Pereiti į pagrindinį turinį

Namo administratorių siutina klausimai apie gyventojų pinigus

2013-06-10 05:00
Namo administratorių siutina klausimai apie gyventojų pinigus
Namo administratorių siutina klausimai apie gyventojų pinigus / Vytauto Petriko nuotr.

Klaipėdos daugiabučio gyventojai jaučiasi vedžiojami už nosies – nuo metų pradžios padidėjus minimaliai algai žmonės gavo didesnes sąskaitas už laiptinės valymą. Neva valytojai turėjo pakilti alga. Tačiau paaiškėjo, kad šį darbą atliekančiai moteriai alga ne tik nepakilo, bet šimtu litų sumažėjo.

Darbą pradeda paryčiais

Bandymai išsiaiškinti, kur dingsta iš gyventojų surinkti pinigai, siutina namo administratorių.

„Paskambinusi pastatą administruojančios įmonės “Paslaugos būstui„ buhalterei, buvau apšaukta. Tiesą sakant, niekas ir nepasiaiškino, kur nueina mūsų pinigai. Buvo pasakyta, kad anksčiau įmonė buvo neteisingai apskaičiusi mokesčius, todėl dabar nemokės valytojai tiek, kiek priklauso“, – piktinosi viena Taikos pr. 3 namo gyventojų Auksė.

Prie Senojo turgaus žiedinės sankryžos esančio namo gyventojai ne vienus metus kenčia nuo valkatų ir narkomanų vizitų į jų laiptinę.

Šiukšles, išmatas, maisto likučius, butelius kas rytą tenka tvarkyti valytoja puse etato dirbančiai Zofijai Markinai.

Moteris devynaukštį pradeda plauti dar paryčiais, kai gyventojai miega.

„Visko čia būna. Nėra malonu, be nieko nepadarysi. Prieš kelias dienas aptikau du benamius aštuntame aukšte laiptinėje miegančius. Su visu čiužiniu buvo įsitaisę. O ką daryti tokiu atveju? Kvieti policiją, tada velki pati čiužinį lauk“, – rytinius nuotykius pasakojo valytoja.

Dirba basomis

Moteris tikino, kad darbo ji nesikrato. Geru žodžiu valytoją minėjo ir daugybė šio namo gyventojų.

„Ji net pirštinių neturi, jokių priemonių jai nėra skiriama. Pati ėjau į parduotuvę ir pirkau dezinfekcinio skysčio ir kitų valymo priemonių. Juk po nakties laiptinėje visokių dalykų aptinkame“, – kalbėjo šio namo gyventoja Rita.„Ji basomis kojomis penktą valandą ryte grindis plauna, kad nebildėtų, žmonių nepažadintų. Tačiau užuot moteriai padidinę algą, ją sumažino“, – kaimynę užstojo šio namo gyventojai.

Jie įsitikinę, kad yra kur kas geriau, kai laiptinę valo tame pačiame name gyvenantis žmogus.

„Anksčiau iš darbo biržos pakviesti žmonės dirbo. Kartą per savaitę atvažiuodavo, pavalydavo, ir viskas. O būdavo taip, kad į liftą nebuvo įmanoma įlipti, smarvė nosį riesdavo“, – prisiminė gyventojai.

Mokestis išaugo keliais litais

Z.Markina neslėpė, kad nuo metų pradžios, kai buvo padidinta minimali alga, didesnio atlygio tikėjosi ir ji.

Puse etato dirbanti moteris prisipažino, kad pernai per mėnesį jai buvo mokama 360 litų alga.

„Nuo sausio mėnesio alga buvo padidėjusi iki 450 litų. Tačiau tik tris mėnesius man mokėjo tokią sumą“, – pridūrė Z.Markina.

Už balandį ji sako begavusi 318 litų.

„O mokesčius už valymą mums padidino. Tad kodėl surinkę daugiau iš gyventojų, moteriai ėmė mokėti mažiau?“ – piktinosi daugiabučio gyventojai.

Šiame name yra 108 butai. Pernai žmonės už laiptinės valymą kas mėnesį mokėjo apie 7 litus.

„Mokestis buvo pakeltas iki 9–11 litų, motyvuojant tuo, kad išaugo minimali alga ir valytojai reiks mokėti daugiau. Tačiau jai algą sumažino. Jei jau taip, tada tegul sumažina ir mokesčius. O kur tie pinigai padedami, jei valytoja jų negauna?“ – stebėjosi namo gyventoja Auksė.

Valė komercines patalpas?

Pamėginus pasiaiškinti, kodėl už didesnius mokesčius valytoja ėmė gauti mažesnę algą, sužinota, kad prieš Z.Markiną dirbusi valytoja už tą pačią sumą valė ir daugiabutyje įsikūrusias komercines patalpas.

Esą Z.Markina buvo priimta vietoje sergančios valytojos. Padirbėjusi laikinai, moteris galų gale buvo įdarbinta puse etato, nes pirmtakė atsisakė dirbti dėl ligos.

„Anksčiau dirbusi valytoja valė kiemą ir komercines patalpas, kurios yra pirmame statinio aukšte su atskiru įėjimu“, – aiškino įmonės „Paslaugos būstui“ direktorė Regina Uznienė.

Paklausus, kodėl daugiabučio gyventojų sąskaita buvo valomos ir komercinės patalpos, R.Uznienė spėjo, kad galbūt verslininkai su valytoja buvo atskirai suderėję.

„Aš nežinau, ar viduje valė, bet ten koridorius tai yra“, – kalbėjo R.Uznienė.

Tačiau Taikos prospekto 3 name šios patalpos užrakintos, jų koridoriumi gyventojai nesinaudoja.

Kai komercinių patalpų savininkai atsisakė valytojos paslaugų ir nebemokėjo už bendrųjų patalpų valymą, nuspręsta sumažinti algą ir valytojai.

Tačiau iš viso namo paslaugų atsisakė vos 5 patalpų savininkai.

Mokėjo daugiau nei surinko

R.Uznienė sakė, kad milijono litų valytojai niekas nemokės, net jei moteris ir dirba gerai.

„Tačiau nuo to laiko, kai moteris pradėjo dirbti, ji nevalė komercinių patalpų. O mokama buvo pusė minimalios algos. Mes patyrėme nuostolių. Už praėjusius metus jai susidarė permoka. O iš kur mums paimti pinigų, jei jų nėra? Iš viso mes jai permokėjome 900 litų“, – aiškino namą administruojančios įmonės „Paslaugos būstui“ direktorė.

Nors R.Uznienė teigė, kad permoka susidarė pernai, šiemet Z.Markinai tris mėnesius taip pat buvo mokama pusė minimalios algos.

„Šiame name, atmetus pridėtinės vertės mokestį, mes priskaičiuojame 655 litus. Tai reiškia, kad už tokią sumą pateikiamos sąskaitos. Tačiau nemokumo koeficiento čia nėra. Iš 108 butų moka 103, nes kiti yra komercinės paskirties patalpos ir nesinaudoja valymo paslaugomis“, – aiškino R.Uznienė.

„Paslaugos būstui“ vadovė tikino, kad įmonė privalo mokėti įvairius mokesčius.

„Jei aš pernai permokėjau, tai ar neturiu sutvarkyti taip, kad būtų balansas? Nejau man akcininkų prašyti, kad padengtų nuostolius?“ – retoriškai klausė R.Uznienė.

Direktorė tikino, kad gyventojai gali patys susitarti su valytoja ir jai mokėti tiesiai už laiptinės valymą.

„Čia juk yra tikslinės lėšos. Mes neprivalome rūpintis laiptinės valymu, tai darome tik todėl, kad žmonės to norėjo“, – sakė R.Uznienė.

Komentaras

Algis Gaižutis Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjas

Komercinės patalpos neturėtų būti valomos iš žmonių lėšų. Verslininkai turi patys susitarti arba su įmone, arba su valytoja ir papildomai mokėti. Kiekviename name turėtų būti namo bendrųjų patalpų naudojimo aprašas. Jame turėtų būti aprašyti patalpų savininkų santykiai, atsakomybė, naudojimas. Būna tokių situacijų, kai komercinės patalpos įrengiamos su atskirais įėjimais. Tokiu atveju žmonės tikrai neturi mokėti už bendrųjų patalpų valymą. Už gyventojų pinigus neturi būti valomos komercinės patalpos. Nebent yra pasamdytas žmogus ir su juo susitarta. Svarbu žinoti, kokiam darbui jis yra samdomas. Kita vertus, bet kuris gyventojas turėtų galimybę susipažinti su bendrųjų patalpų valymo sutartimi. Įmonė turėtų turėti nustatytą įkainį, pagal kurį būtų mokama už konkretų darbą.


Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų