Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos studentai kovoja su nusirašinėjimu

2014-06-12 13:04
Prevencija: šią pavasario sesiją buvo aplankyti didžiausi egzaminai, kuriuose, galima numanyti, gali vykti nusirašinėjimas.
Prevencija: šią pavasario sesiją buvo aplankyti didžiausi egzaminai, kuriuose, galima numanyti, gali vykti nusirašinėjimas. / "Shutterstock" nuotr.

Siekdami kovoti su itin opia problema – akademinio jaunimo nusirašinėjimu egzaminų metu – Klaipėdos universiteto studentų sąjunga (KUSS) šią pavasario sesiją ėmėsi prevencinių priemonių.

Stebi egzaminus

Sąmoninga ir sąžininga akademinės bendruomenės dalis pastebi, kad Klaipėdos universitete vieni studentai džiaugiasi lengvai "praslystamu" egzaminu, kiti bodisi, kad sąžiningai pasimokius dėstytojas lengvai leidžia nusirašyti arba studentai nesigėdydami iš visų pusių traukia paruoštukes.

Norėdami kurti akademiškai sąžiningą universitetą, ugdyti profesionalius ir kompetentingus specialistus, KUSS ir šiais metais stengiasi paskatinti jaunimą egzaminus laikyti savo jėgomis.

KUSS prezidentė Evelina Greiciūtė pasakojo, kad šią egzaminų sesiją stebėjo apie 30 organizacijos narių. Savanoriai jaunuoliai spėjo padalyvauti maždaug 20 egzaminų.

Tokią prevencinę akciją KUSS organizuoja jau kelerius metus, o šį kartą, tobulindama kovos su nusirašinėjimu būdus, sukūrė naują elektroninį paštą, kur kiekvienas studentas ir dėstytojas galėjo pasiūlyti, kokį egzaminą derėtų stebėti.

Nusirašinėjo ir stebimi

"Anksčiau patys studentai ar dėstytojai tiesiogiai kreipdavosi į mūsų organizaciją ir pakviesdavo apsilankyti viename ar kitame egzamine. Šiais metais KU akademinei bendruomenei suteikėme progą stebėtojus paraginti atvykti ir kitu būdu. Neretai patys studentai pasiskundžia, jog kai kurie dėstytojai per atlaidžiai žiūri į jaunuolių patikrinimus", – kalbėjo E.Greiciūtė.

Anot jos, šią pavasario sesiją buvo aplankyti didžiausi egzaminai, kuriuose, galima numanyti, vyksta nusirašinėjimas.

"Pasitaikė ir tokių atvejų, jog ir esant stebėtojams, buvo užfiksuoti keli sukčiavimo atvejai. KUSS atstovai neturi galių bausti ar kitaip sudrausminti pažeidėjų. Egzaminų stebėtojai užpildo lapus, kuriuose pateikia informaciją apie užfiksuotą studentų elgesį, dėstytojo reakciją į nusižengimus ir visus duomenis perduoda KU administracijai", – apie egzaminų stebėjimo tvarką pasakojo KUSS prezidentė.

Priežastys – įvairios

Kaip teigė E.Greiciūtė, Klaipėdos universitete studentų nusirašinėjimas, kaip ir daugelyje Lietuvos mokslo įstaigų, dar neišspręsta problema.

"Sunku įvardyti tikslias sukčiavimo tendencijas, nes studentai baigia mokslus ir palieka universitetą, ateina ir daug naujų jaunų žmonių, kurie blogus įpročius atsineša dar iš mokyklos. Vis dėlto turbūt galima teigti, kad bėgant metams, nusirašinėjimo atvejų uostamiesčio aukštojoje mokykloje mažėja. Turbūt studentų sąmoningumas auga", – kalbėjo pašnekovė.

Pasak E.Greiciūtės, priežastys, kodėl akademinis jaunimas egzaminų metu naudojasi paruoštukėmis, yra įvairios. Ji mano, jog šioje situacijoje daug kas priklauso ir nuo dėstytojo požiūrio.

"Pasitaiko ir tokių dėstytojų, kurie labai atlaidžiai žiūri į studentų sukčiavimą, tačiau yra ir daug tokių, kurie šio fakto netoleruoja. Studentų motyvai, skatinantys nusirašyti egzamino metu, taip pat yra skirtingi. Vieni tiesiog nenori mokytis, tačiau trokšta aukštų balų, pasitaiko ir tokių, kurie ruošiasi egzaminui, gali jį išlaikyti savarankiškai, tačiau juos sukausto baimė ir jie pradeda nusirašinėti", – priežastis vardijo E.Greiciūtė.

Anot jos, vienintelė pateisinama paruoštukių gaminimo priežastis yra noras susisteminti žinias – pasidaryti konspektą.

"Ruošiant "špargalkę", galima įsiminti daug dalykų. Jei ji nepanaudojama, gali būti puikia mokymosi priemone", – aiškino KUSS prezidentė.

Pašnekovė įsitikinusi, kad šios problemos palikti likimo valiai negalima. Dėl šios priežasties KUSS organizuoja įvairias prevencines akcijas, pavyzdžiui, nesukčiauti skatina žaismingais studentiškais plakatais.

Įdomūs faktai

Kinijoje sučiuptas nusirašinėjant galite atsidurti už grotų.
Pagal LSAS tyrimą daugiau nei pusė visų Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų nusirašinėja.

Pagal studentų apklausą, VU yra tas universitetas, kuriame studijuoja mažiausiai nusirašinėjimą toleruojantys ir tai darantys studentai.

Studijų reglamento 38 straipsnis skelbia, kad už nesąžiningą elgesį įskaitos ar egzamino metu rektoratas nesąžiningo asmens studijas gali nutraukti metams arba pašalinti jį iš universiteto.
 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų