Pereiti į pagrindinį turinį

Po publikacijos – bauda ir direktoriaus atleidimas

2024-08-06 11:00

Po dienraščio „Klaipėda“ publikacijos apie Gargždų „Minijos“ progimnaziją šalių susitarimu atleidžiamas mokyklos direktorius Julius Gindulis. Darbo inspekcija vadovui skyrė tūkstančio eurų baudą, mokyklai už nustatytus pažeidimus skirta 900 eurų bauda.

Darbe nematė?

Dienraštis „Klaipėda“ publikacijoje „Po skundo inspekcijai – ūmus pareigūnų vizitas“ (2024 01 31) viešino šios mokyklos techninio personalo įtarimus, kad mokykloje gali būti įdarbinti įstaigos vadovybės šeimų nariai, pažįstami asmenys, kurie atlygį gauna, tačiau darbe nesirodo.

Darbo inspekcija mokyklą tikrino, tačiau vėliau aiškinta, kad skundas nepasitvirtino, jokių nusižengimų nerasta. Inspekcijos reikalas buvo išsiaiškinti nelegalaus darbo atvejus, o tokių tikrintojai nenustatė.

Žurnalistams tą kartą mokyklos darbuotojai pasakojo, kad daugelis jų apstulbo sužinoję, kad kiekvieną dieną plušėdamos valytojos gavo vos 200 eurų priedus gruodį, kai kitos darbuotojos džiaugėsi 250 eurų priedais.

Vienos besilaukiančiosios įdarbinimo istorija itin buvo papiktinusi mokyklos valytojas. Moteris ištekėjo už užsieniečio, esą darbe nesirodė, nes jau rugsėjį buvo aišku, kad laukiasi kūdikio.

Tačiau tabeliai bylojo, kad moteris plauna mokyklos grindis taip uoliai, kad jau nuo pat rugsėjo buvo verta 250 eurų priedo.

Paviešinus ne tik klausimų sukėlusius įdarbinimo atvejus, mokyklos bendruomenė minėjo ir itin skaudžius liudijimus – mokykloje esą tvyro labai prastas mikroklimatas, vadovybė leidžia sau su pavaldiniais bendrauti arogantiškai.

Vytautas Ročys / VRK nuotr.

Tyrė pakartotinai

Situaciją šioje mokykloje analizavo Klaipėdos rajono savivaldybė. Nuspręsta atlikti tarnybinį patikrinimą. Situaciją aiškinosi ir Antikorupcijos komisija.

Klaipėdos rajono savivaldybė į Darbo inspekciją kreipėsi pakartotinai.

Šaltinių teigimu, mokyklos darbuotojų liudijimai vis dėlto pasitvirtino.

„Atlikome pakartotiną tyrimą, papildomai apklausėme darbuotojus, buvo imtasi ir kitokių, ne viešai aptariamų tyrimo metodų. Nustatėme, kad buvo nelegalaus darbo atvejis. Direktoriui ir mokyklai skirta bauda“, – patikino inspekcijos Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Vytautas Ročys.

Nors esą mokyklos direktorius savivaldybės vadovybei patvirtino, kad su nuobauda sutinka ir abi baudas sumokės iš savo kišenės, V. Ročys tikino, jog fizinis asmuo juridiniam asmeniui skirtos baudos negali sumokėti.

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas teigė, kad direktorius atleidžiamas šalių susitarimu.

„Šiuo metu įstaigos vadovas yra kasmetinėse atostogose, todėl darbo sutartis nustos galioti rugpjūčio 26 d., kai baigsis direktoriaus atostogos. Iniciatyva nutraukti darbo sutartį buvo iš direktoriaus pusės. Buvo nustatytas nelegalaus darbo atvejis. Nors pokalbio su manimi metu direktorius dėl to neprisiėmė asmeniškai atsakomybės“, – tikino Klaipėdos rajono meras B. Markauskas.

Nustatėme, kad buvo nelegalaus darbo atvejis.

Liūdina mikroklimatas

Be Darbo injekcijos nustatyto pažeidimo, antra priežastis, lėmusi atsisveikinimą su įstaigos vadovu, – mokyklos mikroklimato nepriklausomas tyrimas.

„Išvados nėra geros. Mane, kaip vadovą, jos privertė susimąstyti. Tyrimo apimtis buvo didelė, apklausta per 90 proc. darbuotojų. Problemų yra daugiau techninio personalo lygmenyje. Neišsprendžiamų dalykų nėra. Tačiau šis klausimas bus vienas pirmųjų naujam įstaigos vadovui“, – patikino B. Markauskas.

Į klausimą, kodėl mokyklos direktoriui nutarta sumokėti trijų mėnesių išeitinę kompensaciją, B. Markauskas priminė, kad direktorius išdirbo labai ilgą laiką.

„Minimaliai įstatyme numatyta dviejų mėnesių kompensacija, maksimali – šešių mėnesių. Nuspręsta išmokėti vidurkį – trijų mėnesių“, – pastebėjo B. Markauskas.

Šios mokyklos veiklą tikrino ir auditoriai, tačiau pažeidimų nebuvo nustatyta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų