Pereiti į pagrindinį turinį

Paplūdimio meniu: čeburekus keičia cepelinai, alų - degtinė (papildyta)

2010-07-09 08:00
Paklausa: poilsiautojai nepaiso įspėjimų ir perka nelegalių prekeivių siūlomus patiekalus, kurie gaminami neaišku kur ir iš ko.
Paklausa: poilsiautojai nepaiso įspėjimų ir perka nelegalių prekeivių siūlomus patiekalus, kurie gaminami neaišku kur ir iš ko. / Nerijaus Jankausko nuotr.

"Bomba, narkotikai, čeburekai!" – tokiais šūkiais nelegalūs prekeiviai vilioja pirkėjus paplūdimyje. Šiemet jie išplėtė patiekalų ir gėrimų asortimentą, į meniu įtraukdami ir cepelinus bei šampaną. Tačiau ką iš tiesų mums siūlo prekeiviai?

Už vienetą – 7 litai

Nelegali prekyba paplūdimiuose karštais patiekalais ir alkoholiniais gėrimais klesti.

"Čeburekininkų" sostine tituluojamoje Palangoje prekeiviai poilsiautojams siūlo įsigyti ir cepelinų su varške ar mėsa, o viską pagardinti spirgučių padažu. Cepelino kaina siekia 7 litus. Ne vienas poilsiautojas susigundo tokiu pasiūlymu, bet vėliau nusivilia.

Šio patiekalo ragavę asmenys pasakojo, jog paplūdimyje siūlomi cepelinai panašūs į išvirtus pusfabrikačius, kuriais prekiauja prekybos centrai.

Be sezono naujienos – cepelinų – nelegalūs paplūdimio prekeiviai siūlo ir tradicinių patiekalų – čeburekų, kibinų, keptos duonos, ledų.

Nuo rankšluosčio tingintys pasikelti pliažo lankytojai mielai naudojasi prekijų paslaugomis, nors kaina būna gerokai aukštesnė.

Uostamiesčio pliažuose tokių prekeivių tėra vienas kitas. Palangos ir Klaipėdos paplūdimiuose čeburekai kainuoja 3–4 litus, ledai 2–3 litus.

Siūlo šampano ir degtinės

Palangos paplūdimio nelegalūs prekeiviai praturtino ir gėrimų asortimentą. Be alaus, sidro, mineralinio vandens, vaisvandenių jie prekiauja ir šampanu.

Poilsiautojams siūloma įsigyti ir stipresnių gėrimų – degtinės, tačiau tai daroma kur kas tyliau. Palangos pliaže butelis alaus kainuoja apie 5 litus, nors parduotuvėje jis kainuoja apie 2 litus.

Yra ir tokių prekeivių, kurie už alaus skardinę, kuri parduotuvėje kainuoja apie 3 litus, prašo 9 litų. Poilsiautojams paklausus, kodėl taip brangu, "čeburekininkai" atšauna: "Nenori, nepirk".

Vienas prekeivis vidutiniškai nešiojasi net po 40 skardinių alaus. "Pliaže gali gauti visko, ko tik nori. Tereikia paprašyti", – teigė Palangos policijos komisariato viršininkas Jurgis Kažys.

Klaipėdos pliažuose kol kas apsiribojama tradicinių gėrimų prekyba. Butelis alaus čia kainuoja panašiai kaip ir Palangoje – apie 4–5 litus.

Konfiskavo alų ir žuvis

Nelegalių prekeivių siūlomų gėrimų ir patiekalų kainos Klaipėdos paplūdimiuose panašios kaip čia esančiose lauko kavinėse.

"Kavinių savininkai pyksta. Jie moka mokesčius už vietą, licenciją, o nelegalūs prekeiviai – nieko", – teigė Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Aleksandras Siakki.

Praėjusį ilgąjį savaitgalį Palangos policija paplūdimyje surengė patikrinimą. Surašyti 25 protokolai už nelegalią prekybą. Laikinai konfiskuoti ir prekiautojų konteineriai, kurie sandėlyje bus laikomi iki vasaros sezono pabaigos.

Pareigūnai konfiskavo 20 skardinių ir 15 butelių alaus, 65 čeburekus, apie 20 porcijų keptos duonos. Sunaikinti paimtos ir trys apie 25 kg sveriančios dėžės žuvų, kuriomis be leidimo prekiauta iš valties paplūdimyje.

"Išnešiojamoji alkoholio prekyba draudžiama. Baisiausia, kad jį pardavinėja ir nepilnamečiai", – teigė J.Kažys.

Vis dėlto po kelių valandų nubausti nelegalūs prekeiviai vėl grįžta į pliažą.

Klaipėdos paplūdimių prieigose šiemet surašyti septyni protokolai. Nubausti leidimų neturėję asmenys, prekiavę kepta duona, saldžiais vafliais, cukraus vata. "Čeburekininkai" pareigūnų dėmesio išvengė.

Savo zoną gina kumščiais

Verstis išnešiojamąja prekyba į Palangą suvažiuoja žmonės ir visos šalies. Neoficialiais duomenimis, jaunuoliams už dieną mokama apie 100 litų.

Kur kas daugiau uždirba asmenys, kurie prekiauja patys.

Tarp prekeivių vyksta smarki konkurencija dėl prekybos zonų. Dažniausiai jie vieni kitus skundžia policijai. Pasitaiko ir santykių aiškinimosi kumščiais.

Muštynėmis vos nesibaigė ir Palangos gelbėtojų bandymas sudrausminti nelegalius prekiautojus, kuriuos puolė ginti poilsiautojai. Teko įsikišti policijai.

Apsinuodijo trys žmonės

Paplūdimyje siūlomų patiekalų prisiragavę poilsiautojai neretai patiria ir sveikatos sutrikimų. Dėl negalavimų kai kurie lankytojai kreipiasi į gelbėtojus.

Jų prašoma vaistų nuo viduriavimo. Visi apsinuodijusieji tvirtino, jog valgė maistą, pirktą iš nelegalių prekiautojų.

"Pikčiausia, kad sunegalavę asmenys kaltina paplūdimyje esančius barus, nors maistą pirko iš "nelegalų". Baruose maistas tikrinamas. Kita situacija pliaže. Pačiam teko matyti: eina mergina, siūlo čeburekus, vienoje rankoje – konteineris, kitoje – bateliai", – pasakojo A.Siakki.

Leidimų nėra išduota

Klaipėdos ir Palangos miestų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nėra išdavusios nė vieno leidimo karštų patiekalų išnešiojamajai prekybai. Kurorte tokių prašymų buvo pateikti du, tačiau leidimai tokiai prekybai jiems nebuvo išduoti.

Specialistų manymu, leidimų prekeiviai neišsiima, nes maistas neatitinka reikalavimų, jie nenori mokėti ir mokesčių.

"Jei močiutė planuoja čeburekus kepti savo virtuvėlėje ir juos pardavinėti – tai neišdegs. Pirkėjas turi gauti saugų produktą. Maistą turi gaminti tam leidimus turinčios įmonės", – pabrėžė laikinai Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos pareigas einanti Dalia Kaveckienė.

Palangos miesto valstybinės Maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė, maisto produktų inspektorė Birutė Simutienė tvirtino, jog kurorte yra keturi legalūs čeburekų gaminimo cechai. Jie nuolat tikrinami. Pernai gautas vienas nusiskundimas apie nelegalų. Informacija pasitvirtino.

"Žmonės neturėtų rizikuoti savo sveikata ir pirkti produktus, už kurių saugumą ir kokybę niekas neatsakingas. Juk neaišku, kur jie gaminami", – pabrėžė B.Simutienė.

Palangoje yra išduoti keli leidimai išvežiojamajai prekybai užkandžiais. Klaipėdoje – vienas leidimas išvežiojamajai prekybai ledams, keturi – kava, vienas – mineraliniu vandeniu.

"Jei žmogus prekiauja oficialiai – lengva atskirti. Jis nebijo segėti kortelės su vardu, pavarde, įmonės rekvizitais", – aiškino D.Kaveckienė.

Atsineša ir keptų vištų

Negalavimų patiria ir asmenys, kurie į paplūdimį atsineša savo maistą. Neretai tai būna ne ilgai negendantys produktai, o kepta višta, sumuštiniai, įvairios salotos, karbonadai, lašiniai.

"Maisto iš namų į pliažą daugiausia atsinešama Pirmojoje Melnragėje. Poilsiautojai čia surengia net didžiausius pietus. Nežinau, kas turi virsti iš patiekalų, kai tvyro karštis, o smėlis įkaitęs, kad vos paeiti galima. Nieko keista, kad žmonės apsinuodija", – pabrėžė gelbėtojas A.Siakki.

D.Kaveckienė teigė, kad į pliažą reikėtų neštis tik ilgai negendančių produktų – sūrių, šalto rūkymo dešrų, kurios nėra jautrios temperatūros pokyčiams, sausučių, duonos ar pyrago gaminių.

"Kepta višta gali būti laikoma 0–6 laipsnių šilumos temperatūroje. Aukštesnėje ji gali sugesti kur kas greičiau. Esant karštiems orams, maišelyje laikoma višta gali tapti nebevalgoma ir per valandą", – teigė B.Simutienė.

Papildyta:

Neišdavė leidimo prekybai

Karštomis dienomis tarnybos sulaukia pranešimų dėl apsinuodijimų viešojo maitinimo įstaigose.

Palangos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba birželį atliko 87 patikrinimų viešojo maitinimo įstaigose. 35 jų buvo dėl kavinių sąlygų įvertinimo, kad būtų išduotas leidimas teikti maitinimo paslaugą.

Tarnybos vyriausioji specialistė maisto produktų inspektorė Birutė Simutienė tvirtino, jog šiemet vienai įstaigai buvo neišduotas leidimas teikti šią paslaugą. Įstaiga nebuvo pasiruošusi – nebuvo sutvarkyta aplinka, neturėjo reikiamos įrangos.

„Gali būti, jog tai pirmas toks atvejis kurorte“, – tvirtino B.Simutienė.

Patikrinimų metu skirtos aštuonios baudos už įvairius pažeidimus. Bendra jų suma siekia 900 litų.

Apsinuodijo blynais

Didelį dėmesį kurorto tarnyba skiria sezoninėms įstaigoms. Tokių objektų kurorte yra 30. Iš jų lauko kavinių Palangoje 12. Tiek pat šių įstaigų yra ir Šventojoje. Prieš kelias dienas jas pradėta tikrinti.

„Praėjusio ilgojo savaitgalio metu budėjome. Stebėjome įstaigas. Jos buvo tvarkingos. Problemų nekilo“, – tvirtino B.Simutienė.

Kurorto tarnyba šią vasarą sulaukė 8 nusiskundimų dėl nekokybiško maisto ir apsinuodijimų. Pasiteisino nusiskundimai dėl trijų įstaigų. Kavinėje Šventojoje apsinuodijo valgiusios penkios moterys. Inspektoriai čia rado maisto produktų, kurių pasibaigęs galiojimo laikas.

Poilsiautoja skundėsi ir viena įstaiga J.Basanavičiaus gatvėje. Moteris aiškino, kad čia valgė blynus ir sunegalavo. B.Simutienės teigimu, šis patiekalas nėra toks, kuriuo paprastai galima apsinuodyti. Įstaigą patikrinę inspektoriai joje nerado rankų dezinfekavimo įrenginio.

Skundų gauta ir dėl sezoninės parduotuvės, kurio prekiauta supelijusiu jogurtu. Jis taip pat pasiteisino.

Prieš dešimtmetį inspektorių atlikto patikrinimo karštą vasaros dieną kurorto kavinėse didžiąją dalį jų teko uždaryti. Šaldytuvuose nebuvo išlaikyta reikiama temperatūra.

B.Simutienės teigimu, šiais laikais toks dalykas negresia, nes technika yra kur kas modernesnė.

Klaipėdoje šią vasarą buvo patikrintos šešios laikinos kavinės paplūdimyje, Nidoje – penkios. Pažeidimų jose neaptikta. „Tai atsispindi ir gaunamuose skunduose. Jų vienetai. Jei aptinkame daugiau pažeidimų, iš karto prasideda apsinuodijimai, susirgimai“, – pasakojo Laikinai Klaipėdos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos pareigas einanti Dalia Kaveckienė.

Uostamiesčio tarnyba gavo pranešimą, kad Pervalkoje nelegaliai prekiaujama rūkyta žuvimi. Artimiausiu metu ketinama atlikti patikrinimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų