Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos darželiuose – mokesčių reforma

2013-05-03 11:05
Klaipėdos       darželiuose – mokesčių reforma
Klaipėdos darželiuose – mokesčių reforma / Gedimino Bartuškos nuotr.

Į uostamiesčio darželius gali būti sugrąžinti abonentiniai mokesčiai. Tai esą būtų priemonė sutramdyti tėvus, kurie vaikų neveda į ikimokyklinio ugdymo įstaigas, ir jose tik saugo užsiėmę vietą atžalai.

Sudarė darbo grupę

Problema, jog dalis vaikų nelanko darželių, tėvai už tai nemoka mokesčių, todėl įstaigos nesurenka pakankamai pinigų, iškilo, kai buvo pradėta ruoštis savivaldybės biudžetinių įstaigų buhalterijų centralizavimui.

„Paaiškėjo, kad buhalteriai darželiuose daugiausia laiko sugaišta, kol suskaičiuoja dienas, kiek vaikas lankė įstaigą ir pagal tai apskaičiuoja, kiek tėvai turi per mėnesį sumokėti. Mano kaip ekonomistės nuomone, šią problemą išspręstų abonentinis mokestis“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė.

Šiuo metu savivaldybėje yra sudaryta speciali darbo grupė, kuri aiškinasi, kiek vaikų dėl nepateisinamų priežasčių nelanko darželių.

„Jei pasitvirtintų tai, kad dalis vaikų darželių nelanko, o tik užima vietą, galbūt tikrai reikėtų svarstyti apie galimybę įvesti pastovų mokestį“, – svarstė Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė.

Pinigai – virėjų algoms

Šiuo metu Klaipėdos darželiuose renkami trijų rūšių mokesčiai. Tėvai turi mokėti 13 litų per mėnesį dydžio abonentinį mokestį už ugdymą, 1,6 lito per dieną už maisto gaminimą ir nustatyto dydžio sumas už maisto produktus.

„Mokestis, kuris surenkamas už maisto gaminimą, yra naudojamas mokėti atlyginimus virėjoms. Esmė ta, kad nesvarbu, ar į darželį atėjo penki vaikai, ar penkiolika, dirba tiek pat virėjų ir joms reikia mokėti algas“, – abonentinio mokesčio naudą aiškino N.Laužikienė.

Ji pabrėžė, kad jei būtų nuspręsta už maisto gaminimą įvesti fiksuotą mokestį, o ne jį rinkti tik už tas dienas, kai vaikas lankė darželį, išlaidos tėvams nepadidėtų. „Mokestis išaugtų nebent tiems klaipėdiečiams, kurie savo atžalų neveda į darželius, nors ir turi juose užsiėmę vietą. Tiems tėvams, kurių vaikai kasdien lanko darželius, bendras mokesčių dydis tikrai nesikeistų“, – tvirtino Ugdymo ir kultūros departamento direktorė.

Uždavė namų darbų

N.Laužikienė tvirtino, kad savivaldybę pasiekia net tokia informacija, jog pasitaiko, kad tėvai vaiką į darželį atveda tik tris kartus per metus. Tokiems klaipėdiečiams abonentinis mokestis esą ir padėtų apsispręsti, ar jų atžaloms reikia vietos darželyje.

„Specialistams uždavėme namų darbų suskaičiuoti, kiek vaikų nelanko darželių. Nuo šios statistikos ir priklausys darbo grupės išvados dėl pastovaus mokesčio dydžio ikimokyklinio ugdymo įstaigose“, – teigė N.Laužikienė.

Kai Klaipėdos miesto taryba nusprendė, jog uostamiesčio darželiuose turi būti renkamas mokestis virėjų algoms, buvo nustatytas fiksuotas jo dydis. Tačiau tėvams pasipriešinus, tvarka buvo liberalizuota.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų