Pereiti į pagrindinį turinį

Prekeiviai brangins kiaulieną

2009-11-25 08:04
Neaišku: nors turgaus prekeiviai tikina, kad jų parduodama kiauliena yra lietuviška, mėsos perdirbėjai tuo abejoja.
Neaišku: nors turgaus prekeiviai tikina, kad jų parduodama kiauliena yra lietuviška, mėsos perdirbėjai tuo abejoja. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nors šiuo metu Klaipėdos turgavietėse įsigyti kiaulienos galima kur kas pigiau nei parduotuvėse, prekeiviai tikina, kad netrukus to nebebus. Per keletą savaičių kliauliena turėtų pabrangti.

Brangs 20 proc.

Šiuo metu lietuviška kiauliena turguose kainuoja nuo 10 iki 16 litų, o parduotuvėse kainos svyruoja iki 20 litų. Tačiau turguje jomis prekiaujantys verslininkai teigia, kad netrukus kiauliena gerokai pabrangs. Pasak pardavėjų, taip nutiks dėl to, kad Rusija iš Lietuvos ūkių vėl supirkinės kiaules.

"Dabar buvo toks metas, kad rusai laikinai nepirko lietuviškų kiaulių, tad ūkininkai buvo gerokai sumažinę kainas, dėl to ir mes galėjome jas pardavinėti pigiau. O dabar pasklido žinia, kad rusai vėl jas pirks. Kadangi jie moka gerokai brangiau nei mes, tad šalies ūkininkai suinteresuoti kiaules parduoti būtent rusams. Norėdami prekiauti lietuviška, mes taip pat už ją turėsime mokėti brangiau", – patikino Naujajame turguje kiaulienos gaminiais prekiaujanti Aldona.

Pašnekovė nuogąstavo, kad, pakilus kainoms, mėsos pirkimas dar labiau sumenks. Prekeivė įsitikinusi, kad kiauliena brangs apie 20 proc.

Pardavinėja įvežtą kiaulieną

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorių Gintautą Kniukštą turgaus prekeivių kalbos apie galimą kiaulienos brangimą itin nustebino. Jis patikino, kad šalies turguose daug kur prekiaujama ne lietuviškos, bet lenkiškos, vokiškos ar kitų šalių kiaulienos skerdiena, kuri nėra branginama.

"Man tikrai neteko girdėti, kad artimiausiu metu įvežtinė kiauliena brangtų, todėl tokios kalbos tikrai nepagrįstos. O tokių prekeivių, kurie turguje pardavinėtų lietuvišką kiaulieną, vienetai. Matyt, daugelis pardavinėdami atvežtinę skerdieną klientams meluoja, jog ji lietuviška ir dabar suskubs pasinaudoti tuo, kad rusai vėl superka lietuviškas kiaules, padidins skerdienos kainas turguose", – įsitikinęs G.Kniukšta.

Jis pabrėžė, kad Lietuvos gyventojai per metus suvalgo apie du milijonus kiaulių. O jų šalyje iš viso išauginama tik apie 800 tūkst., kurių daugiau nei pusė išvežama į Rusiją.

Tikrina kartą per metus

"Žinant šiuos skaičius keista būtų manyti, kad turguje parduodama vien lietuviška kiauliena. Prekeiviai gudrauja – jie sugeba suklastoti ir dokumentus, ir skerdenų ženklinimą, todėl įvežtą mėsą parduoda kaip lietuvišką", – patikino G.Kniukšta.

Pasak Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Virginijaus Gailiaus, kasdieninės kontrolės uostamiesčio turguose jo vadovaujamos tarnybos inspektoriai nevykdo, todėl atsakyti, kokios šalies skerdiena čia prekiaujama, jis negalėjo.

"Mes privalome vykdyti planinius patikrinimus kartą per metus, tad kai juos atlikome, pažeidimų neradome. Kiauliena buvo tinkamai paženklinta, dokumentai buvo tvarkingi, todėl neturime pagrindo manyti, kad prekeiviai sukčiauja ir pardavinėdami užsienietišką skerdieną teigia, kad ji lietuviška. Žinoma, situacija galbūt jau pasikeitusi", – paaiškino V.Gailius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų