Pereiti į pagrindinį turinį

Motociklininkams – papildomos išlaidos

2013-07-04 19:00
Motociklininkams – papildomos   išlaidos
Motociklininkams – papildomos išlaidos / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Pasikeitus A kategorijos vairuotojo pažymėjimo suteikimo tvarkai, maždaug 1,2 tūkst. Lietuvos motociklininkų ir visi tie, kurie žada laikyti šios kategorijos vairavimo egzaminą, susidūrė su naujomis problemomis. Norint perlaikyti ar išlaikyti egzaminą reikia susirasti ar turėti savo motociklą, nes valstybinė įmonė „Regitra“ šių transporto priemonių neturi.

Perlaikyti vis dėlto teks

Nuo 2013 metų sausio 19 dienos įsigaliojus Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimams, Lietuvoje kilo didelis motociklininkų pasipiktinimas.

Tiesa, labiausiai nuskriausti liko tie, kurie turi vairuotojo pažymėjimą „Aapr“, tačiau dar neturėjo dvejų metų vairavimo stažo. Vietoj „Aapr“ atsirado nauja transporto priemonių kategorija A2.

Visi tie, kurie neturėjo 2 metų vairavimo stažo iki 2013 metų sausio 19 dienos bei turėjo pažymėjimą, „Aapr“ ir norėjo įgyti teisę vairuoti bet kokio galingumo motociklą, yra priversti perlaikyti praktinį vairavimo egzaminą, nors iki tol buvo skelbta, kad jokių perlaikymų tikrai nebus.

Žadėjo viena, išėjo kitaip

Klaipėdietis Mindaugas teigia, jog jaučiasi apgautas.

„Matau didžiulę neteisybę. Kai kurie motociklininkai mano, jog “Regitra„ nori tiesiog pasipinigauti. Kai prieš dvejus metus įgijau “Aapr„ kategoriją, man buvo aiškiai pasakyta, jog vairavimo egzamino perlaikyti nereikės. Buvo kalbėta, jog suėjus dvejų metų stažui savaime įgysiu A kategoriją. Deja, dabar ne tik turėsiu perlaikyti vairavimo egzaminą, bet dar ir privalėsiu sukti galvą, iš kur reikės gauti tinkamą motociklą A kategorijos egzaminui. “Regitra„ suteikia galimybę įgyti A kategoriją, bet neturi atitinkamos transporto priemonės, kuria reikėtų tai padaryti. Kaip valstybinė įstaiga gali suteikti vairavimo kategoriją, kai nėra tam tinkamos transporto priemonės?“ – stebėjosi Mindaugas.

Už egzaminą – 82 litai

Kaip dienraščiui teigė valstybinės įmonės „Regitra“ egzaminų metodikos skyriaus vadovas Saulius Ščiuplys, šiuo metu A kategorijai tinkančių motociklų įmonė tikrai neturi.

„Visų kategorijų transporto priemonių neįmanoma turėti, tuo labiau kad reikalavimai keičiasi. Vis dėlto įsigijimo klausimas svarstomas“, – teigė S.Ščiuplys.

Šiuo metu laikyti A kategorijos egzaminą kainuoja 82,5 lito, tačiau tokia egzamino kaina patenkinti yra ne visi.

„Už ką reikia mokėti tokius pinigus? Ar už tai, kad egzaminuotojai automobiliuku pavažiuotų man iš paskos ir kamera nufilmuotų, kaip yra vairuojama? Ir už tai reikia pakloti 82 litus? Juk tai visiškas pasipinigavimas. Jei turėčiau savo asmeninį motociklą, reikėtų priskaičiuoti dar ir atgabenimo išlaidas, priekabos nuomą. O jei dar ir motociklą nuomočiausi iš vairavimo mokyklos ar iš draugo, ir vėl būtų papildomų išlaidų“, – tulžį liejo Mindaugas.

Galima ir išsinuomoti

Žurnalistai pasidomėjo motociklų nuomos kainomis Klaipėdoje. Jos išties nemažos.

Vienos Klaipėdos mieste esančios vairavimo mokyklos atstovas dienraščiui pasakojo, jog motociklą egzaminui galima išsinuomoti už 60 litų. Tiesa, reikia būti baigus mokymo kursus toje mokykloje.

„Belieka tik susitarti dėl datos, kada reikės motociklo“, – siūlė vairavimo mokyklos atstovas.

Viename motociklininkų interneto tinklalapyje buvo prašoma paskolinti arba išnuomoti motociklą vairavimo egzaminui.

Motociklininkas Tadas už tai, kad suteiks motociklą egzaminui, paprašė šimto litų. „Už degalus susimokėti teks patiems. Aš tik skolinu motociklą vairavimo egzaminui, viskuo kitkuo pasirūpinate patys“, – tvirtino Tadas.

Kitas motociklininkas Virgis sakė, jog motociklą paskolins už 150 litų. Į šią sumą įeina ir degalai, ir atvežimas. Tiesa, avarijos atveju tektų padengti remonto išlaidas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų