Pereiti į pagrindinį turinį

Maitinimas mokyklose: blynai – iš po prekystalio

2010-09-22 05:00
Galvosūkis: virėjos priverstos sukti galvą, kaip vaikams įsiūlyti jų nemėgstamų patiekalų.
Galvosūkis: virėjos priverstos sukti galvą, kaip vaikams įsiūlyti jų nemėgstamų patiekalų. / Vytauto Petriko nuotr.

Per pietus uostamiesčio mokyklų valgyklose į akis krenta sumažėjusios pirkėjų eilės. Čia rečiau užsuka ne tik moksleiviai, bet ir aplinkinių įstaigų darbuotojai.

Paklausiausia – sriuba

"Sugrįžome į tarybinius laikus – siūlome blynus iš po prekystalio", – nelinksmai juokavo M.Mažvydo pagrindinės mokyklos gamybos vedėja Rūta Mickuvienė.

Kad neišvaikytų likusių mokinių, virėjos šalia privalomų tądien žuvų patiekalų vaikams pasiūlo ir taip jų mėgstamų blynų. Moterys pripažįsta nusižengiančios naujajai tvarkai, tačiau kol gali, labiau paiso mokinių norų.

Maitinimosi pokyčiais nepatenkinti ne tik valgyklų darbuotojai, bet ir mokiniai bei jų tėvai. Jie pasigenda patiekalų įvairovės ir sriubų.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro atstovė Asta Šlepetienė minėjo, kad įsigaliojus naujai maitinimo tvarkai kiekviena mokykla savo nuožiūra gali atsisakyti sriubos arba ją palikti. Daugelis uostamiesčio mokyklų jos neišbraukė iš savo valgiaraščių.

I.Simonaitytės pagrindinės mokyklos valgykloje pastaruoju metu sriubos nebuvo. Tačiau atsižvelgdami į pageidavimus virtuvės darbuotojai nuo vakar ją vėl sugrąžino.

"Du dideli puodai sriubos greitai išgaravo", – tikino šios mokyklos virėja Birutė Gernat.

Griebiasi gudrybių

Virėjos pastebi, kad valgyklos pustuštės būna vadinamąją žuvies dieną. Kiekvienoje mokykloje ji – skirtingomis savaitės dienomis. Vytauto Didžiojo gimnazijoje šalia valgiaraščio didelėmis raidėmis nurodoma, kad ketvirtadienis – žuvies diena.

Darbuotojos spėjo, jog vaikai namuose retai valgo žuvį. Tad šio patiekalo nesirenka ir mokykloje. M.Mažvydo valgyklos virėjos griebiasi gudrybių, kaip vaikams įsiūlyti žuvų patiekalų. Tiesa, po to sulaukia skundų, kad toji "mėsa" – keisto skonio.

"Skauda širdį, kai reikia išmesti tiek produktų", – guodėsi R.Mickuvienė. Atliekų padaugėja būtent žuvies dieną. Tądien sumažėja ir valgančiųjų.

B.Gernat pastebi, kad neradę norimo patiekalo valgiaraštyje mokiniai bėga į netoliese esančią parduotuvę.

Virėjos apgailestauja, kad vaikams nėra pasirinkimo – per dieną jie gali rinktis iš trijų mėsos, žuvų ar kitokių patiekalų.

"Bet jeigu vaikas turi tik litą, ką jam valgyti? – retoriškai klausė R.Mickuvienė. – Pradinukai mėsos nenori – prašo blynų. Paaiškinus, kad šiandien – mėsos diena, suraukia nosį ir eina į šalį. Arba perka tik bandelę su kompotu."

Patiekalai pabrango

Anksčiau Vytauto Didžiojo gimnazijoje ir M.Mažvydo mokykloje per pietus eilės nusidriekdavo iki valgyklos durų. Vakar jos buvo perpus trumpesnės.

Valgyklų atstovių manymu, kitus čia ateinančius žmones atgrasė ribotas patiekalų pasirinkimas.

Dėl naujai įsigaliojusios maitinimo tvarkos bei reikalavimo naudoti tik ekologiškus produktus ir leistinus maisto priedus kai kuriose mokyklų valgyklose pakilo patiekalų kainos.

Jei M.Mažvydo mokykloje anksčiau buvo galima pavalgyti už 3–3,5 lito, tai dabar pietūs atsieina litu brangiau. Patiekalų kaina pabrango 50 centų.

Valgyklų darbuotojai guodžiasi, kad naujoji tvarka kol kas tik rekomendacinio pobūdžio. Daug liūdnesni laikai esą ateis, kai ji taps norma ir pasipils tikrintojų vizitai.

Naujoji maitinimosi tvarka mokyklose įsigaliojo nuo rugsėjo 15 dienos. Ją pasiūlė Sveikatos apsaugos ministerija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų