Pereiti į pagrindinį turinį

Pašalpos atskleidė simuliantus

2009-07-02 09:10
Pašalpos atskleidė simuliantus
Pašalpos atskleidė simuliantus / "Shutterstock" nuotr.

Daugelis klaipėdiečių, kurie anksčiau neva dėl ligos gaudavo nedarbingumo pažymėjimus, buvo paprasčiausi simuliantai. Dabar "sirgti" nebesinori, mat yra sumažintos ligos pašalpos.

Geri laikai baigėsi

Nauja tvarka įsigaliojo prieš porą mėnesių, todėl dabar jau galima analizuoti skaičius, įrodančius, kad iki patvirtinant naujas ligos pašalpas nemažai klaipėdiečių nedarbingumo pažymėjimus pasiimdavo tik tingėdami eiti į darbą arba norėdami aplenkti darbovietę tik dėl jiems patiems suprantamų priežasčių ar susikompromitavus.

Iki gegužės 1 dienos nedarbingumo pažymėjimą gavusiam žmogui pirmąsias dvi ligos dienas pašalpą mokėdavo darbdavys. Jos dydis siekė 80–100 proc. darbo užmokesčio. Nuo trečios dienos iki tol, kol ligonis pasveiksta, pašalpą mokėjo "Sodra". Ji skirdavo 85 proc. atlyginimo.

Ligonių sumažėjo gerokai

Dabar pašalpos yra gerokai sumažintos. Pirmąsias dvi nedarbingumo dienas kompensaciją kaip ir anksčiau moka darbdavys, kuris privalo kompensuoti 80–100 proc. atlyginimo.

Nuo trečiosios dienos pašalpą moka "Sodra". Tačiau ji kompensuoja nebe 85 proc., o tik 40 proc. atlyginimo. Nuo aštuntosios nedarbingumo dienos iki biuletenio galiojimo pabaigos "Sodros" mokamos pašalpos dydis siekia jau 80 proc. atlyginimo.

Sumažinus pašalpas, labai sumažėjo ir sergančiųjų. Pavyzdžiui, pernai birželį Klaipėdoje nedarbingumo pažymėjimai buvo išduoti ir pašalpa mokama 4760 gyventojų, o šiemet tuo pačiu laikotarpiu – 2757 klaipėdiečiams.

Todėl akivaizdu, kad kai ligos pašalpos buvo gerokai didesnės, klaipėdiečiai nevengdavo simuliuoti ligą ir įvairiausiais būdais įsigyti nedarbingumo pažymėjimų.

Nebeserga ir valdininkai

"Klaipėdos" žiniomis, pasikeitus pašalpų dydžiui, "sergančiųjų" mažėjo ir uostamiesčio savivaldybėje. Kai buvo sudaromas šių metų biudžetas ir skaičiuojamas valdininkų darbo užmokesčio fondas, buvo įvertinta patirtis, kiek jų vidutiniškai turės nedarbingumo pažymėjimą ir "Sodra" kompensuos už ligos dienas.

Tačiau jau dabar aišku, kad ligonių bus gerokai mažiau nei prognozuota.

Savivaldybės vyriausioji buhalterė Daiva Trečiokienė patvirtino, kad sergančių valdininkų išties yra sumažėję. Tačiau esą tai nesusiję su nepalankiomis sąlygomis sirgti.


"Sodros" Klaipėdos skyriuje gauti prašymai skirti ligos pašalpą:


2008 m.

Balandis – 5551

Gegužė – 4986

Birželis – 4760


2009 m.

Balandis – 5055

Gegužė – 3332

Birželis – 2757

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų