Pereiti į pagrindinį turinį

Klientų mažiau, išlaidų daugiau

2009-03-13 09:00
Klientų mažiau, išlaidų daugiau
Klientų mažiau, išlaidų daugiau / Redakcijos archyvo nuotr. Brangu: vieno kvadratinio metro nuomos kaina Klaipėdos "Akropolyje" verslininkams atsieina nuo 80 iki 200 litų be PVM.

Prastėjant gyventojų finansinei padėčiai ne pačius geriausius laikus išgyvena ir prekybininkai. Nors pirkėjų jie sulaukia vis mažiau, nuomojamų prekybos plotų įkainių savininkai jiems nemažina.

Reikalavo nuolaidų

Pastaruoju metu daugelis prekybos centruose nuomos plotus besinuomojančių verslininkų suka galvas ne kaip užsidirbti, bet kaip apskritai išsilaikyti. Nemažai jų tvirtina, kad nors į parduotuves užsuka gan daug potencialių pirkėjų, tačiau daugelis jų nieko neperka arba įsigyja tik kur kas pigesnius daiktus nei anksčiau. Tačiau nepaisant kritusių apyvartų, nuomos įkainius prekybos centrų valdytojams verslininkai turi mokėti tokius pat, kaip ir ekonomikos klestėjimo laikais. Nors verslininkai prašo sumažinti nuomos kainas, daugelis savininkų to daryti nė neketina – priešingai, kai kurie jų nuomos įkainius nuo šių metų nuomotojams netgi pakėlė.

Neseniai dėl didinamų nuomos kainų prieš nuomotojus sukilo Kaune įsikūrusio "Akropolio" nuomininkai, kuriems nuo sausio nuomos kainos vidutiniškai pakilo apie 11 proc. Prekybininkai nuomotojų reikalavo atsižvelgti į padėtį rinkoje ir nuomos kainas ne didinti, bet sumažinti iki 50 proc.

Uostamiesčio verslininkai taip pat dienraščiui patikino, kad neseniai nuomos įkainiai Klaipėdos "Akropolyje" jiems buvo padidinti apie 10 proc. . Tačiau šio prekybos centro valdytojas Ovidijus Zibalis tvirtina, kad tai netiesa.

"Kalbos apie nuomos įkainių didinimą nepagrįstos, nes jų nedidinome. Tai klaidinga informacija", – teigė jis.

"Klaipėdos" duomenimis, pigiausiai už vieną kvadratinį metrą ploto uostamiesčio "Akropolyje" prekyvietes besinuomojantiems verslininkams kas mėnesį tenka atseikėti 80, o brangiausiai 200 litų. Vadinasi, už 500 kv. metrų nuomos plotą besinuomojantis verslininkas "Akropolio" savininkams kas mėnesį sumoka mažiausiai 40 tūkst. litų. Tiesa, į šią kainą nėra įskaičiuotas pridėtinės vertės mokestis (PVM), taip pat verslininkams papildomai tenka susimokėti už komunalinius patarnavimus bei reklamas.

Siekia atsinaujinti

Pašnekovo pasiteiravus, ar ne dėl per didelių nuomos įkainių iš Klaipėdos "Akropolio" baigia išsikelti didžioji dalis čia veikusių parduotuvių, O.Zibalis patikino, kad tikrai ne dėl to. Jo teigimu, taip norima atnaujinti prekybos centrą ir buvusių parduotuvių vietose netrukus duris atvers daug naujų prekinių ženklų, kurių iki šiol nebuvo nė viename uostamiesčio prekybos centre.

"Kai pasibaigė sutartis su nuomininkais, abipusiai nutarėme jų nebepratęsti. Tačiau nuo to tik geriau, nes norime atsinaujinti, netrukus čia įsikurs daug naujų parduotuvių. Taip tikimės pritraukti dar daugiau pirkėjų", – kalbėjo O.Zibalis.

Pašnekovas teigė, kad Klaipėdoje tokių piketų kaip Kaune, kur verslininkai reikalavo nuolaidų, nebuvo – nuomininkai neturi jokių priekaištų: "Pas mus išties viskas gerai, niekas nesipiktina, neprašo mažinti ir nuomos kainų", – paaiškino O.Zibalis.

Anot jo, visa reforma Klaipėdos "Akropolyje" baigsis jau kovo pabaigoje. Tuomet čia užsukę klientai galės džiaugtis tiek naujomis, tiek ir iki šiol čia veikusiomis, tačiau į kitas vietas persikėlusiomis arba atsinaujinusiomis parduotuvėmis.

Išnuomojo su nuolaida

Gruodžio viduryje uostamiestyje atsidariusio BIG 2 savininkai tikina, kad jie, žinodami, jog prekybos centras duris atveria jau įsisiūbavus ekonominei krizei, nutarė per didelių nuomos kainų iš nuomininkų nereikalauti. Prekybos plotai čia buvo išnuomoti gana patraukliomis kainomis, tad čia įsikūrę verslininkai dėl jų nepriekaištauja.

Prekybos centrą valdančios bendrovės "Baltijos investicijų grupė" valdybos narys Mindaugas Vegelė patikino, jog nuomos kaina čia priklauso nuo vietos ir ploto – kuo didesnis nuomojamas plotas, tuo kaina mažesnė. Vidutiniškai, pasak jo, vienas kvadratinis metras per mėnesį čia kainuoja 40 litų.

"Nors atsidarėme ne pačiu palankiausiu metu, vis dėlto džiaugiamės, kad mūsų prekybos centre beveik visi nuomojami plotai užimti. Kol kas liko neišnuomota tik viena prekybai paruošta vieta", – pabrėžė M.Vegelė.

Pasak jo, prekybos centras sulaukia tokių klientų srautų, kokių ir buvo tikimasi. Vis dėlto pastaruoju metu, M.Vegelės teigimu, pastebimai sumažėjo prekybininkų apyvartos: "Nors klientų ir netrūksta, tačiau jų krepšeliai gerokai suplonėjo – čia jie išleidžia vis mažiau pinigų. Žinoma, sunku verslininkams išsilaikyti, tačiau pas mus nuomos kainos nėra didelės, todėl prekybininkai jų mažinti dėl sunkmečio kol kas neprašo", – teigė jis.

M.Vegelė tikino pastebėjęs, kad prekeiviai, siekdami pritraukti kuo daugiau klientų, jau ėmė taikyti nuolaidas net ir naujų kolekcijų prekėms. "Anksčiau buvo norima išparduoti senų kolekcijų likučius, o dabar nukainojamos ir naujos prekės. Tai įrodo, kad verslininkai išgyvena nelengvą periodą", – įsitikinęs M.Vegelė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų