Pereiti į pagrindinį turinį

Maitinimas mokyklose: vaikai liks alkani?

2010-09-07 05:00
Istorija: nuo šių mokslo metų mokyklų valgyklose gazuoti gėrimai – uždrausti.
Istorija: nuo šių mokslo metų mokyklų valgyklose gazuoti gėrimai – uždrausti. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Alkani ir kasdien gyvybe dėl traškučių pakelio rizikuojantys vaikai – tokią perspektyvą dėl maitinimo pokyčių mokyklose regi valgyklų vadovai.

Sukėlė pasipiktinimą

Į mokyklas grįžta žuvies diena. Nuo šiol mažiausiai kartą per savaitę mokiniai maitinsis tik žuvies patiekalais.

Dvi tris dienas mokiniai valgys tik mėsą, o likusiomis – tik daržoves arba miltinius patiekalus.

Valdininkai pasirūpino, kad kasdien mokiniai ir mokytojai valgytų tik vienos rūšies patiekalus. Mokyklų valgyklose garnyrą sudarys didesnis daržovių kiekis, o maisto nepageidaujamus E raide žymimus maisto priedus išstums ekologiška produkcija.

Valgiaraščiuose neliks sriubos, kaip ir traškučių, gazuotų gėrimų, šokoladukų, konservų ir kitų nesveikais vadinamų maisto produktų.

Moksleiviams kasdien turės būti pasiūloma po vieną virškinimą tausojantį patiekalą: troškintą arba virtą tik garuose.

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintą naująją maitinimo tvarką mokiniai turėtų pradėti maitintis nuo rugsėjo 15 d.

Pasak Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos Astos Šlepetienės, taip sveikos mitybos piramidė įgavo "kūną".

Tačiau valdininkų susirūpinimas sveika mokinių mityba sukėlė mokyklų bendruomenių pasipiktinimą. Mokyklų valgyklų vadovai net ketina kreiptis į ministeriją, kad nauja tvarka būtų atšaukta.

Padaugės atliekų

"Košmaras", – perversmą mokinių mityboje įvertino "Smeltės" pagrindinės mokyklos valgyklos vedėja Zita Salmanavičienė.

Ji prognozuoja, kad dėl naujosios tvarkos daugelis vaikų liks alkani. Mėsos dieną nepietaus vegetarai, o žuvį ignoruos beveik visa mokykla. Būtent žuvies patiekalai mokyklose yra mažiausiai paklausūs. Tad visi tądien paruošti patiekalai iš žuvies greičiausiai keliaus į atliekas, mano valgyklos vedėja.

Vedėjos manymu, ne mokykla, o tėvai turėtų vaikus mokyti sveikos mitybos.

Pasak Z.Salmanavičienės, šalia mokyklų įsikūrę kioskai dabar ploja rankomis ir jau džiaugiasi gerokai išaugsiančia prekyba.

Valgykloje neradę įprastų gardėsių mokiniai patraukia į artimiausią maisto prekių parduotuvę. "Smeltės" pagrindinė mokykla įsikūrusi šalia judrios gatvės, vieno didžiųjų prekybos centrų kaimynystėje.

Tad baiminamasi, kad mokinių lakstymas pirmyn atgal per gatvę gali prišaukti ir nelaimę.

Vaikai badaus

"Pajūrio" pagrindinės mokyklos valgyklos vedėja Aldona Naujokienė pastebėjo, kad vaikai dar prieš pamokas apsirūpina traškučiais, šokoladais ir kitais iš mokyklų ujamais saldumynais. Kas rytą prie parduotuvės ji suskaičiuoja keliasdešimt moksleivių, laukiančių darbo pradžios.

Vedėją stebina sriubos atsisakymas mokyklose, nors dar visai neseniai ji buvo siūloma per prievartą. Ji apgailestavo, kad iš mokinių atimta galimybė pasirinkti. Juk esama alergiškų arba nevalgančių mėsos vaikų.

Vedėja spėja, kad alkanų vaikų mokyklose gerokai padaugės. "Žuvies dieną 500 vaikų bus nevalgę", – prognozuoja ji.

Tačiau 35 metų darbo patirtį maitinimo srityje turinti specialistė nepuolė visko neigti. A.Naujokienė stebės situaciją ir žiūrės, ar išankstiniai būgštavimai pasitvirtins.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų