Pereiti į pagrindinį turinį

Politinė reklama – ir balkone

2024-09-18 10:15

Sausio 15-osios gatvės daugiabučio namo balkone kabo politinės reklamos stendas. Gyventojai įsitikinę, kad taip siekiama agituoti už Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narį Audrių Petrošių.

Legalu: politinės reklamos stendus esą galima kabinti, jei pats buto savininkas sutinka.
Legalu: politinės reklamos stendus esą galima kabinti, jei pats buto savininkas sutinka. / Vestos Jašinskaitės nuotr.

Klaipėdiečiai, pastebėję šią reklamą, teiraujasi – toks palaikymas yra legalus, o gal tai vis dėlto rinkimų agitacijos pažeidimas?

Politinės reklamos įrenginys, palaikantis politiką, kabo Sausio 15-osios g. 8-ojo daugiabučio namo balkone.

Reklamoje skelbiamas TS-LKD kandidatų daugiamandatėje apygardoje šiemet vyksiančiuose Seimo rinkimuose sąrašo numeris ir užrašas „Palaikau A. Petrošių“.

Šis įstatymas nereglamentuoja politinės ir socialinės reklamos.

Vyriausiosios rinkimų komisijos Teisės ir tyrimų skyriaus patarėjas Vytautas Vilys atsakė, kuriais atvejais politinė reklama būtų traktuojama kaip pažeidimas.

„Pagal Rinkimų kodekso 98 straipsnio 3 dalies 6 punktą, draudžiama įrengti ir skleisti išorinę politinę reklamą neturint žemės, statinių ar kitų objektų, ant kurių ar kuriuose ji įrengiama, savininko rašytinio sutikimo“, – teigė V. Vilys.

O šiuo konkrečiu atveju esą pažeidimas nenustatytas.

„Susisiekus su kandidatu išsiaiškinta, kad butas, kurio balkone iškabinta politinė reklama, priklauso fiziniam asmeniui, iš jo gautas rašytinis sutikimas“, – paaiškino V. Vilys.

Klaipėdos savivaldybės Administracinių nusižengimų tyrimo skyriaus duomenimis, pagal reklamos įstatymą bet kokia reklama, plakatai, kabinami ant balkonų, susiję su ūkine komercine, finansine ar profesine veikla, turi būti suderinti įstatymo nustatyta tvarka ir jiems reikia gauti leidimą.

Atitinkamai šis reikalavimas reglamentuotas ir Išorinės reklamos įrengimo taisyklėse.

„Savivaldybės pagal kompetenciją užtikrina Lietuvos Respublikos reklamos įstatymo laikymosi kontrolę savivaldybės teritorijose. Tačiau šis įstatymas nereglamentuoja politinės ir socialinės reklamos ir skelbimų, nesusijusių su ūkine komercine, finansine ar profesine veikla“, – pažymėjo savivaldybės Administracinių nusižengimų tyrimo skyriaus atstovai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų