Pereiti į pagrindinį turinį

Kuršių nerijos parke verda intrigų katilas (papildyta)

2010-11-26 05:00
Nedarbas: Kuršių nerijos nacionaliniame parke lūžta ne tik medžiai, bet įsisiaučia darbuotojų atleidimo banga.
Nedarbas: Kuršių nerijos nacionaliniame parke lūžta ne tik medžiai, bet įsisiaučia darbuotojų atleidimo banga. / Andriaus Bagdono (fotodiena.lt) nuotr.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijoje – naujas skandalas. Šįsyk kai kurie direkcijos darbuotojai įtaria, jog gali būti išmesti iš darbo už tai, kad teisme liudijo prieš savo viršininką. Formali priežastis – prastos užsienio kalbos žinios.

Pasiūlė išeiti pačiai

Į nepavydėtiną situaciją pateko keli Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) darbuotojai. Žmonės surašė penkis skundus Darbo inspekcijai, tačiau kiekvienas vis tiek baiminasi, kad jų laukia atleidimas iš darbo.

Esą tokius pažadus jie išgirdo po to, kai paliudijo teisme apie nacionalinio parko vadovo Tomo Tukačiausko sprendimus.

"Direktorius pasiūlė iš darbo išeiti savo noru. Nesutikau, nes neradau kito darbo. Man atsisakius, patekau į savotišką juodąjį sąrašą", – situacijos priežastis pasakojo parko direkcijos Teisės ir personalo skyriaus specialistė Diana Vinnik.

Moteris įsitikinusi, kad intrigos kyla dėl nenoro mokėti atleidžiamiems darbuotojams išeitinių kompensacijų.

Kuršių nerijos nacionalinio parko vadovas T.Tukačiauskas neneigė, jog su daugeliu kolegų būta kalbų apie atleidimą.

"Aš nesiginu. Yra čia tokių, kurie neturėtų dirbti valstybinėje tarnyboje. Tačiau ne mano iniciatyva Valstybės tarnybos departamentas aptiko trūkumų rengtuose konkursuose. Vieno kolegos dėka teks žmonėms pasakyti apie gresiančius atleidimus", – aiškino KNNP vadovas.

Atėmė tarnybines mašinas

Daugybė šios biudžetinės įstaigos darbuotojų pripažįsta, kad jau keleri metai jie yra besikeičiančių šios tarnybos vadovų norų įkaitais.

Buvusi Kuršių nerijos nacionalinio parko vadovė Aurelija Stancikienė savo nuožiūra priėmė daugeliui tarnautojų pragaištingą sprendimą.

Nidoje gyvenusi vadovė nusprendė perkelti parko administracijos būstinę iš Smiltynės į Nidą.

Klaipėdoje gyvenantys darbuotojai tuomet griebėsi už galvų. Daugybei žmonių kasdien teks įveikti 100 kilometrų atstumą, vien tam, kad esą parko vadovei darbovietė būtų arčiau namų.

Tuomet nepasitenkinimą A.Stancikienė numalšino leisdama grupei žmonių į darbą važinėti tarnybiniu automobiliu.

Nerijoje parko direkcijos vadovu tapus T.Tukačiauskui, šis buvusios direktorės sprendimas buvo įvardytas kaip neteisėtas.

Lengvatos buvo panaikintos, automobilis atimtas, o darbuotojams liepta minkyti savų automobilių pedalus.

Skųstis – į inspekciją

Darbuotojai pasijuto viršininkų apsukti apie pirštą. Tuoj pat atsirado drąsesnių ir Darbo inspekcijai buvo nusiųsti skundai dėl neteisėto darbo organizavimo pakeitimo.

"Buvo gauti penki skundai", – pripažino Darbo inspekcijos inspektorius Ilkinas Dadašovas.

Spėjama, kad raštu pasiskundę darbuotojai pabijojo paviešinti pavardes dėl galimo susidorojimo.

"Žmonės skundėsi, kad priimant juos į darbą, buvo žadėta vežioti į Nidą, kur buvo perkelta administracija", – tikino inspektorius.

Užfiksavo pažeidimus

Tačiau šiais metais liepos mėnesį parko direkcijos vadovas žodžiu pranešė darbuotojams, kad senoji tvarka yra keičiama.

"Išnagrinėjus skundą, buvo nustatyta, kad iš tiesų padaryti keli nusižengimai", – prisiminė I.Dadašovas.

Atlikus patikrinimą, parko vadovui T.Tukačiauskui buvo surašytas nurodymas atstatyti buvusias darbo sąlygas savo darbuotojams.

"Apie darbo organizavimo pakeitimus turi būti pranešama prieš du mėnesius ir raštu. Jei darbuotojai nesutiktų toliau dirbti naujomis sąlygomis, jie turi būti atleidžiami su išeitinėmis kompensacijomis", – įrodinėjo I.Dadašovas.

Parko direkcija apskundė šį reikalavimą Valstybinės darbo inspekcijos administracijai. Šioji reikalavimą paliko galioti.

Sulaukė mįslingų skambučių

Tačiau teisme pradėjus nagrinėti kito šios direkcijos darbuotojo atleidimo istoriją, liudiję žmonės, jų pačių teigimu, tuoj pat sulaukė nedviprasmiškų vadovybės veiksmų.

I.Dadašovas prisipažino, kad jį pribloškė neseniai sulaukti skambučiai.

"Neįtikėtina, kad taip gali vykti, tačiau žmonės guodėsi, kad po liudijimo teisme su jais ketinama susidoroti", – prisipažino inspektorius.

Teisės ir personalo skyriaus darbuotoja D.Vinnik buvo iškviesta liudyti kaip paprasta šios tarnybos darbuotoja.

"Teisėja manęs paklausė, kiek man kainuoja nuvykti į darbą. Aš pasakiau, kad iš Smiltynės į Nidą autobuso bilietas kainuoja 8 litus. Per dieną kelionei išleidžiu 16 litų", – tikino moteris.

Per mėnesį moteris iš algos kelionei į darbą išleidžia 300–400 litų. Moteris prisipažino, kad jei būtų žinojusi, kokios darbo sąlygos jos laukia, ji net nebūtų galvojusi apie darbą parko direkcijoje.

"Aš keliuosi paryčiais, septintą ryte jau esu kelte, o į namus sugrįžtu tik 19–20 valandą", – teigė D.Vinnik.

Atleidimui rado pretekstą

Po šio liudijimo moteris išgirdo, kad bus atleista. "Direktorius man tiesiai į akis pasakė, kad man teks išeiti", – pripažino moteris.

Be Teisės ir personalo skyriaus darbuotojos yra ir daugiau vadovybei neįtikusiųjų, tačiau žmonės bijo garsiai kalbėti apie tai.

Nepavykus neįtikusiųjų atsikratyti tokiomis priemonėmis, tarnautojai sužinojo, kad jau yra parengtas raštas apie keturių darbuotojų atleidimą.

"Be manęs, dar trys žmonės turėtų netekti darbo. Priežastis – priimant į darbą nebuvo tikrinamos užsienio kalbos žinios. O juk buvo rengtas konkursas, turėjau atitikti jo reikalavimus. Prieš dvejus metus tikau, o dabar – nebe?" – stebėjosi D.Vinnik.

"Jiems paukščių kalbą reikia žinoti, o ne užsienio. Žmonės dirba už tūkstantį litų, kasdien važinėja pirmyn atgal į Nidą ir dabar turi būti atleidžiami? Tegul jie džiaugiasi, kad išvis kas nors eina dirbti tokį darbą", – piktinosi buvusi šios įstaigos vadovė A.Stancikienė.

Visi darbuotojai, kuriuos ketinama atleisti, buvo priimti parko direkcijai vadovaujant dabartinei T.Tukačiausko pavaduotojai Linai Dikšaitei.

Tačiau pavaduotojos kompetencija kol kas niekas neabejoja, nors išeitų, kad ji priėmė į darbą keturis nekvalifikuotus darbuotojus.

Pakišo kiaulę kolegoms?

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorius T.Tukačiauskas teigė, jog galbūt bus atleista ir daugiau žmonių.

Tačiau vadovas tikino, jog jis dėl to nekaltas.

Esą buvęs parko Teisės ir personalo skyriaus vedėjas Sergejus Juzikas parašė skundą į Valstybės tarnybos departamentą dėl pažeidimų, susijusių su konkursų rengimu.

Tuomet Valstybės tarnybos departamentas ir nustatė, kad organizuojant kai kurių valstybės tarnautojų konkursus, nebuvo tikrinamos užsienio kalbų žinios.

"Pats S.Juzikas pakišo kiaulę kolegoms. O kaltinimus, kad tai gali būti susiję su darbuotojos liudijimu teisme, galima paneigti – patikrinimas buvo rugsėjo 2-ąją, o teismo procesas prasidėjo tik po kelių mėnesių", – vakar tvirtino T.Tukačiauskas.

Jis aiškino, kad Teisės ir personalo skyriaus darbuotoja D.Vinnik pernai yra gavusi dvi nuobaudas.

"Aš pripažįstu, kad ne visais darbuotojais pasitikiu ir esu patenkintas. Paradoksas, tačiau kolegų konkursus įskundęs S.Juzikas ir pats nebuvo egzaminuotas dėl užsienio kalbos žinojimo", – pridūrė direktorius.

Papildyta

Valstybės saugomų teritorijų tarnybos vadovė Rūta Baškytė tikino, kad kol kas tarnyba nėra apsirengusi kaip elgtis.

„Sužinojusi apie Valstybės tarnybos departamento išvadas, aš maniau, kad reikalavimas atleisti žmonės, nėra privalomas. Paprašiau Teisės departamento išsiaiškinti. Mane tikina, kad tai privalomas reikalavimas“, – tikino R.Baškytė.

Tarnybos vadovė žadėjo, kad ko kas darbuotojai nebus atleidinėjami.

„Reikia aiškintis kokie terminai nurodyti. Beje, dar nėra aišku ar nėra senaties termino skelbtiems konkursams“, – svarstė R.Baškytė.

Faktai

* 4 parko darbuotojai bus atleisti.

* 4 darbuotojai jau atleisti.

* 2 pagauti darbe neblaivūs.

* 19 konkursų gali būti peržiūrėta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų