Pereiti į pagrindinį turinį

Palanga skelbia stintų valgymo sezono pradžią – J. Basanavičiaus gatvėje pasklis gardūs aromatai

2021-12-17 11:12
DMN inf.

Iki garsiosios šventės „Palangos stinta“ likus dviem mėnesiams, didžiausiame šalies kurorte jau ima sklisti keptos stintos aromatas. Šios šventės organizatorius – Stintų ordinas – kartu su kurorto verslininkais jau pradeda rengtis artėjančiai šventei ir kviečia paragauti pirmųjų šių metų stintų.

Paskelbs sezono pradžią

„Kaip sako žvejai, stinta jau „pradėjo eiti“, tad laikas užkaisti keptuves. Todėl jau šį šeštadienį, gruodžio 18 d., paskelbsime stintų valgymo sezono pradžią ir visus palangiškius bei kurorto svečius pakviesime pasimėgauti šia agurkais kvepiančia žuvimi“, – sakė Stintų ordino kancleris Nerijus Stasiulis.

Stintų valgymo sezono atidarymas bus paskelbtas neįprastai – pradžią jam duos vadinamosios ruonių maudynės jūroje, vietoje, kur Rąžė įteka į Baltiją. Į šaltas bangas vadinamieji ruoniai pasiners 11 val. „Tai – simbolinis kvietimas visiems, kas mėgsta žiemos maudynes, kadangi mūsų tikslas – suteikti atgaivą tiek kūnui, tiek ir sielai. Kas gali būti maloniau, nei pasimankštinus bei išsimaudžius šaltoje jūroje, pasimėgauti šviežiai kepta stinta?“ – kalbėjo N. Stasiulis.

Kartu šios žiemos maudynės taps ir jau daugiau nei dešimtmetį trunkančios „stintų“ bei „ruonių“ draugystės priminimas – vasarį kartu su visoje šalyje puikiai žinoma „Palangos stinta“ kurorte vyksta ir Sveikuolių šventė, pagarsėjusi vadinamosiomis ruonių maudynėmis.

Pakvips kepta stinta

O po žvalumo ir adrenalino suteikiančių maudynių veiksmas persikels į J. Basanavičiaus gatvę, kur savo laikiną būstinę prie šeimos restorano „Monika“ šeštadienį įsirengs Stintų ordino riteriai. Čia vidurdienį bus paskelbtas Stintų valgymo sezono atidarymas.

Kaip ir šventės „Palangos stinta“ metu, patiekalai iš garsiosios agurkais kvepiančios žuvelės bus ruošiami lauke, smalsuolių akivaizdoje, tad stintos aromatas pasklis pakankamai plačiai. Lauke bus verdama žuvienė, rūkoma žuvis ir būtinai kepama šviežia stinta, kadangi būtent taip paruošta šventės „kaltininkė“ kasmet „Palangos stintos“ metu sulaukia didžiausio populiarumo.

Nestigs šeštadienį ir atrakcijų – Stintų ordino kavalieriai ne tik siūlys paragauti žvejiškų magaryčių, bet ir pakvies išbandyti jėgas įvairiose atraktyviose rungtyse: ties restoranu „Monika“ vyks inkaro laikymo varžybos, stintų valgymo varžytuvės, bus inauguruoti ir naujieji Stintų ordino riteriai.

Tęstinė tradicija

Stinta pakvips ne tik ties laikinąja Stintų ordino būstine – patiekalų iš šios žuvies bus galima paragauti įvairiose kurorto kavinėse ir restoranuose. „Nepaisant to, kad šiemet dėl pandeminių draudimų žvejiškas festivalis „Palangos stinta 2021“ neįvyko, šios šventės organizatoriai – Stintų ordinas – ir pagrindiniai partneriai – Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos nariai nusprendė išlaikyti tęstinę, kasmetinę tradiciją bei pasiūlyti miesto svečiams paragauti gardžių, keptų, rūkytų ar marinuotų stintų ir žuvienės“, – kalbėjo N. Stasiulis.

Tas šį šeštadienį, pasak N. Stasiulio, bus duotas startas pradėti rengtis jau neilgai netrukus, vasario 11-13 dienomis, numatomai rengti šventei „Palangos stinta 2022“. Dalyvių registracija prasidės sausio 3 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų