Pereiti į pagrindinį turinį

Laivams ieškoma vietos

2009-04-07 09:00
Laivams ieškoma vietos
Laivams ieškoma vietos / www.sailtraininginternational.org nuotr. Spūstis: kiekvienais metais regata "The Tall Ships' Races" sulaukia didelio populiarumo, todėl organizatoriai jau šiandien nori numatyti visas smulkmenas.

Regatos "The Tall Ships’ Races Baltic 2009" organizatoriai ieško, kur reikės šią vasarą sutalpinti daugiau nei šimtą laivų. Tuo tarpu uostininkai jaudinasi, jog regata sutrikdys uosto darbą.

Skirsto vietas

Vis mažiau laiko lieka iki Klaipėdos metų įvykio – tarptautinės regatos "The Tall Ships’ Races Baltic 2009". Ji vyks kartu su Jūros švente liepos 31– rugpjūčio 3 d. Lietuviai pirmą kartą priims tokio lygio regatą, todėl organizatoriams nelengva išspręsti iškilusias problemas.

Pirmiausia jiems rūpi – kur reikės sutalpinti tiek daug laivų.

Dalyvauti regatoje jau užsiregistravo 19 A klasės didžiųjų burlaivių, 13 mažesnių B klasės laivų, 55 C ir D klasių buriniai laivai. Registracija į regatą turėtų baigtis gegužės 1-ąją. Tuomet bus aišku, kiek laivų dalyvaus regatoje.

Šiuo metu jau beveik žinoma, kokia tvarka stovės regatos dalyviai. Didžiuosius burlaivius planuojama švartuoti prie Kruizinių laivų krantinės ir buvusioje "Laivitės" teritorijoje. Atsargai bus paliktos Baltijos laivų statyklos krantinės. Padėti neatsisako ir uosto krovos kompanijos, su kuriomis dėl vietų ketinama tartis tik atsiradus poreikiui. Tačiau uosto verslininkams ir laivybos tarnyboms kelia nerimą tai, jog regatos metu uosto veikla nesustos, vyks krova, atplauks laivų. Todėl Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos, įvairių institucijų bei regatos organizatorių pasitarime kalbėta, kaip reikės suderinti regatos renginius ir vyksiančią laivybą.

Baiminamasi dėl tiltelio

Klaipėdos uoste veikia tarptautinis ISPI saugumo kodeksas, todėl taip paprastai patekti į jo teritoriją negalima. Tačiau organizatoriai susitarė su Uosto direkcija, kad jei reikės, bus padaryta tam tikrų leidimų.

Neužsiregistravusiems laivams ketinama numatyti vietą prie Naujosios Smiltynės perkėlos.

Mažieji laivai švartuosis Danės upėje. Kad jiems netrukdytų, visas keturias dienas keltas į Smiltynę kels nuo šiaurinio rago.

Regatos organizatoriams neramu, kad iki renginio pradžios bus nespėta sutvarkyti pasukamo tiltelio ir Danės krantinių.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis tvirtino, jog pasukamo tiltelio rekonstravimo darbai užstrigo miesto savivaldybėje.

"Ji turi mums pateikti restauravimo projektą. Jau du raštus parašėme, bet vis negauname šio dokumento", – teigė N.Puteikis.

Tikrins organizatorius

Didiesiems laivams prireiks locmanų, o visiems A klasės burlaiviams – ir ekspeditorių, vilkikų paslaugų. Iš pradžių organizatoriai manė, jog užteks vieno ekspeditoriaus, bet uostininkai tvirtino, jog prireiks mažiausiai penkių ekspeditorių įmonių. Kadangi visos šios paslaugos mokamos, organizatoriai dar svarsto, kaip būtų galima pigiau pasisamdyti ekspeditorių ir vilkikų.

Atplaukiančius burlaivius ketinama atleisti ir nuo uosto rinkliavų.

Dalyvių jachtoms bus numatyti 2–3 laiveliai, kurie galės suteikti techninę pagalbą.

Regatoje dalyvaus ir kelios jachtos iš Rusijos. Joms reikės atlikti muitinės formalumus.

Balandžio pabaigoje Klaipėdoje apsilankys regatą organizuojančios "Sail Training International" inspektoriai, kurie domėsis, kaip lietuviams sekasi ruoštis artėjančiai regatai.

Po truputį aiškėja ir šventinių renginių programa. Svarstoma, jog rugpjūčio 2-ąją, sekmadienį, vyks Kuršių marių regatos startas bei tradicinė vainikų nuleidimo žuvusiems jūroje ceremonija, o rugpjūčio 3-iąją – antrasis Kuršių marių regatos etapas ir finalinis regatos "The Tall Ships‘ Races" burių paradas. Kitų renginių laikas dar aptariamas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų