstovai iš organizacijos, atstovaujančios kruizinių laivų linijoms. Jie apsigyveno viename didžiausių Klaipėdos viešbučių ir jį įvertino labai blogai. Vienas atstovas net parašė vienetą. Vadinasi, tikrai yra problemų dėl tam tikros klasės apgyvendinimo paslaugų“, – neslėpė D.Pleskovienė.

Norėjo forumų

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas kaltino aukščiausią valdžią, kad ši ignoravo uostamiestį ir nesuteikė jam progos organizuoti daugiau Lietuvos pirmininkavimo ES renginių.

„Tikrai nemanau, kad 300 kilometrų nuo Vilniaus iki Klaipėdos yra sunkiai įveikiamas atstumas. Esu įsitikinęs, jog būtų buvę tikslinga logistikos, transporto, laivybos klausimų forumus organizuoti uostamiestyje, nes šie klausimai aktualiausi būtent Klaipėdai. Tačiau yra taip, kaip yra. Ir tikrai labai gaila, jog klaipėdiečiai nepajus šio išskirtinio įvykio Lietuvai dvasios, nebent žiūrėdami žinias. Nueita lengviausiu keliu ir viskas sukoncentruota Vilniuje“, – apgailestavo V.Grubliauskas.

Klaipėdos „Europe Direct“ centro vadovė Dalia Urbutytė neslėpė, kad jos vadovaujama įstaiga, nors ir atstovauja ES, viešų renginių, skirtų šviesti klaipėdiečius apie pirmininkavimą bendrijai, neorganizuos.

„Mūsų centras atstovauja Europos Komisijos prioritetams ir pagal juos sudaromas metinis renginių planas. Juos ir organizuojame. Tarp jų klaipėdiečiams nenumatytas joks renginys, skirtas Lietuvos pirmininkavimui ES. Mūsų niekas neprašė, kad organizuotume švietėjiškus renginius. Taigi, kad ir kaip būtų gaila, klaipėdiečiai tikrai nepajus, jog šį pusmetį Lietuva yra išskirtinė“, – pabrėžė D.Urbutytė.

Komentaras

Romena Savickienė

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė

Manyčiau, kad didžiausia nauda mums visiems ir Lietuvai yra tai, kad pirmininkavimas ES padarys gerą darbą – išplatins informaciją, gerąją žinią apie mūsų šalį. Kas nors per tą pusmetį po Lietuvą pakeliaus, pamatys daug gražių dalykų, papasakos savo draugams, todėl galbūt ateityje galime sulaukti daugiau žmonių, kurie atvyks pagal atgarsius. Todėl labai svarbu, kad Vilniuje, kur vyksta visi renginiai, svečiai būtų tinkamai aptarnaujami viešbučiuose, kavinėse, kad išsivežtų tik gerus įspūdžius. Neatmetu galimybės, jog ir per šį pusmetį iki mūsų atkeliaus kokie nors užsienio svečiai, kurie tarp Vilniuje vyksiančių oficialių renginių turės kelias laisvas dienas. O kol kas dirbame įprastu režimu, nes pats sezono įkarštis. Turistų srautams didesnę įtaką turi orai, o ne Lietuvos pirmininkavimas ES. Tikrai nejaučiame, kad šis įvykis daro kokį nors poveikį turizmui pajūryje ir dėl to, aišku, labai gaila. Mes norėtume, kad visi renginiai vyktų Klaipėdoje, tačiau vis tiek reikia įvertinti tai, jog uostamiestis yra sunkiai pasiekiamas. Didžioji dalis delegacijų skrenda tiesioginiais skrydžiais, o į pajūrį tokių nėra. Reikia tikėtis, kad bent jau Europos šalių nacionaliniai atstovai, apsilankę Klaipėdoje, apie mus savo valstybėse paskleis gerąją žinią, ir mes lyg dividendų kitais ar dar kitais metais sulauksime daugiau turistų.


Pirmininkavimo ES išlaidos

Skaičiuojama, kad Lietuvos pirmininkavimas ES mokesčių mokėtojams kainuos 214 mln. litų.

Daugiausia išlaidų pareikalaus įvairios komandiruotės, renginių organizavimas, Lietuvos prisistatymas.

102 Užsienio reikalų ministerijos darbuotojai laikinai išsiųsti į Briuselį ir į kitas šalies diplomatines atstovybes. Papildomų darbuotojų įdarbinta ir Vilniuje.

Pagaminti dovanas bei suvenyrus svečiams, kurie Lietuvoje lankysis artimiausią pusmetį, išleista apie 2,7 mln. litų. Jų pagaminta šešios tonos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų