Pereiti į pagrindinį turinį

Mažųjų laivų iš Pilies uosto nevys

2009-02-10 09:00
Mažųjų laivų iš Pilies uosto nevys
Mažųjų laivų iš Pilies uosto nevys / Nerijaus Jankausko nuotr. Atkaklumas: po aktyvių protesto akcijų mažųjų laivų savininkai pasiekė, kad valdžia atkreiptų dėmesį į jų reikalavimus.

Mažųjų laivų savininkai pagaliau išgirsti. Nors dalį jų reikalavimų miesto valdžia pažadėjo įvykdyti, vis dar neaišku, kur laivams bus leista stovėti.

Laukia, kol išsikels keltas

Savivaldybės Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisija savo posėdyje išklausė Klaipėdos mažųjų laivų savininkų asociacijos "Pajūrio laivai" atstovų. Komisijos nariai pažadėjo asociacijai, jog bus atsižvelgta į jų reikalavimus ir laivams bus numatytos stovėjimo vietos Pilies uostelio užutėkyje, netoli automobilių aikštelės. Asociacijos savininkai sutiko su šiuo pasiūlymu.

Mažieji laivai plukdo keleivius, užsiima pramogine žvejyba, vandens turizmu. Todėl Pilies užutėkis jiems būtų patogus paimti keleivius. Žvejybiniams laivams bus skirta vieta Danės upėje. Bet stovėti laiveliai galės tik išsikėlus keltui. Šalia Pilies tilto turėtų atsirasti ir žuvų turgelis.

Žiemos metu, kai mažiesiems laivams stovėti Danės upėje nesaugu, jiems bus skirta vietos prie betoninių muziejaus krantinių. Mažesniesiems laivams, kurie gali praplaukti po Pilies tiltu, bus palikta vietos prie Karlskronos aikštės.

Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisijos pirmininkas Benediktas Petrauskas pažadėjo, jog laivų savininkų reikalavimai bus įtraukti į krantinių operatoriaus parinkimo sąlygas. Parinkus krantinių operatorių, jis turės suteikti vietą mažiesiems laivams.

Tik kateriams ir jachtoms

Laivų savininkai priekaištavo valdžiai, kad naujos brangiu medžiu apkaltos Danės upės krantinės nepritaikytos stovėti jų laivams. Ankstesniame pasitarime su laivų savininkais, Uosto direkcija ir Klaipėdos valdžia nuspręsta, jog rekonstrukciją vykdanti bendrovė "Hidrostatyba" apsvarstys, kaip galima prie krantinių pritvirtinti gumines atmušas.

Pilies užutėkyje reikės nuimti naujai sumontuotus pontonus, nes jie pritaikyti pramoginiams kateriams, jachtoms, bet ne mažiesiems laivams, kurie gali būti iki 20 m ilgio. Komisijos nariai svarstė, jog šiuos pontonus bus galima panaudoti mažesniems laivams, kurie stovės Danės upėje tarp dviejų tiltų.

Žiemos uosto neduos

Pilies uostas buvo statytas pramoginiams kateriams ir jachtoms, todėl svarstoma, ar nereikėtų kitos nuolatinės vietos laiveliams. B.Petrauskas tikino, kad komisija dar kartą prašys miesto mero, jog būtų kreiptasi į Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkciją, kad ši apgalvotų, kur ateityje galėtų stovėti mažieji žvejybiniai laivai.

Uosto direkcija yra tvirtinusi, jog laisvos vietos uoste nėra. "Galima svarstyti nebent apie Smiltynės pusę – laivų kapinyną ar kitą teritoriją. Bet visur reikės investicijų", – abejojo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos direktorius infrastruktūrai Algirdas Kamarauskas.

Jau tampa beveik aišku, kad daug vilčių į "Laivitės" užutėkį laivų savininkai gali nedėti. "Artimiausius trejus metus vykdysime įprastinę savo veiklą, todėl krantinės bus užimtos. Po to galime derėtis. Bet šioje vietoje nesaugu stovėti net didiesiems žvejybiniams laivams. Užutėkyje didelis bangavimas. Jei mes ten statytume bangolaužį, norėtume, kad investicija atsipirktų. Paramos ar labdaros mes negalime teikti. Žiūrime į šį dalyką iš verslo pusės", – nenusileido "Laivitės" teritorijoje įsikursiančio "Memelio miesto" direktorius Darius Anužis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų