Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėda – po burėmis

2009-08-01 11:00
Klaipėda – po burėmis
Klaipėda – po burėmis / "Klaipėdos" nuotr.

Dramos teatro aikštėje vakar paskelbta jubiliejinės Jūros šventės ir Didžiųjų burlaivių regatos "The Tall Ship's Races Baltic 2009" finišo iškilmių pradžia. Ta proga pirmą kartą tituluotas Metų jūrininkas.

Laukta du dešimtmečius

Pirmą kartą Klaipėdoje vykstanti daugiau nei penkiasdešimt metų organizuojama Didžiųjų burlaivių regata "The Tall Ship's Races" – didžiulis ir kone svarbiausias šiųmetis įvykis uostamiestyje. Dėl galimybės surengti šią šventę klaipėdiečiai kovojo beveik du dešimtmečius.

"Klaipėdoje įvyko tai, kas turėjo įvykti, dėl ko kovojame daugybę metų. Pirmosios klaipėdiečių pastangos bei noras organizuoti regatą buvo parodytos dar 1992 m., kuomet tuometinė miesto valdžia prisistatė regatos organizaciniam komitetui. Po to daug metų vis bandėme įrodyti, kad esame pasirengę ją organizuoti ir štai šiemet pagaliau savo tikslą pasiekėme", – prisiminė Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius.

Uostamiestis regatai "The Tall Ship's Races Baltic 2009" ruošėsi trejus metus ir nors ne viskas buvo įgyvendinta – nesutvarkytos krantinės ir takeliai – regatą organizuojančio komiteto "Sail Training Internetional" (STI) vadovybė teigė esanti viskuo patenkinti.

Vienas iš STI vadovų Peter Newel pažadėjo, kad regata į Klaipėdos uostą dar sugrįš, tačiau ne anksčiau kaip 2016 m.

Atplaukė didžiausias burlaivis

Iki penktadienio vakaro Klaipėdos krantinėse prisišvartavo 99 buriniai laivai iš 18 skirtingų šalių. Į uostamiestį atplaukė per 2,6 tūkst. įgulos narių, iš kurių daugiau nei pusė yra 18–25 metų amžiaus jaunuoliai.

Krantinėse švartuojasi 19 itin įspūdingo dydžio burlaivių, kurių ilgis siekia nuo 40 iki 123 metrų. Taip pat atplaukė šešiolika taip pat itin gražių iki 40 metrų ilgio burlaivių bei per 60 burinių jachtų.

Visi šventės dalyviai turi galimybę pamatyti ir patį didžiausią burlaivį, kuris yra įtrauktas į Gineso rekordų knygą – tai 1920 m. pastatytas, 123,3 metrų ilgio laivas iš Rusijos "Sedov". Taip pat seniausią – 1897 m. pastatytą, 25,92 metrų ilgio burlaivį iš Danijos "Skiblander II". Abu jie prisišvartavę Kruizinių laivų terminale.

Leis apžiūrėti laivų vidų

Visi Didžiųjų burlaivių regatos laivai miestiečius džiugins iki pirmadienio popietės, kuomet įvyks šventės kulminacija – Burių paradas. Tą dieną 12 val. visi regatos dalyviai išskleidę bures atsisveikins su Klaipėda, išplaukdami pro uosto vartus. Stebėti šį nuostabų reginį, anot šventės organizatorių, geriausia iš Smiltynės, Melnragės paplūdimio bei nuo molo.

Tačiau šiandien ir rytoj visi norintys iš arčiau apžiūrėti burlaivius tai padaryti galės Kruizinių laivų terminale, Danės upės žiotyse bei Šiaurės rage, kur šie laivai yra prisišvartavę.

Taip pat beveik visų atplaukusių laivų įgulų nariai yra pasirengę įleisti lankytojus į vidų, kur žmonės galės pamatyti, kaip laivas atrodo iš vidaus, kur ir kaip gyvena įgula.

Regata vyksta etapais

Nuo trečiadienio iki penktadienio į Klaipėdą atplaukę burlaiviai jau baigė savo pasirodymą regatos varžybose, čia jie finišavo. Didžiųjų burlaivių regata tradiciškai vyksta keturiais etapais, tarp keturių uostų. Pirmuoju etapu laivai lenktyniauja tarp dviejų uostų, antruoju – burlaiviai nelenktyniaudami plaukia į trečią regatoje dalyvaujantį uostą, o trečiuoju etapu vyksta varžybos į paskutinį regatos uostą, kur burlaiviai finišuoja.

Šiųmetės regatos startas liepos 2–5 d. paskelbtas Lenkijoje, Gdynės mieste, iš kurio išplaukė virš šimto burlaivių, kurie lenktyniaudami plaukė iki antrojo "The Tall Ships' Races Baltic 2009" regatos uosto Rusijoje, Sankt Peterburge, kur regatos dalyviai svečiavosi liepos 11–14 dienomis. Iš Sankt Peterburgo laivai nelenktyniaudami išplaukė į Suomijos Tartų uostą, iš kur liepos 26 d. 99 burlaiviai patraukė link finišo Klaipėdoje.

Finišuoti sutrukdė vėjas

Šiųmetėje regatoje dalyvavo šešios jachtos iš Lietuvos – "Brabander", "Ambersail", "Lietuva", "Pegasus", "Litas" ir "Lady L", tačiau visuose keturiuose regatos etapuose plaukė tik "Lietuva", kitos jachtos prisijungė vėliau. Tačiau tarp nugalėtojų jos nepateko.

Paskutinysis ir bene svarbiausias etapas į Klaipėdą buvo ne itin sėkmingas daugeliui regatoje dalyvavusių laivų, nes dėl per silpno vėjo kai kurie burlaiviai buvo priversti pasitraukti iš varžybų. Jie į prizines vietas nebepretenduoja.

Pasak P.Newel, iš varžybų pasitraukė dauguma didžiausių regatos burlaivių, nes jiems esant nepalankiam vėjui plaukti sudėtingiausia. Pasitraukę burlaiviai į krantinę galėjo grįžti įsijungę variklius.

Šiandien 18 val. Teatro aikštėje bus paskelbti Didžiųjų burlaivių regatos "The Tall Ship's Races Baltic 2009" nugalėtojai.

Bus apdovanotos ne tik varžybose rezultatyviausiai pasirodžiusios įgulos, bet ir tos, kurios yra draugiškiausios bei linksmiausios. Kone įdomiausią nominaciją įteiks miesto meras R.Taraškevičius – jis apdovanos to laivo įgulą, kurios visų įgulos narių amžių kartu sudėjus gautas skaičius bus artimiausias miesto gimtadieniui – 757 metai. Šiai įgulai bus padovanota Klaipėdos miesto vėliava.

Išrinktas Metų jūrininkas

Didžiųjų burlaivių regatos bei tuo pačiu metu vykstančios jubiliejinės 50-osios Jūros šventės proga šiemet nutarta pagerbti ir tuos žmones, be kurių ji neįsivaizduojama, – jūrininkus. Dienraštis "Klaipėda" kartu su šio konkurso sumanytoju kultūros veikėju Algirdu Guzausku pirmą kartą surengė Metų jūrininko rinkimus. Iš viso dienraščio skaitytojai bei įvairios jūrinės organizacijos į šį titulą pasiūlė net 34 to vertus žmones. Po kelias savaites vykusio aktyvaus balsavimo Metų jūrininku išrinktas bei vakar nominuotas ilgametis tolimojo plaukiojimo kapitonas, jūrinę karjerą pradėjęs garsiajame burlaivyje "Meridianas", Sigitas Šileris.

Į Metų jūrininko nominatų trejetuką pateko ir Tomas Araškevičius bei Hubertas Zažeckis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų