Pereiti į pagrindinį turinį

Kovoje su smarve – ir ekstrasensiniai sugebėjimai

2012-08-17 05:00
Kovoje su smarve – ir ekstrasensiniai sugebėjimai
Kovoje su smarve – ir ekstrasensiniai sugebėjimai / Vytauto Petriko nuotr.

Kovoti su nemaloniais kvapais gyventojams pietinėje Klaipėdos miesto dalyje galėtų padėti dienoraštis arba ekstrasensiniai sugebėjimai. Taip jiems patarė kvapus turinti kontroliuoti įstaiga.

Apipylė skundais

Pastaruoju metu pietinės miesto dalies gyventojams prasidėjo neramios naktys. Jie skundžiasi, kad naktimis ir vakarais sklinda nemalonūs bei trukdantys ilsėtis kvapai iš biodyzelino gamyklos „Mestilla“.

Budelkiemio gatvės gyventojai spėjo, kad smarvė specialiai išleidžiama tamsiuoju paros metu, kai nebedirba gamyklą turinčios kontroliuoti institucijos.

Kaskart po nemalonių kvapų atakos gyventojai rašo skundus Klaipėdos visuomenės sveikatos centrui. Per pastarąsias kelias dienas jų buvo išsiųsta net penki, tačiau atsako taip ir nesulaukta.

Gyventojų susirašinėjimas su šia institucija vyko ir anksčiau. Jiems buvo pažadėta, kad bus sudaryta komisija užfiksuoti, iš kur ir kada sklinda nemalonūs kvapai. Tačiau paskui paprašyta patikslinti, kokią dieną ir kokią valandą galėtų sklisti gamyklos skleidžiama smarvė.

Tad gyventojams susidarė įspūdis, kad užuot atlikę savo pareigą valdininkai ieško išvedžiojimų ir pasiteisinimų, kaip nieko nedaryti.

Klaipėdiečiai ironizuoja, jog neturi ekstrasensinių galių, kad galėtų nurodyti konkretų būsimą nemalonių kvapų laiką. Tuo labiau kad kvapai atsiranda skirtingu laiku.

Darbo metu lengviau

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė paaiškino, kad gyventojų tiesiog prašo informuoti, kada kvapas būna intensyviausias.

Tuo metu būtų sukviesta komisija iš trijų kontroliuojančių institucijų ir nuvyktų į nurodytą vietą. Specialistė teigė besivadovaujanti teisės aktais.

A.Šlepetienė neneigė, kad surinkti atsakingus specialistus paprasčiau yra darbo metu. Tada galima operatyviai reaguoti į skundą.

Po darbo valandų kyla problemų dėl reikalingų dokumentų sutvarkymo pagal Darbo kodeksą. Atsakingas specialistas negali važiuoti be įsakymo, o paskui jam privalu skirti poilsio valandas.

Darbą tokiu metu apsunkina ir tai, jog komisiją turėtų sudaryti trys darbuotojai – iš Klaipėdos visuomenės sveikatos centro, miesto savivaldybės ir Klaipėdos regiono aplinkosaugos departamento Klaipėdos miesto agentūros.

Vedėja tikino, jog, palyginti su ankstesniąja tvarka dėl nemalonių kvapų, naujoji yra lengvesnė, tad norint išsiaiškinti situaciją tereikia gyventojų aktyvesnio bendradarbiavimo.

A.Šlepetienė nedirbančių pietinės miesto dalies gyventojų prašė iškart informuoti, jeigu pasklis nemalonūs kvapai. Kita išeitis – fiksuoti, kokiu metu pasirodo smarvė. Toks esą kvapų „dienoraštis“ palengvintų komisijos darbą.

Dėl nemalonių kvapų taip pat gali kreiptis mokyklų, darželių atstovai.

Ieško naujų būdų

Bendrovės „Mestilla“ gamybos direktorė Margarita Salytė patvirtino, kad pavasarį gamykla sulaukė daug nusiskundimų iš pietinės Klaipėdos miesto dalies gyventojų dėl nemalonaus kvapo.

Tad padaryta išvada, kad pernai pavasarį pradėtas eksploatuoti oro valymo įrenginys neduoda norimo efekto.

Pasikliaudama Vilniaus Gedimino technikos universiteto paruoštomis kvapų valdymo metodinėmis rekomendacijomis, gamykla rugpjūčio pradžioje įsigijo ozonatorių. Tai esą viena pažangiausių kvapų valdymo technologijų cheminėmis priemonėmis.

Šiuo metu su švedų kompanijos atvežtu ozonatoriumi atliekami bandymai norint pasiekti norimą kvapų neutralizavimo efektyvumą.

Pirmieji atlikti bandymai parodė, kad kvapai yra neutralizuojami, tačiau iki visiškos neutralizacijos dar trūksta papildomos įrangos ir techninių priemonių.

Tikimasi, kad kvapų neutralizavimo sistema be problemų veiks po artimiausių dviejų ar trijų mėnesių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų