Pereiti į pagrindinį turinį

Partijų narių sąrašai sumenko

2023-03-04 10:00

Du kartus per metus – kovo ir spalio pradžioje – Lietuvoje veikiantys politiniai komitetai ir partijos privalo deklaruoti jiems priklausančių narių skaičių. Remiantis naujausiais duomenimis, per pusmetį vien partijoms priklausančių asmenų sumažėjo keturiais su puse tūkstančio.

Suskaičiavo: prieš pat rinkimus paskelbti naujausi duomenys apie politinių komitetų ir partijų narių skaičių.
Suskaičiavo: prieš pat rinkimus paskelbti naujausi duomenys apie politinių komitetų ir partijų narių skaičių. / Vytauto Petriko nuotr.

Teisingumo ministerijos duomenimis, šių metų kovo 2-ąją 32 politiniams komitetams priklausė 2,8 tūkst. asmenų, o 23 partijoms – 97 177 nariai.

Lyginant su praėjusiu pusmečiu, Lietuvoje asmenų, priklausančių politinėms partijoms, sumažėjo daugiau nei 4,5 tūkst.

Mažiau nei dabar partijos savo narių skaičių deklaravo tik 2020 m. spalį. Tada jų buvo 95 856.

Politinėms partijoms privalomas narių skaičius – ne mažiau nei 2 tūkst. Lietuvoje yra šešios veikiančios partijos, kurių narių skaičius vos viršija privalomą minimumą.

Pačios gausiausios yra dvi parlamentinės partijos, kurių narių skaičius siekia nuo 12,6 tūkst. iki 14 tūkst. narių.

Asmuo gali priklausyti tik vienam politiniam komitetui arba partijai.

Beje, trys partijos – Lietuvos politinių kalinių partija, Tautos vienybės sąjunga bei „Tvarka ir teisingumas“ – likviduojamos dalyvių sprendimu, o 20 metų Klaipėdoje veikusiai politinei partijai „Rusų aljansas“ likvidavimo procedūra inicijuota Juridinių asmenų registro tvarkytojo iniciatyva, nes partija tris kartus iš eilės nepateikė atnaujintų savo narių sąrašo Teisingumo ministerijai.

Politiniai komitetai ir partijos savo narių skaičių turi teikti du kartus per metus.

Jeigu politinė organizacija vienerius metus nepateikia savo narių sąrašų, Teisingumo ministerija apie tai praneša Juridinių asmenų registro tvarkytojui ir šis inicijuoja politinės organizacijos likvidavimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų