Pereiti į pagrindinį turinį

Minėjo A. Každailio gimtadienį

2023-06-29 07:48

Nedaug yra žmonių, kurių gimtadienį po mirties mini net jo asmeniškai nepažinoję žmonės. Klaipėdoje tai – Aloyzas Každailis, ėmęsis kurti Lietuvos jūrų muziejų, subūręs ypatingų žmonių komandą, dirbęs neskaičiuodamas laiko ir savo užsidegimu užkrėtęs aplinkinius.

Paminėjimas: A. Každailiui likimo buvo lemta daug sveikatos ir jėgų atiduoti darbui. Paminėjimas: A. Každailiui likimo buvo lemta daug sveikatos ir jėgų atiduoti darbui. Paminėjimas: A. Každailiui likimo buvo lemta daug sveikatos ir jėgų atiduoti darbui. Paminėjimas: A. Každailiui likimo buvo lemta daug sveikatos ir jėgų atiduoti darbui. Paminėjimas: A. Každailiui likimo buvo lemta daug sveikatos ir jėgų atiduoti darbui. Paminėjimas: A. Každailiui likimo buvo lemta daug sveikatos ir jėgų atiduoti darbui.

Antradienį Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos Konferencijų salėje buvo jauku. Ekrane keitėsi daugeliui klaipėdiečių bent iš matymo gerai pažįstamo A. Každailio gyvenimo etapus atspindėjusios nuotraukos. Tądien jam būtų sukakę 80 metų. Šio žmogaus penkerius metus nebesutinkame Klaipėdos gatvėse.

Ant stalo priešais vakaro vedėjas – dabartinę Jūrų muziejaus direktorę Olgą Žalienę ir komunikacijos vadovę Niną Puteikienę – stovėjo mažas porcelianinis puodelis. Pasirodo, jį prieš daug metų A. Každailiui padovanojo jo pirmoji mokytoja. Nors ir retai naudojamas, jis visada buvo muziejaus direktoriaus kabinete. Dabar puodelis saugomas muziejaus fonduose.

Daugybė A. Každailį pažinojusių žmonių šviesius atsiminimus apie jį saugo savo atmintyje. Vakaro metu dalyviai be išankstinio pasiruošimo dalijosi šiais prisiminimais.

Pasirodo, A. Každailio mama buvo mokytoja, o meile istorijai užkrėtė jo istorijos mokytojas.

A. Každailis nebijojo svajoti, rizikuoti, daryti tai, kas kitiems iš šalies galėjo atrodyti neįvykdoma.

Baigęs istorijos studijas Vilniaus universitete A. Každailis pradėjo dirbti Klaipėdos kraštotyros muziejuje. Dirbdamas Jūreivystės skyriaus vedėju jis subrandino idėją kurti atskirą muziejų ir įsitraukė į Kopgalio tvirtovės restauravimo ir pritaikymo Jūrų muziejui ir akvariumui statybų darbus.

Pradžioje vakaro dalyviams buvo nejauku prabilti apie kai kuriuos linksmiausius atokvėpio nuo sunkaus darbo momentus. Bet salėje vėliau nesidrovėta užtraukti drauge užstalėse skambėjusios dainos, prisimintos ir Jūrų muziejaus įrengimo aplinkybės.

Anuomečio gyvenimo aktualijas atskleidė buvusi Klaipėdos vykdomojo komiteto Kultūros skyriaus vedėja Nijolė Navogreckienė. Jos liudijimas apie bičiulystę su A. Každailiu buvo spalvingas ir be galo įdomus anų laikų nepažinusiems vakaro dalyviams.

A. Každailis nebijojo svajoti, rizikuoti, daryti tai, kas kitiems iš šalies galėjo atrodyti neįvykdoma.

Šios asmenybės spalvas pažinti padėjo ir Klaipėdos dramos teatro aktoriaus Jono Baranausko skaitomos A. Každailio knygų ištraukos.

Viskas, kas lieka po išėjusiojo anapus, yra žmonių prisiminimai. A. Každailis klaipėdiečių atmintyje paliko šviesų veržlaus, negęstančio žmogaus įspūdį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų