Pereiti į pagrindinį turinį

Policininkai medžiojo išsekusią lapę

2009-11-19 07:59
Gyvūnija: iki šiol Klaipėdos apskrityje šiemet nepastebėta nė vienos pasiutlige apsikrėtusios lapės.
Gyvūnija: iki šiol Klaipėdos apskrityje šiemet nepastebėta nė vienos pasiutlige apsikrėtusios lapės. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Neringos policininkams teko neįprasta užduotis – nušauti mieste šlitiniavusią lapę. Spėjama, kad miško žvėris sirgo pasiutlige.

Sekė paskui pirkėjus

Jau savaitę neringiškiai įvairiose Nidos vietose stebėjo drąsiai bėgiojusią lapę.

Žvėris ne tik nesibaimino žmonių bei šunų, bet ir godžiai sekdavo dažną iš parduotuvės su pirkiniais išeidavusį žmogų. Uostydavo pirkinių krepšius ir įžūliai prie jų gretindavosi.

Savivaldybės darbuotojai kelias dienas iš eilės matė lapę šios įstaigos kieme, tačiau jos vis nepavykdavo sugauti. Lapė buvo apšiurusi, nuplikusia uodega.

Pasirodė ir šernai

Antradienį žvėrelis gūžėsi Taikos gatvėje po daugiabučio namo balkonu. Nidos gyventojai baiminosi užkrato ir pranešė policijai.

Apie vienuoliktą valandą priešpiet policininkai koviniu ginklu nušovė akivaizdžiai nesveiką žvėrį.

Gaišena perduota tirti Klaipėdos apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos laboratorijai. Vakar gauta žinia, kad gyvūnas pasiutlige nesirgo.

Greičiausiai nebe jaunas žvėris sirgo vidaus organų ligomis, be to, buvo kamuojamas parazitų ir niežų. Nuo netinkamo maisto išsekęs gyvūnas buvo netekęs koordinacijos. Tai patvirtino ir tyrimas.

Miškininkų teigimu, Nidoje bei kitose Neringos gyvenvietėse miško žvėrys nėra reti svečiai. Šiemet mieste vėl pasirodė šernai. Jie jau išknaisiojo ne vieną žolyną. Be to, čia nieko nestebina tarp gyvenamųjų namų vaikštinėjančios stirnos, mangutai, lapės.

Pasiuto karvė ir mangutas

Klaipėdos apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas inspektorius Šarūnas Nenartavičius pastebėjo, kad miškuose didėja plėšrūnų populiacija, žvėris puola parazitai.

Todėl vis dažniau pasitaiko išsekusių gyvūnų. Visi panašūs į pasiutlige sirgusius nugaišę ar nušauti gyvūnai tiriami, ar nesirgo šia liga.

Šiemet Klaipėdos apskrityje nustatyti du pasiutligės atvejai. Spalio pradžioje Kretingos rajone, Akmenalių kaime, pasiutligė nustatyta juodmargei karvei.

O po savaitės Skuodo rajone usūrinis šuo susipjovė su sodybos šeimininkų šunimi. Laukinis gyvūnas taip pat sirgo šia liga.


Pasiutligę galima atpažinti

Šarūnas Nenartavičius

Klaipėdos apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas inspektorius

Pasiutlige sergantį gyvūną galima atpažinti iš jo elgesio. Ligos pradžioje gyvūnas praranda baimės jausmą, nebebijo kitų gyvūnų, tampa pernelyg draugiškas nepažįstamiems žmonėms ir gyviams. Vėliau užsikrėtęs gyvis tampa agresyvus ir puola net gerokai už save didesnius padarus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų