Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdiečius žavėjo įspūdingi renginiai

2024-07-19 00:34

Šventinį savaitgalį Klaipėdoje renginių nestigo, daugiausiai dėmesio sulaukė iškilminga vėliavos pakėlimo ceremonija Jono kalnelyje bei Valstybės dienos proga Teatro aikštėje surengtas šventinis koncertas. O besidomintiems istorija Pilies muziejuje surengta istoriko Dainiaus Elerto paskaita „Renesansas Klaipėdoje?“.

Kilo trijų spalvų dūmai

Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir Tautiškos giesmės dieną klaipėdiečiai pradėjo tradiciškai – dalyvaudami valstybės vėliavos pakėlimo ceremonijoje.

Ceremonijos metu klaipėdiečiams įspūdingą muzikinį pasirodymą dovanojo Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų pučiamųjų orkestras kartu su jo vadovu dirigentu Egidijumi Mikniumi ir solistėmis Edita Bodrovaite ir Daiva Kusaite-Jurče.

Vėliavą į Jono kalnelio salą baidarėmis atplukdė Vandens sporto festivalio dalyviai. Jie trispalvę pristatė leisdami į orą trispalvės spalvų dūmus.

Vėliavą perėmė Lietuvos šaulių sąjungos Vakarų (jūros) šaulių 3-iosios rinktinės nariai ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų Žemaičių apygardos 3-iosios rinktinės savanoriai. Jie ir iškėlė ją, klaipėdiečiams giedant Valstybės himną.

Ekskursija į renesansą

Švenčiant Valstybės šventę, savaitgalį uostamiestyje vyko ir kitų renginių, vienas jų – paskaita apie Lietuvą ir Klaipėdą renesanso laikais.

Vėliavą į Jono kalnelio salą baidarėmis atplukdė Vandens sporto festivalio dalyviai.

Pilnoje salėje istorija besidomintieji klausė paskaitos, kurios metu analizuotas renesanso epochos idėjų kelias į Klaipėdą.

Po paskaitos lankytojai turėjo galimybę dalyvauti ekskursijoje „Renesanso paieškos Pilies muziejaus ekspozicijoje“. Jos metu buvo pristatomi renesanso epochos radiniai.

Taip pat buvo aptariami renesanso epochoje pagaminti taikomosios dailės pavyzdžiai – Klaipėdos senamiesčio keramikos kokliai ir žiedų kolekcija.

Renginys: valstybinės šventės vakarą klaipėdiečius džiugino šventinis koncertas. Vestos Jašinskaitės nuotr.

Vakarą karūnavo koncertas

Šeštadienio vakarą uostamiestyje vyko šventinis koncertas „Esame mes ir esame čia“.

Koncerto pirmoje dalyje pasirodė televizijos muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Kartos“ finalininkai – Emilija ir Rugilė, „Voiceless“, Kristina Jure ir projekto nugalėtojai „T3“ – Dovydas Petrošius, Ignas Novikovas ir Ovidijus Budginas.

Tądien 21 val. visoje Klaipėdoje ir Lietuvoje nuskambėjo ir „Tautiška giesmė“. Klaipėdiečiai šalies himną vieningai giedoti rinkosi Teatro aikštėje, kelte „Nida“, laive-muziejuje „Sūduvis“ ir ant šiaurinio molo Melnragėje.

Vėliau prasidėjo antroji šventinio koncerto dalis. Pasirodė ir populiari popmuzikos atlikėja Evgenyja Redko, klaipėdiečius žavėjusi savo neįprasta kūryba ir autentišku įvaizdžiu.