Pereiti į pagrindinį turinį

Policija gaudys miško mėsininką

2009-10-08 07:59
Faktas: briedžiai laikomi nykstančiais gyvūnais, juos medžioti Kretingos rajone draudžiama.
Faktas: briedžiai laikomi nykstančiais gyvūnais, juos medžioti Kretingos rajone draudžiama. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Brakonieriaus nudobtas briedis gali atsirūgti šauliui dideliais nemalonumais. Kretingos rajone, Želvių miške liko tik vienas briedis.

Miške aidėjo šūviai

Kretingos rajono policijos komisariato pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl brakonieriaus nušauto briedžio. Tikimasi, kad pareigūnams pavyks nustatyti, kas spalio pabaigoje Želvių miške nudobė antrametį briedį.

Brakonierius nespėjo išvežti žvėries iš miško, nes kaimo žmonės išgirdo šūvius ir išbaidė šaulį. Briedis nugaišo. Tai buvo apie pusantro šimto kilogramų svorio žvėris, jo galvoje jau formavosi ragų gumbai.

"Tokie brakonieriai yra ne medžiotojai, o mėsininkai. Nušautas žvėris buvo sveikas, jaunas patinas. Po kelerių metų jis būtų tapęs tikru miško karaliumi ir girios puošmena. Laisvėje briedžiai gyvena iki 20 metų, tad galima teigti, kad padaryta žala miško gyvūnijai keliems dešimtmečiams į priekį", – gyvūno gailėjo Aplinkos apsaugos agentūros Kretingos rajono vadovas Bronius Dargužas.

Įrodyti kaltę sunku

Pasak gamtosaugininko, dar pernai šiame miške gyveno briedė su dviem briedžiukais. Vienas jų – nušautas spalį, kitas nugaišo dėl nežinomų priežasčių. Gaišena aptikta tada, kai iš žvėries buvo likusios tik kojos, griaučiai ir dalis kailio.

Kretingos rajone priskaičiuojama ne daugiau kaip 40 briedžių. Šie žvėrys čia laikomi nykstančiais, juos medžioti draudžiama.

Brakonieriai dažniausiai šaudo šernus. Kiek rečiau jų taikiniais tampa elniai ir stirnos.

Kadangi gamtosaugininkai ar policininkai kasdien nevaikšto miškais ir negaudo brakonierių, fiksuojama tik maža dalis neteisėtos medžioklės faktų. Dar rečiau išaiškinama, kas nudobė žvėrį. Kai brakonierius užtinkamas namuose dorojantis žvėrieną, įrodyti, kad jis pats neteisėtai sumedžiojo gyvūną, labai sunku. Dažniausiai brakonieriai sakosi nusipirkę dalį medžiotojų teisėtai sumedžioto gyvūno.

Laukia baudos ir bausmės

Jeigu paaiškės, kad briedį nušovė medžiotojas, jam gali būti trejiems metams atimta teisė medžioti, taip pat konfiskuotas ginklas. O jei gyvūną nudobė ne medžiotojas, nušovusiajam teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri šiuo atveju gali būti įvertinta 1337 litais bei sumokėti baudą nuo 500 iki tūkstančio litų. Be to, tektų atsakyti už neteisėtą ginklo laikymą bei panaudojimą.

Miškas, kuriame nušautas briedis, nėra medžioklės plotas. Anksčiau čia yra buvęs elnių aptvaras, dabar ruošiami dokumentai įteisinti šį mišką Palangos medžiotojų būrelio "Pensininkas" medžioklės plotu. Kai tik bus sutvarkyti teisiniai formalumai, medžiotojai imsis saugoti šio miško gyvūniją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų