Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdiečiams dėl įbrėžtų vandens skaitiklių - išlaidos (papildyta)

2010-10-07 05:00
Tvarka: iš gyventojų už neva pažeistus šalto ir karšto vandens skaitiklius reikalaujama sumokėti 170 litų – po 85 litus už vieną, nors kiekvieną mėnesį už šių įrenginių...
Tvarka: iš gyventojų už neva pažeistus šalto ir karšto vandens skaitiklius reikalaujama sumokėti 170 litų – po 85 litus už vieną, nors kiekvieną mėnesį už šių įrenginių... / Tomo Raginos nuotr.

Taikos prospekto 34 namo gyventojai buvo šokiruoti, kai keičiant skaitiklius sužinojo, kad pusė jų vagia vandenį. Klaipėdiečius dar labiau nustebino, jog už įbrėžtus prietaisus teks pakloti beveik po 200 litų.

Svečias su didinamuoju stiklu

"Esame pasimetę ir nežinome ką daryti. Iš kur reikės paimti tokią sumą?" – klausė Taikos prospekto 34 namo gyventojos Zina Stirbienė ir Virginija Fiodorova.

Bendrovės "Klaipėdos vanduo" specialistai skaitiklius tame name atėjo keisti praėjusią savaitę. Tačiau, anot Z.Stirbienės, nauji įrenginiai buvo sumontuoti tik kas antrame bute.

"Specialistas skaitiklius apžiūrinėjo apie pusvalandį. Naudojosi didinamuoju stiklu. Tada pareiškė, kad skaitikliai pažeisti ir davė pasirašyti protokolą. Dokumente nurodoma, jog už du įrenginius turėsiu sumokėti 170 litų", – pasakojo Z.Stirbienė.

Moteris pasakojo, iš pradžių pamaniusi, kad pažeidimai rasti tik jos bute. Tačiau po keliolikos minučių daugiabutyje kilo sujudimas.

"Paaiškėjo, kad defektai nustatyti vos ne kas antrame bute. Žmonės piktinosi. Dauguma nepasirašė kontrolierių duotų protokolų, kuriuose reikalaujama sumokėti už skaitiklius. Kontrolierius pareiškė, kad kol nebus pasirašytas dokumentas, skaitikliai nebus pakeisti", – pasakojo moterys.

Negali miegoti naktimis

Z.Stirbienė ir V.Fiodorova nesuprato, kaip kas antrame bute įrengtuose skaitikliuose buvo nustatyti pažeidimai. Keisčiausia, anot moterų, kad kontrolieriai neparodė, kaip ir kur sugadinti įrenginiai.

"Tik pasakė, kad yra įbrėžti ir pakišo pasirašyti protokolą. Suprastume, jei tokie defektai būtų aptikti keliuose butuose, o čia – kas antrame", – teigė klaipėdietės.


Reakcija: V.Fiodorova ir Z.Stirbienė apstulbo sužinojusios, jog yra įtariamos vandens vagyste.

Moterims keista pasirodė ir tai, kad pažeidimai rasti tik kukliau gyvenančių moterų butuose įrengtuose skaitikliuose.

"Eina ir gąsdina moterėles. Esame įsitempusios. Pensininkės naktimis nemiega", – pabrėžė Z.Stirbienė.

Apskaitos prietaisų nelietė

Bendrovės "Klaipėdos vanduo" Pardavimų departamento direktorius Dangeras Aleksandrovas aiškino, jog įmonė turi teisę pareikalauti pinigų už skaitiklį, jei šis yra pažeistas.

"Dėl įbrėžimo ar nudažyto įrenginio pretenzijų nekeliame. Atlyginti žalą prašome, kai akivaizdžiai matyti, jog skaitiklis yra spaustas, kad rodytų mažesnius duomenis. Tokie pažeidimai matyti iš karto – suskeldėja įrenginio kraštai. Nuo smūgio atsiranda įlenkimų", – komentavo vadovas.

Klaipėdietės, sužinojusios, jog yra įtariamos vandens vagyste, buvo šokiruotos.

"Nieko panašaus nedarėme. Negi pusė namo vogė vandenį? Paskutinius centus atiduodame, kad susimokėtume. Įsiskolinimų neturime. Net nežinau, kaip čia ką ir su kuo reikėtų suspausti. Prie skaitiklių net prieiti sunku. Kaip galiu vandenį vogti?" – stebėjosi Z.Stirbienė.

Sumokėti pinigus reikės

Gyventojos spėjo, kad prieš ketverius metus namo butuose buvo sumontuoti brokuoti skaitikliai: "Mes juk nematėme, kaip santechnikas montavo skaitiklius, kokie jie buvo. Nežiūrėjome pro lupą. Gal visa siunta jų buvo brokuota".

Tačiau D.Aleksandrovas buvo kitos nuomonės.

"Bute stovėdamas skaitiklis nepakeičia savo fizinių savybių, jei su juo nėra nieko daroma. Susimokėti gyventojams už pažeistus skaitiklius teks", – teigė vadovas.

Anot direktoriaus, prieš ketverius metus buvo įrengiami visiškai nauji prietaisai. D.Aleksandrovas pabrėžė, jog visi gauti nauji skaitikliai yra patikrinami.

"Atidaroma kiekviena dėžutė. Brokuoti grąžinami tiekėjui, kad pakeistų. Yra buvę atvejų, kad buvo "pastatyti" nekokybiški skaitikliai, bet ne dėl tokių požymių", – teigė D.Aleksandrovas.

Z.Stirbienė nežino, iš kur jai reikės paimti tokią sumą pinigų: "Gaunu 600 litų. Dukra – mokinė. Iš kur paimti tokius pinigus? Suprasčiau, kad jei netyčia būtume skaitiklį sugadinę ar vandenį vogę. O čia turime mokėti, nors nieko ir nepadarėme".

Privalo funkcionuoti dešimtmetį

Klaipėdiečiai kiekvieną mėnesį moka mokesčius už vandens skaitiklio priežiūrą. Dėl to įrenginiai jiems privalo būti sumontuoti nemokamai.

Pardavimo kaina, į kurią įtrauktos išlaidos už šalto vandens skaitiklio priežiūrą, siekia 4,74 lito per mėnesį. Per ketverius metus, kiek laiko butuose gali stovėti nekeičiami skaitikliai, klaipėdiečiai įmonei "Klaipėdos vanduo" sumoka beveik 228 litus.

Karšto vandens apskaitos prietaiso priežiūros mokestis siekia 2,17 lito per mėnesį. Per ketverius metus sumokama daugiau nei 130 litų, nors vieno įrenginio vertė 85 litai.

D.Aleksandrovas aiškino, kad klaipėdiečiai šiuos mokesčius moka už skaitiklį, kuris privalo funkcionuoti ne ketverius metus, bet 10.

"Jei skaitiklis būtų naudojamas dideliais apkrovimais, jis gerai veiktų penkerius metus. Tokį laiką suteikia ir gamintojas. Jei vandens vartojimas normalus, skaitiklis gali stovėti ir 10 metų. Tačiau metrologinė jo patikra vykdoma kas ketverius metus", – tvirtino vadovas.

Vandenį vogė visas namas

Kas ketverius metus iš butų išmontuoti skaitikliai atvežami į įmonę "Klaipėdos vanduo". Čia atvyksta specialistas iš metrologijos tarnybos, kuris ir patikrina. Jei skaitiklis atitinka nustatytas paklaidos normas, jis ketveriems metams montuojamas kitame bute.

Anot direktoriaus, pažeistų skaitiklių negalima montuoti kitame bute, juos tenka utilizuoti. Dėl to iš butų savininkų ir prašoma sumokėti pinigus už įrenginį su defektais.

Vandens skaitikliai jau pakeisti visame uostamiestyje, išskyrus butus, kur savininkai neįsileido kontrolierių. Sumontuota apie 170 tūkst. naujų prietaisų.

D.Aleksandrovas pasakojo, jog dažnai aptinkama, kad prietaisai mechaniškai pažeisti.

Prieš ketverius metus, kai skaitikliai buvo montuoti pirmą kartą, pasitaikydavo namų, kuriuose dauguma gyventojų vogdavo vandenį. Skaitiklis būdavo sustabdytas, įkišus "žiogelį".

Pažeistų skaitiklių negalima montuoti kitame bute, juos tenka utilizuoti. Dėl to iš butų savininkų ir prašoma sumokėti pinigus už įrenginį su defektais.

Klaidų išvengti nepavyksta

Šoką įmonė „Klaipėdos vanduo“ sukėlė ir Vingio gatvės 13 namo gyventojui Alfonsui Martinkui. Prieš dvi savaites jo bute buvo keičiami skaitikliai. Šaltkalvis tvirtino, jog prietaisai tvarkingi, pasirašė aktą.

Tačiau prieš kelias dienas garbaus amžiaus klaipėdietis sulaukė rašto iš bendrovės „Klaipėdos vanduo“, kuriame nuodyta, kad keičiant skaitiklius pastebėta, jog sugadintas jo karšto vandens apskaitos prietaisas.

Nurodytas, kad klaipėdietis dėl pažeisto skaitiklio už vandenį gaus sumokėti pagal savivaldybės nustatytas normas – šalto vandens 138 litrai per parą, karšto – 92 litrai per parą vienam žmogui.

Pabrėžiama, kad normos taikomos nuo pažeidimo padarytos datos, o jei neįmanoma jos nustatyti nuo skaitiklio įrengimo arba pakeitimo ar atlikto paskutinio patikrinimo datos, bet ne ilgiau kaip už metus.

„Gerai, kad infarktas neištiko. Perskaitęs raštą, pradėjau drebėti. Dvi dienas vargau, kol susiekiau su įmonės vadovais. Šie atsiprašė, kad įvyko klaida. Raštas turėjo būti išsiųstas į kitą namą, kur ir buvo aptiktas pažeistas prietaisas. Klausiau, kad man moralinę žalą atlygins, o šie pasiūlė kreiptis į teismą. Ar galima daryti tokias klaida?“, – klausė A.Martinkus.

Papildyta:

Prietaiso tyrimas nemokamas

Vartotojas atvejais, kai įtaria, kad dėl skaitiklio sugadinimo kaltinimas nepagrįstai, gali kreiptis į Lietuvos Metrologijos inspekciją. Klaipėdos apskrities skyrius įsikūręs Tomo gatvėje 24.

Lietuvos Metrologijos inspekcijos Klaipėdos apskrities skyriaus viršininkė Liudmila Vaitkuvienė pabrėžė, kad kreiptis reikėtų, kai įrenginys dar nenuimtas. Vartotojui pateikus skundą, Metrologijos inspekcijos darbuotojai atvyksta į vietą ir jiems dalyvaujant nuimamas prietaisas.

„Jei skaitiklis nuimtas be mūsų, nėra galimybių nustatyti, kas jį sugadino – šaltkalvis nuimant ar vartotojas mėgindamas mechaniškai stabdyti parodymus“, – teigė L.Vaitkuvienė.

Tyrimas Metrologijos inspekcija atlieka nemokamai. L.Vaitkuvienė pabrėžė, jog nustatyti, ar vartotojai buvo sustabdę skaitiklių rodmenis galima ir namo įvadinio skaitiklio duomenis palyginus su vartotojų deklaruotu kiekiu.

Populiariausias spaudimas

Anot vadovės, vienas labiausiai paplitusių prietaiso stabdymo būdų – mechaninis skaitiklio suspaudimas, naudojant išorines sąvaržas. Tai atliekama net nepažeidžiant apsauginio įrenginio dangtelio.

„Trumpalaikis sąvaržos uždėjimas nepalieka vizualiai pastebimų pėdsakų ant skaitiklio korpuso ir dangtelio, tačiau išlaikius ilgesnį laiką, visuomet skaitiklio dangtelyje atsiranda mikro įtrūkimai. Šiuos įtrūkimus galima įžiūrėti, tačiau neteisėto poveikio faktą sunku įrodyti. Tais atvejais reikalinga kreiptis į teismą, atlikti skaitiklio ekspertizę“, – komentavo L.Vaitkuvienė.

Klaipėdoje vandens skaitiklių keitimas pradėtas vykdyti prieš ketverius metus. Daugiausia nusiskundimų Metrologijos inspekcijos Klaipėdos apskrities skyrius sulaukė 2008 ir 2009 metais.

Minėtais metais bendrovė „Klaipėdos vanduo“ pakeitė 26 567 ir 33 381 prietaisų. Dėl įrenginių būklės kreipėsi 2008 metais kreipėsi 8, 2009 metais – 7, 2010 metais – 2 gyventojai.

L.Vaitkuvienės teigimu, beveik visi atvejai baigėsi bendru sutarimu – dalį atsakomybės prisiėmė vartotojas, dalį – tiekėjas. Vadovės teigimu, pažeisti skaitikliai butuose negalėjo būti pastatyti. Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ įrenginėja prietaisus, kuriems atlikta metrologinė patikra.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų