Pereiti į pagrindinį turinį

Pažeidėjų išradingumas: baudos – svetimu vardu

2012-09-12 05:00
Pažeidėjų išradingumas: baudos – svetimu vardu
Pažeidėjų išradingumas: baudos – svetimu vardu / Gedimino Bartuškos nuotr.

Kelių erelių išradingumas stebina pareigūnus – užkietėję pažeidėjai į policijos komisariatus paskui save už rankos tempiasi benamius ir įrodinėja, kad tai jie, viršydami greitį, lakstė prabangiomis mašinomis.

Greitį viršijo 41 km

Neseniai Klaipėdoje toks lengvatikių ieškojęs vairuotojas teismo buvo nubaustas už melavimą policijos pareigūnams. Vairuotojui skirta tūkstančio litų bauda ir jam teks pačiam atsakyti už padarytą nusižengimą.

Automobilio „Audi A6“ vairuotojas stacionaraus greičio matuoklio buvo užfiksuotas lekiantis 131 km/h greičiu, kai toje vietoje leistinas greitis – 90 km/h.

„Leistinas greitis buvo viršytas 41 km/h. Vairuotojui grėsė bauda nuo 600 iki 800 litų“, – pasakojo Klaipėdos kelių policijos biuro Administracinės veiklos poskyrio viršininkas Mindaugas Džermeika.

Tačiau į policiją pažeidėjas iš karto atėjo su kitu vyru. Klaipėdietis, apžiūrėjęs greičio matuoklio padarytą nuotrauką, ėmė teigti, kad tai ne jis sėdėjo prie vairo, o nuotrauka esą nekokybiška ir neryški.

„Iš tiesų kartais nuotraukos būna neryškios. Tačiau vyras atžingsniavo su kitu asmeniu, kuris nesispyriodamas prisipažino vairavęs, aiškino, kad gailisi, ir pateikė vairuotojo pažymėjimą. Jam ir buvo surašytas protokolas už kelių eismo taisyklių pažeidimą“, – pasakojo M.Džermeika.

Už melą – 1 tūkst. litų bauda

Pasak pareigūnų, net ir surašius protokolą dėl pažeidimo greičio matuoklių padarytos nuotraukos vis tiek dar kartą yra peržiūrimos kitų policijos tarnybų.

„Policijos pareigūnai nustatė, kad  vairuotojas melavo. Už melagingus parodymus teismas jam skyrė 1 tūkst. litų baudą“, – aiškino M.Džermeika.

Įkalbėdamas kitą žmogų prisiimti atsakomybę už kelių eismo taisyklių pažeidimą, klaipėdietis mėgino išgelbėti savo vairuotojo pažymėjimą.

„Jis anksčiau jau buvo baustas ir jam grėsė ne tik piniginė bauda, bet ir teisės vairuoti automobilį atėmimas pusei metų“, – pastebėjo M.Džermeika.

Pasirodo, kad menamų bičiulių paslaugomis kelių ereliai mėgina naudotis ne taip jau retai.

„Tačiau šiaip sau niekas svetimos baudos sau neprisiims. Manome, kad “pagalbininkai„ nuobaudą sutinka prisiimti už tam tikrą atlygį“, – svarstė M.Džermeika.

Benamis su BMW?

Klaipėdos pareigūnai šią vasarą buvo sulaikę dar vieną iš Anglijos į tėviškę sugrįžusį vairuotoją.

„Kai jis atvyko pasiimti sulaikyto automobilio, kartu atsivedė alkoholiu dvelkiantį, be gyvenamosios vietos vyrioką, net neturintį vairuotojo pažymėjimo. Kokiu būdu staiga prie prabangios mašinos vairo gali sėsti benamis? Mums kilo įtarimų, kad kažkas čia sukčiauja“, – stebėjosi M.Džermeika.

Emigrantai mielai būna pasiruošę už atlygį susirasti jų baudas galėsiančių prisiimti bedarbių.

„Kalbama, kad už kelis šimtus litų toks veikėjas nužingsniuos į policiją ir pasirašys prisipažinimą, kad vairavo mašiną. Tačiau skiriant baudą tokie veikėjai teisme jau nebepasirodo. O ir baudų mokėti jie nesiruošia. Iš benamio ir antstolis nieko nepeš“, – pasakojo M.Džermeika.

Baudą prisiima už 500 litų

Policijos pareigūnai atidžiai stebi tokias tendencijas, kai prakutę emigrantai nuo atsakomybės mėgina išsisukti svetimomis pavardėmis.

„Kaip netikėti žmogumi, kai jis ateina su prisipažinimu? Priimame visus paaiškinimus, surašome protokolą, suruošiame dokumentus ir byla keliauja į teismą. Tik po kurio laiko paaiškėja, kad niekas baudos net nesiruošia mokėti, o benamis jau prapuolęs kaip į vandenį“, – tikino pareigūnas.

Uostamiestyje sklinda kalbos, kad už 500 litų bet kuris benamis ar bedarbis išdidžiai suraitytų parašą prisipažinime, kad tai jis vairavo naujutėlaitį „BMW X5“.

„Yra ir kita kategorija pažeidėjų, kurie niekada nemokėjo ir nemokės paskirtų baudų“, – kalbėjo pareigūnas.

Klaipėdos pareigūnai prisimena, kad vienas vairuotojas už 28 kelių eismo taisyklių pažeidimus jau yra surinkęs 14 tūkst. litų baudų, tačiau iki šiol jų net nesiruošia sumokėti.

„Per vieną mėnesį vien mūsų biuras skiria baudų už 170 tūkst. litų. Teismuose skiriamos dar didesnės sumos. Mūsų skaičiavimais, iš viso baudų nemoka apie penktadalis visų pažeidėjų“, – pasakojo M.Džermeika.

Per mėnesį uostamiesčio pareigūnai fiksuoja apie 71 tūkst. litų nesumokėtų baudų.

Policijos duomenimis, pernai šalies gyventojams paskirta bemaž 90 mln. Lt baudų, o surinkta 52 mln. Lt.

Rekordas – 75 pažeidimai

O štai Klaipėdos rajone savotišką rekordą buvo pasiekęs net 75 kartus per vienerius metus už kelių eismo taisykles baustas vairuotojas.

„Mūsų rajone problema šiek tiek kitokia – matuokliui užfiksavus pažeidimą, prakutę verslininkai mėgina aiškinti, kad ne jie važiavo savo prabangiomis mašinomis, o neva verslo partneriai. Tačiau mums ne bėda nustatyti kas iš tiesų sėdėjo prie vairo“, – aiškino Klaipėdos rajono Kelių policijos poskyrio viršininkas Kęstutis Vitkauskas.

Turtingų vyrų melagystes padeda išaiškinti Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pakrančių apsaugos rinktinės pareigūnai.

Kelių policijos biuro pareigūnai rudeniop susidūrė su kita problema.

„Vasarą iš užsienio į namus atvykęs jaunimas keliuose elgiasi chuliganiškai. Manydami, kad niekas jų nesuras, jie net maivosi prieš greičio matuoklių objektyvus“, – pastebėjo K.Vitkauskas.

Pareigūnai prisimena atvejį, kai ne savo automobiliu laigęs jaunuolis vis tiek buvo sučiuptas, o byla nukeliavo į teismą.

„Vieną kartą jaunuoliai pralėkė pro matuoklį nesitikėdami, kad juos užfiksuos, o kitą kartą jie tai padarė specialiai, prieš matuoklį iškėlę rankas į viršų“, – prisiminė K.Vitkauskas.

Kol kas pareigūnai neprognozuoja, koks skaičius atvykėlių vairuotojų padarytų pažeidimų taip ir liks neišaiškintas.

Nuo kitų metų liepos tokius įžūlius vairuotojus ketinama tramdyti specialiai sukurtu registru, kuriame atsidurs visi administraciniai teisės pažeidimai. O baudų surinkimas bus patikėtas Valstybinei mokesčių inspekcijai. Piktybiškai vengiančių mokėti baudas vairuotojų gali laukti sankcijos – gali būti neišduodamos licencijos arba negrąžinamos mokesčių permokos.

Komentaras

Edita Cibienė, Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė

Centralizavus baudų valdymą, VMI taikys vienodą jų administravimo tvarką ir turimą patirtį, kaip išsireikalauti baudų sumokėjimo. Tikimasi, kad dėl naujos tvarkos baudų sumokėjimas pagerės, mažės valstybės baudų surinkimo kaštai. Šiuo metu skirtingos institucijos taiko skirtingas nutarimo skirti administracinę baudą vykdymo kontrolės procedūras, todėl išieškojimo kaštai didesni nei VMI. Baudų administravimui bus naudojamos modernizuotos ir jau įdiegtos VMI Mokesčių apskaitos informacinės sistemos.

Kita vertus, baudos sumokėjimas taps patogesnis gyventojams, nes bus supaprastinta pati mokėjimo procedūra. Visi mokėjimai bus atliekami vienu įmokos kodu, matomi ir sudiegiami automatiškai VMI informacinėje sistemoje. Informacija apie baudą gyventojui bus prieinama per VMI interneto portalą, todėl jis galės sekti savo mokėjimus ir prievoles valstybei.

Taip bus sudarytos sąlygos skaidresnei, aiškesnei ir labiau centralizuotai valstybės baudų apskaitai, leis sutaupyti baudos mokėtojo laiką, bus išvengta dalies papildomų su baudos išieškojimu susijusių sąnaudų. Jeigu gyventojas nebus sumokėjęs visų jam paskirtų baudų, jos gali būti išieškotos ir iš mokestinių permokų – tokiu atveju žmogui permoka būtų grąžinama tik užskaičius turimas skolas valstybei, pvz., grąžinamas permokos likutis, atskaičius baudas.

Pabrėžtina, kad vykdant šią funkciją bus remiamasi gerąja VMI praktika, pirmiausia taikant prevencines priemones, informuojant ir primenant žmonėms apie paskirtas baudas. O tais atvejais, kai nebus tinkamai reaguojama, bus imamasi griežtesnių priemonių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų