Pereiti į pagrindinį turinį

Pajūry ūžia paauglių orgijos

2009-06-02 07:59
Nesivaržė: jaunystės aistras įaudrino alkoholis – išgėrę nepilnamečiai čia pat panoro artimiau pabendrauti.
Nesivaržė: jaunystės aistras įaudrino alkoholis – išgėrę nepilnamečiai čia pat panoro artimiau pabendrauti. / V.Liaudanskio nuotr.

Paplūdimius okupuojančius girtus paauglius nėra kam drausminti. Į pajūrį iškviesti policininkai, išvydę penkiasdešimt neblaivių dešimtokų, tik numojo ranka.

Krito mylėtis ant žemės

Tuo, kad jaunimėlis su pilnais krepšiais svaigalų traukia į paplūdimius, „Klaipėdos“ žurnalistai įsitikino penktadienio vakarą pasivaikščioję po Pirmosios Melnragės kopas. Kas keliolika metrų čia įsitaisę paaugliai nesislėpdami gėrė alkoholį. Atokiau pakrūmėje glamonėjosi ant smėlio be skrupulų prigulusi jaunuolių porelė.

„Šįkart paauglių toks spiečius, kad net nebežinome, ką daryti. Balsai jau kelias valandas netyla, į vakarą jie vis labiau girtesni“, – dienraščiui pasakojo Melnragės gyventojas Algimantas.

Vyras sakėsi neapsikentęs visą vakarą po pajūrį siautėjančių girtų paauglių fiestos ir iškvietęs policiją.

„Ragelyje išgirdau abejingą balsą – esą rado mat problemą. Policijos ekipažas atvažiavęs pabuvo vos keletą minučių. Vyrai nuėjo takeliu per mišką. Po dešimties minučių nei mašinos, nei pareigūnų jau nebebuvo“, – baisėjosi melnragiškis.

„Klaipėdos“ žurnalistai paplūdimyje lankėsi iškart po to, kai išvyko pareigūnai. Kopose Melnragės pakraštyje iš pažiūros apie pusšimtis paauglių po 18 valandos jau atrodė įkaušę. Jaunimas laiką leido gurkšnodamas alų, sidrą, šampaną. Išvydę fotografą, keli jaunuoliai pasileido žurnalistų link.

„Kodėl mus fotografuoja? Mes norime ramiai atšvęsti“, – pažeistu privatumu piktinosi keli paaugliai.

Alkoholį pirko patys

Jaunuoliai prisipažino esantys „Aukuro“ vidurinės mokyklos dešimtokai.

„Švenčiame dešimtokų išleistuves. Taip, mes be suaugusiųjų, o ką? Yra dvyliktokų, jie suaugę“, – aiškino trijulė.

Netrukus atėjo esą vyriausias iš kompanijos. Jo žingsniai kliuvo smėlyje.

„Kokios problemos? Aš čia pilnametis“, – vyriškumą puolė įrodinėti vaikinas.

Paklausti, kodėl geria viešoje vietoje ir iš kur gavo alkoholio, jaunuolių būrys ėmė piktintis, kodėl praeivius tai domina. Moksleiviai prisipažino, kad alkoholį pirko dvyliktokai, kuriems sukako 18 metų.

Jaunuomenė atvirai nusistebėjo žurnalistų pastaba, kad paplūdimys – vieša vieta, neskirta svaigintis alkoholiu.

„Tai kur mums nuo pašalinių akių dėtis? Todėl čia ir atvažiavome“, – mėgino samprotauti paaugliai.

Melnragėje gyvenantis Algimantas vaikinų klausė, kas po jų fiestos iš kopų išrinks butelius.

„Pažadame – mes surinksime“, – tikino paaugliai.

Kaip planuoja išgėrę parsirasti į namus? Moksleiviai aiškino parsigausią pėsčiomis.

„Pareisime. O ką? Aš šešiolika metų gyvenu Klaipėdoje, tai gal kaip nors jau parsirasime“, – subrendimą bandė įrodinėti labiausiai pasitikintis savimi paauglys.

Klegantis jaunuolių būrys neslėpė, kad geria alkoholį, ir apgailestavo, jog neturi jo pakankamai. Tačiau viena merginų sėdėjo ant žemės susiėmusi rankomis galvą. Moksleivė atrodė padauginusi alkoholio.

„Aukuro“ mokyklos direktorė Lygija Virkšienė „Klaipėdai“ vakar patvirtino, kad pusantro šimto dešimtokų iš tiesų šventė išleistuves.

„Kur jie išvažiavo, ką jie gėrė, čia ne mūsų reikalas, o tėvų. Renginys mokykloje baigėsi pusę trijų dienos. Bandysime išsiaiškinti, kas važiavo į pajūrį“, – dienraščiui žadėjo mokyklos direktorė.

Miegoti – į pakrūmes

Į paplūdimį iškviesti policijos patruliai taip pat nesiruošė vaikyti apgirtusių paauglių. Pareigūnai nurodė, kad jiems pasirodžius kopose jaunuomenė išsilakstė.

„Kiek metų gyvename, tiek ir kuopiame kopas. Einu, pabaru, perspėju, jei agresyvesni, liepiu susirinkti butelius. Tačiau niekas nepadeda. Yra buvę, kad radau prie vartelių supiltas šiukšles“, – piktinosi melnragiškis Algimantas.

Vyras tvirtino, jog paauglių siautėjimas ypač suaktyvėjo pastaraisiais metais. Į pajūrį nešinos alkoholiniais kokteiliais jau traukia ir merginų kompanijos.

„Ko tik nesame matę. Prisigeria kopose, tada visa gauja patraukia miesto link. Iš tiesų tai jie čia atvažiuoja prisibaigti. Būna, kad paryčiais apsimiegojusius žadiname pakrūmėse“, – pasakojo Melnragės gyventojas.

Klaipėdos policijos Bendrosios prevencijos poskyrio viršininkė Rasa Švanienė tikino, kad paauglių mėgstamos susirinkimo vietos pareigūnams žinomos.

„Šimtadieniui ruošėmės iš anksto, buvo organizuota akcija pajūryje. Pareigūnai stengėsi perspėti moksleivius, daugiau pabardavo. Kas būtų buvę, jei visus po šimtadienio būtų surinkę kaip skėrius ir išvežę į nuovadą? Vis dėlto patiems agresyviausiems surašyti aštuoni protokolai“, – tikino R.Švanienė.

Už alkoholio pardavimą nepilnamečiams nubaustos septynios prekybos įmonės, tačiau Melnragės parduotuvės nėra įkliuvusios. Nuo 2008-ųjų rudens už alkoholio turėjimą ir vartojimą sulaikyti 376 paaugliai.

Tėvai sužino paskutiniai

Vienos trylikametės tėvas "Klaipėdai" pasakojo buvęs šokiruotas užtikęs, kad jo dukra prie jūros važiuoja išgerti alkoholinių kokteilių.

„Atsitiktinai draugei siųsta SMS žinutė pateko į žmonos telefoną. Joje mūsų dukra klausė, kiek pirkti sidro važiuojant prie jūros pasivažinėti dviračiu. Iš apmaudo nežinojau net ką daryti: ar pykti, ar bandyti su ja kalbėti. Prisipažįstu, kad tą akimirką buvau įsiutęs. Jai sugrįžus, susėdome pasikalbėti. Ji gera mergaitė, išklojo viską. Viliuosi, jog tai bus pamoka. Jokiu būdu negalima to palikti likimo valiai ir elgtis taip, lyg nieko nenutiko“, – samprotavo klaipėdietis Saulius.

Mergaitė papasakojo su draugėmis Melnragėje alkoholio laisvai įsigijo čia esančioje parduotuvėlėje. Trylikametėms pardavėja sidro butelius sudėjo į kuprines, kad išėjusios iš parduotuvės mergaitės nekristų į akis praeiviams.

„Tokio amžiaus mergaičių nesupainiosi su pilnametėmis, norėčiau tai pardavėjai į akis pažiūrėti, negi ji savo vaikų neturi? Dukra papasakojo, kad draugės esą iš anksto nuraminusios, jog alkoholio mieste pirkti neapsimoka, jo galės įsigyti pajūryje. Pardavėja taip pat pasirodė patyrusi, butelių į rankas neįteikė“, – aiškino trylikametės tėvas.

Tėvas piktinosi, kad dukrai pavykę įsigyti alkoholio net vieno policijos komisariato pašonėje įsikūrusiame kioskelyje. Miesto centre S.Dacho mokyklos moksleiviai tikino sidro įsigyjantys netoliese įsikūrusioje parduotuvėlėje.

Tačiau S.Dacho mokyklos direktorė Elena Blažienė sakėsi neaptikusi mokykloje išgėrusių mokinių.

„Tik anksčiau pasitaikydavo, dabar jau senokai bebuvo. Sunku kovoti ir su rūkymu, apšluojame, surenkame nuorūkas. Iš tiesų mažai ką galime pakeisti“, – apgailestavo direktorė.

Pasiteiravus, kokiu būdu bandytų įsigyti svaigalų, penkiolikametė kitos mokyklos moksleivė iškart sumojo veiksmų planą.

„Sidro ar "miksų" nepirkčiau. Greitai suostų, kad nepilnametė vaikiškus gėrimus perka. Pirkčiau „Trejų devynerių“. Moteriškas gėrimas – kas žino, gal studentė perka“, – išrėžė penkiolikametė Sandra.

Keletoje mokyklų pasirodė "naujovė" – vyresnių mokinių pardavinėjami iš anksto paruošti kokteiliai su degtine. Viena moksleivė pasakojo, jog septyniolikmetis paauglys prie mokyklos siūlo įsigyti kokakolos ir degtinės mišinių.

Blaivina ir slapčia

Vaikų ligoninės vadovė Klaudija Bobianskienė pripažino, kad pastaraisiais metais vis daugiau paauglių atsiduria ligoninėje dėl apsinuodijimo alkoholiu.

„Daugėja, tačiau kiekvienu atveju reikia žiūrėti, kokios aplinkybės pastūmėjo vartoti alkoholį. Tėvams labai gėda vežti vaikus į ligoninę. Pas mus papuola tik tie, kuriems reikalinga detoksikacija. Jei užtenka praplauti skrandį ir gerai išsimiegoti, tėvai tokius blaivina namuose“, – pastebėjo K.Bobianskienė.

Nuo metų pradžios gydytojai blaivino 14 sąmonę praradusių ar gatvėje rastų girtų paauglių. Tačiau pernai per visus metus medikai suskaičiavo 119 ligoninėje pabuvojusių girtų nepilnamečių. Yra pasitaikę ir sunkių girtumų – gydytojai blaivino iki 3,5 promilės apsvaigusį vaiką. Nuo šių metų pradžios lūžus kaulams ar dėl kitų sužeidimų, tačiau taip pat neblaivūs į ligoninę atvežti 104 paaugliai.

Neseniai atliktoje apklausoje nepilnamečiai prisipažino, kad alkoholio pirmą kartą paragavo dar pirmoje klasėje.

Psichoterapeutas Rolandas Evaltas patarimo klausiančiam dėl trylikametės dukters besibaiminančiam tėvui Sauliui pareiškė: „Iš kieno rankų mes paauglystėje gauname pirmąją taurelę? Iš tėvų. Vadinasi, ne dukrą gydyti reikia, o tėvus“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų